Dijital iletişim çağında içtihatları sosyal medyadan bile takip edebilecek konfora ulaştık.

Peki ya paylaşılan içtihadın aksi görüşte içtihatlar var ise? Paylaşılan içtihat ya eski görüş ise? Ya da o uyuşmazlığa yeni iş bölüşümünde  bakan dairenin aksi yönde içtihadı varsa?

"Varsa da bir gün öğreniriz canım" diyebilir miyiz? 

Bunu dediğimiz anda 3480 TL'yi aşmayan tüketici alacağı için ilamsız takip yapıp, itirazın kaldırılması için tüketici hakem heyetlerinde hem vakit kaybedip, hem de İcra Mahkemesinde müvekkiliniz aleyhine vekalet ücretine hükmedilmesine neden olabilirsiniz. 3480 TL'lik alacak, milyonluk alacak takibinden daha fazla yıpratabilir sizi.

Bunu kolaylaştırmanın yolu bilgiyi  sınıflandırmaktan, dosyalamaktan geçiyor.  İçtihat Koleksiyonu,  içtihat bilginizi güncel tutacağı gibi, somut bir soruna ilişkin o sorunun etrafındaki tüm ihtimallere değinen içtihatlara zahmetsizce ulaşacaksınız.

Böylelikle nafaka alacağına ilişkin ilamların icrası için kesinleşmesi gerekmediği ilamını okuyup yoksulluk nafakası için icra takip açanların aksine hem zaman hem para kaybetmemiş olacaksınız. Çünkü "İcraya konması için kesinleşmesi gereken - gerekmeyen ilamlar Koleksiyonu" okuduğunuzda nafaka alacaklarının kesinleşmesi gerekmediğini ancak bunun istisnasının yoksulluk ve iştirak nafakası olduğunu 10-15 içtihat içinden görebileceksiniz.

Diğer türlü içtihat programlarında search kısmına "nafaka ilamı, icrası,  kesinleşmesi" kelimelerini yazıp 300 içtihadı tek tek taramanız ya da ilk bulduğunuz  "nafaka ilamlarının kesinleşmesine gerek yok" içtihadına güvenip istisna var mı diye araştırmak her olayda aklınıza gelemeyeceği için takip açarak zaman, para ve tabi ki itibar kaybedeceksiniz.

Evet "İçtihat Koleksiyonu", searchte bulduğunuz 300-3000 içtihat çöplüğünden sizleri kurtaracak. Somut bir soruna ilişkin tüm ihtimalleri 10-20 içtihat inceleyerek bulabileceksiniz.

"İçtihat Koleksiyonu Nedir?


Spesifik bir konuda o konunun çeşitli yönlerini karar bağlayan içtihatları koleksiyon yaparak hukuka marka değeri olacak bir katkıda bulunabilirsiniz. 

Örneğin "İflas erteleme davasında verilen tedbir kararlarının icraya etkisi" başlığı ile bir koleksiyon yaratarak :

- "icra takibi yapılamaması" tedbiri, ihtiyati haczi engellemeyeceği, çünkü ihtiyati haczin icra işlemi olmadığı
- "icra takibi yapılmasının durdurulması" tedbirinin icra takibi yapılmaması tedbirinden farklı olup icra takibi açılabileceği ancak takibin açılır açılmaz duracağı
hususlarına ilişkin içtihatları koleksiyona ekleyip "İflas erteleme davasında verilen tedbir kararlarının icraya etkisi"ni bir çok yönleri ile ele alan içtihat topluluığu yaratmış olursunuz.

Koleksiyonunuzun kalitesi ne kadar yüksek ise, hukuk camiasında isminiz de o kadar altın harflerle yazılıp, unutulmaz olacaktır."

İçtihat Koleksiyonlarını görmek için tıklayınız

İçtihat koleksiyonu yaratmak için tıklayınız 


  Kaynak: Hukukmedeniyeti.org