İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi, Almanya’nın en köklü ve büyük eğitim kurumlarından biri olan Köln Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirdiği ‘Çift Diplomalı Hukuk Lisans Programı’ ile Türkiye’de hukuk eğitimi alanında bir ilke imza atıyor. İşbirliği kapsamında düzenlenen tanıtım töreni, 29 Mayıs Perşembe günü Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’ın katılımıyla gerçekleşti.

Dışişleri ve Avrupa Birliği Bakanlıklarının desteğini alan çift diplomalı eğitim programının tanıtım töreninde Egemen Bağış’ın yanı sıra Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Martin Henssler ve Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Dönmez de yer aldı. Almanya’nın en köklü eğitim kurumu Köln Üniversitesi’yle Türkiye’de ilk kez çift diplomalı hukuk eğitimini hayata geçiren İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nin tanıtım töreninde konuşmacılara teşekkür plaketi de taktim edildi.
 
“Çift Diplomalı Türk-Alman Hukuk Lisans Programı”nın tanıtım töreninde "AB Müzakereleri ve Türkiye'nin Reform Süreci" başlıklı bir konferans veren AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, sözlerine, işbirliğine imza atan iki üniversiteyi tebrik ederek başladı. Üniversitelerin hukuk alanında işbirliğine gittiğine dikkati çeken Bağış, "Bu, aslında Türkiye'nin özgürlüklere açılan yeni kapılarından biri olarak değerlendirilmeli. Çünkü hukukun üstünlüğü, Türkiye'de bireysel özgürlüklerin gelişmesi adına, Türkiye'nin AB reform sürecinin toplumun tamamına yayılması adına önemli bir hadisedir" diye konuştu.
 
Yeni Mesut Özil’ler yetişecek

 
Ortak programın Türk-Alman dostluğuna katkı sağlayacağını belirten Bağış, "Bu program sayesinde AB süreci kazanacak ama aynı zamanda yeni Mesut Özil'ler, İlkay Gündoğan'lar ve Nuri Şahin'ler yetişecek. Bu program sayesinde, iki ülkenin ortak gururlarının oluştuğuna şahitlik edeceğiz" görüşünü dile getirdi.
 
Tanıtım töreninin düzenlendiği gün Türkiye'de İstanbul'un fethinin kutlandığını anımsatan Bağış, İstanbul'un fethiyle bu coğrafyada birçok zincirin de kırıldığını ifade ederek, "Sadece Haliç'i kapayan zincirler değil, zihinlerdeki zincirler de kırılmıştır. Gerçekten azmedilince, isteyince nelerin yapılabileceğini İstanbul'un fethiyle hem gösterdik, hem de öz güvenimizi kazandık millet olarak. Bugün Türkiye'nin AB sürecini engelleme çabası içinde olanlar, Türkiye'ye havlu attırabileceğini zannedenler, bundan tam 560 yıl evvel neler olduğuna bir daha baksınlar" diye konuştu. "Yeni fetihler artık topla, tüfekle, karadan gemi yürütmekle olmuyor. Yeni fetihler bilimle, teknolojiyle, inovasyonla, düşünceyle, eğitimle ve dostlukla gerçekleşiyor" ifadesini kullanan Bağış, Türkiye'nin bilim ve teknolojiye verdiği önemin arttığını vurgulayarak, üniversitelerin araştırma geliştirme çalışmaları için ayrılan fonun son 10 yılda 20 kat büyüdüğünü ifade etti.
 
Ön yargıları kırmak için hukuk bilgisi
 
İki üniversitenin başlattığı ortak programın, Almanya'da yaşayan Türk vatandaşları için de önemli olduğunu anlatan Egemen Bağış, "Oradaki kardeşlerimiz artık oralılar. O ülkede kendi hukuklarının bilinci içinde olmalarını çok önemsiyoruz. Alman hukukunu ne kadar çok vatandaşımız, soydaşımız bilirse oradaki toplum bizim imajımıza o kadar iyi katkıda bulunabilecek. Bizimle ilgili ön yargıları o kadar çok kırabilecek" şeklinde konuştu. Türkiye'deki hukuk sisteminde Alman hukukunun büyük etkisi olduğuna dikkati çeken Bağış, "Alman hukuk sistemi kendini yenilerken biz o yenilemeleri gerçekleştiremediğimiz için birikmiş yenilemeleri son 10 yıla sıkıştırmaya çalıştık. 4 tane yargı reform paketi son 4 yılda meclisimizden geçti" diye konuştu.
 
Temmuz 2012’de Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından onaylanan ve Almanya’da Akreditasyon Kurumu’ndan akredite edilen, ‘Çift Diplomalı Türk-Alman Hukuk Lisans Programı’ ile öğrenciler, iki ülkenin de Hukuk Lisans Eğitimini alarak ilk iki yıllarını Köln Üniversitesi’nde, son iki yılını da Alman öğrenciler ile birlikte İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nde tamamlayacaklar.
 
Programı başarı ile tamamlayan Türk ve Alman öğrenciler, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nden “Hukuk Lisans” derecesi ve Köln Üniversitesi’nden “Bachelor of Laws” (LLB.) derecesini almaya hak kazanarak iki üniversitenin de diplomasıyla mezun olacak.
 

En başarılı öğrenciler seçilecek
 
Her iki ülke için 15’er kişilik kontenjana sahip olan programın Türkiye ayağında, ÖSYM tarafından yerleştirilecek 5 öğrenci yüzde 100 bursla, 10 öğrenci ise yüzde 25 bursla okuyacak. Kariyerine Almanya’da devam etmek isteyen mezunların, bu program ile alacakları LL.B. diploma notu, Almanya’da girilmesi zorunlu olan Birinci Hukuk Devlet Sınavı’nın yüzde 30’unu oluşturabilecek ve bu durum öğrencilere büyük avantaj sağlayacak.
 
Üç dilde hukuk eğitimi
 
‘Çift Diplomalı Türk-Alman Hukuk Lisans Programı’na katılan ve İngilizce bilen öğrencilere ek bir seçenek tanıyan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi, Amerikan Hukuku Sertifika Programı’na katılma ve üç dilde hukuk eğitimi alma şansı da sunuyor.
 
Hukuk eğitimi AB sürecine de katkı sağlayacak
 
Avrupa Hukuku’nun en gelişmiş hukuk düzenlerinden biri olan Alman Hukuku, Avrupa Birliği (AB) içinde hukuk yaratma sürecinde de lokomotif rolünü üstleniyor. Bu ortak eğitim çerçevesinde Türk ve Alman hukuk eğitiminin entegre edilmesi ile bu program, Türkiye’nin AB süreci için de sinerji yaratacak.
 
Almanya’daki Türkiye kökenli öğrencilere Türkiye’de eğitim fırsatı
 
Ortak geçmişi uzun yıllara dayanan iki ülke arasında sağlam bir köprü kurmanın en etkili yolunun eğitim işbirlikleri olduğunu belirten İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ,  “Türkiye olarak bugün siyasette, ekonomide, ticarette sınırlarımızı aştık. Ama bu çabamızda, küresel aktör olmak için olmazsa olmaz koşullardan biri olan eğitim sektörünü, özellikle de yükseköğretimi uluslararasılaştırma konusunda yeterli adımları atamadık. Yabancı uyruklu öğrenci girişini kısıtlayan YÖS sınavını kaldırmayı ancak birkaç yıl önce akıl edebildik. Uluslararası eğitim işbirlikleri konusunda geç kaldık ve kalmaya devam ediyoruz” dedi.
 
Bu işbirliğinin eğitimin globalleştirilmesine büyük katkı sağlayacağını sözlerine ekleyen Yıldırım Üçtuğ, “Bu programın bir başka önemi de; Türk öğrencileri dünyanın en prestijli üniversitelerinden birinde eğitim şansı yakalarken, Türkiye kökenli Alman vatandaşları da daha önce yakalayamadıkları bir fırsat olarak yükseköğrenimlerini anavatanlarında sürdürme olanağı elde edecekler” dedi.
 
Paris ve Londra’dan sonra İstanbul
 
Bu işbirliğinin aynı zamanda Almanya ile Türkiye arasındaki dostane ilişkilerin bir göstergesi olduğunu söyleyen Köln Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Martin Henssler “Çok güzel bir şehir olan İstanbul ve oradaki yeni olmak ile birlikte çok saygın bir üniversiteyi görüyorum. Paris ve Londra’daki üniversitelerle birlikte tamamlanan bir dörtlü lisans öğretim imkanına kavuşmuş olduk. Paris, Londra, Köln ve İstanbul’dan oluşan bu dörtlü yapı oldukça etkileyici olacak. Hedefimiz, yeni kurulan Çift Diplomalı Türk-Alman Hukuk Lisans Programı’nın aynı zamanda Paris ve Londra’yla olan işbirliği sürecine entegre olmasıdır. Böylece gerçek anlamda Avrupa çapında bir üniversite işbirliği ortaya çıkmış olacak” sözleriyle programın öneminden bahsetti.


Haberimport