ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Terör ve organize suçlara bakmakla görevli Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Hamza Keleş, HSYK tarafından görevinden alındı. Keleşin yerine Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen getirilirken 4 yeni savcı da özel yetkili atandı. Görüşeni yeni görevinde Darbe Günlükleridosyası ile Hanefi Avcının devletteki Gülen cemaati yapılanmasına ilişkin iddiaları üzerine başlatılan soruşturma bekliyor.

Referandum sonrasında yeniden yapılandırılan HSYK, özellikle Ankara Adliyesindeki birimlere yönelik kritik müdahalelerini sürdürüyor. Özel yetkili başsavcı vekilliğini yöneten Keleş, bu görevinden alındı. Yerine ise Görüşen getirildi. HSYK bununla da yetinmeyerek, özel yetkili mahkemeler için 4 yeni savcı daha görevlendirdi. Kemal Çetin, Sadık Bayındır, Yıldırım Bayyurt ve Mehmet Özgür özel yetkili atanan savcılar oldu. Halil Acıoğlunun ise özel yetkileri kaldırıldı. Bu değişiklikle, özel yetkili savcılıkta 9 kişilik bir ekip kurulmuş oldu. Keleş, DGM savcılığı döneminde gazetemiz yazarları Uğur Mumcu, Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı ve Prof. Dr. Bahriye Üçok cinayetlerinin de bulunduğu 17 olayın faillerinin belirlendiği UMUT operasyonu soruşturmasını yapmıştı. Keleşin elinde şu anda önemli dosyalar bulunuyor. Bunların başında ise Darbe Günlükleri dosyası var. Diğer yandan Hanefi Avcı, Gülen cemaati yapılanmasına ilişkin Keleşe ayrıntılı bilgi ve belgeler vermişti. Fethullah Gülenin yargılandığı Ankara 2 Nolu DGMnin savcısı olan Keleş, Gülenin, 5 yıldan 10 yıla kadar ağır hapis cezasına mahkûm edilmesini talep etmişti. Bu davada Gülen, Terörle Mücadele Yasasında yapılan değişiklikler ve örgütünün silahsız oluşu dikkate alınarak beraat etmiş, karar Yargıtay Genel Kurulunda da onaylanmıştı.

Hüseyin Görüşen adı ise ilk olarak İrtica ile Mücadele Eylem Planı belgesinin avukat Serdar Öztürkün odasında bulunmasıyla ilgili aramaya katılmasıyla gündeme geldi.

Bu aşamadan sonra Ankara özel yetkilideki soruşturmada hareketlilik başlayacağı yorumları yapılıyor. Adliye kulislerinde, önümüzdeki aylarda bazı yargı mensupları, siyasetciler ve gazetecilere yönelik operasyon yapılabileceği konuşuluyor. Özellikle Darbe Günlükleri ile Kozmik Oda soruşturmalarının derinleşeceği ve TSKde bazı subaylara yönelik gözaltılar yaşanabileceği belirtiliyor. İstanbuldaki Beşiktaş Adliyesinde yaşanan Ergenekonsürecinin bir benzerinin artık Ankara Adliyesinde başlamasının sürpriz olmayacağı da yorumlar arasında.

Cumhuriyet