ANKARA - Anayasa değişikliğinin ardından oluşan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna (HSYK) hem üye seçilenlerin hem de eşlerininde hızlı yükselişlerine her geçen gün yenileri ekleniyor. HSYK Birinci Daire Başkanı İbrahim Okurun eşi Nurdan Okur, Anayasa Raportörlüğü görevinden Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğüne, HSYK yedek üyesi Hayrettin Türenin eşi Suna Türe Yargıtaya; yedek üye İbrahim Topuzun eşi Nurdane Topuz da Danıştaya üye olarak atanmıştı. Son olarak HSYK yedek üyesi seçilen savcı Celal Avar önce Üsküdar Başsavcıvekili, önceki gün de İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine atanarak, kısa sürede yükselenler arasında yerini aldı.

Celal Avar 17 Ekim 2010 tarihine kadar Üsküdar savcısı olarak görev yaptı. Avar, www.ateizm2.org adlı sitenin sahiplerine açtığı davayla dikkat çekmişti. Avar düzenlediği iddianamede, sitenin yöneticileri hakkında, dini değerleri aşağılama suçundan hapis cezasına çarptırılmasını istemişti. HSYK üyeliği için yapılan seçimlerde Adalet Bakanlığının listesinden kurulun yedek üyeliğine seçilmişti.

33 günde ikinci terfi

Celal Avar, yedek üyesi seçildiği kurul tarafından 29 Mart tarihli kararnameyle düz savcılıktan Üsküdar Başsavcıvekilliğine atandı. Celal Avar aradan geçen 33 gün sonunda ise HSYK 1. Dairesi tarafından yeni oluşturulan İstanbul Anadolu Başsavcıvekilliğine getirildi. HSYKnin şubat ayında yüksek yargıya yaptığı atamalarda da benzer bir durum yaşanmıştı. HSYK yedek üyesi Hayrettin Türenin eşi Suna Türe Ankara 22. Asliye Hukuk Mahkemesi Hâkimi ikenYargıtaya; 17 Ekim 2010daki seçimlerde yedek üye seçilen isimlerden İbrahim Topuzun eşi Nurdane Topuz da tetkik hâkimi olarak görev yaparken Danıştaya üye olarak atanmıştı.

Geçen hafta da Adalet Bakanlığında 11 üst düzey yere atama yapıldı. Teftiş Kurulu Başkanlığına Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ahmet Fırat; Avrupa Birliği Genel Müdürlüğüne Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Ali Bilen; Strateji Geliştirme Başkanlığına Kanunlar Genel Müdür Yardımcısı Akın Çakın; Bakanlık Yüksek Müşavirliğine Ceza İşleri Genel Müdür Yardımcısı Muammer Namazcı atandı. Bunlar arasında en dikkat çeken atama ise Anayasa Mahkemesi Raportörü Dr. Nurdan Okurun Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğüne getirilmesi oldu. Böylece bir HSYK üyesinin daha eşi kritik bir göreve getirildi. Gölbaşı (Adıyaman), Sarıkamış, Haymana hâkimlikleri ve Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Tetkik Hâkimliği görevlerinde bulunanan Nurdan Okur, Türkiye Adalet Akademisinde de Anayasa yargısı dersleri veriyor.

İlhan Taşcı/Cumhuriyet