Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), yaz kararnamesiyle 2 bin 664 hakim ve savcının görev yerleri değişti.

ASUMAN ARANCA/ANKARA
HSYK 1. Dairesi, adli ve idare yargıda yaz kararnamesini açıkladı. Adli Yargıda 2401, idari yargıda 263 hakim ve savcıyı kapsayan kararname ile ilk kez bir kadın savcı bir ile Başsavcı olarak atandı. Kararnameyle Tunceli Başsavcılığı’na Eğirdir Başsavcısı Başak Eryılmaz atandı. Trabzon, Denizli, Amasya, Fethiye, Malatya, Bodrum, Akhisar, Tunceli, Ceyhan, Çerkezköy, Bilecik, Ardahan, Hakkari başsavcılarının değiştiği kararnameyle, Ergenekon ve Balyoz davalarında görev alan hakim ve savcıların yerleri değiştirildi. Cemaate yakın hakim ve savcıların sürgüne uğratılacağı yönündeki kulisler ise, AKP hükümetinin 7 Haziran seçimlerinden tek başına çıkamamasıyla adeta törpülendi. 55 savcı ve 70 hakimin cemaatçi olduğu öne sürülen Ankara’da da ciddi değişiklikler yaşanmaması da bu iddiayı güçlendirdi.

KARARNAMEDE SEÇİM ETKİSİ

HSYK’nın 2664 hakim ve savcıyı kapsayan yaz kararnamesi seçim sonuçlarından etkilendi. Cemaate yakın olduğu iddia edilen bir çok ismin sürgün edileceği iddiaları boşa çıktı. HSYK 1. Dairesi, beklenenin aksine cemaate yakın olduğu bilinen çok az ismi kararnameye aldı. Yargıtay’a 115 tetkik hakimi ve 35 savcının gönderildiği kararnameyle, Ergenekon davasının duruşma savcıları Mehmet Ali Pekgüzel, İstanbul’dan Mersin’e, Nihat Taşkın Hatay’a yollandı. Ergenekon ve Balyoz gibi soruşturma süreçlerinde özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili olan Fikret Seçen, Gebze’den Çorum’a gitti. Balyoz davasının hakimi Murat Üründü Elazığ’a, Birol Bilen Gaziantep’e, duruşma savcısı Hüseyin Aksoy, İstanbul’dan Alanya’a atandı.

OSMAN ŞANAL’A 3. SÜRGÜN

Dönemin Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in elindeki cemaat soruşturmasını alarak, Cihaner’i makam odasından gözaltına alan Osman Şanal, 17 Aralık sonrası önce Uşak’a daha sonra da Konya’a atanmıştı. Şanal, bu kararnameyle de Düzce’ye sürüldü.  Eski özel yetkili Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Süleyman İnce, 17 Aralık sonrası getirildiği asliye ceza hakimliğinden bu kez de Kayseri’ye gönderildi. Aynı mahkemenin hakimlerinden Ali Ertan da Elazığ’a atandı.

Eski Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ’u tutuklayan hakim Vedat  Dalda’da İskenderun’a atandı. 

HSYK YEDEK ÜYESİ DE SÜRÜLDÜ

HSYK seçimlerinde Yargıda Birlik Platformu karşısında aday olan Ankara Hakimi Yaşar Akyıldız, Kırşehir’e, yine bağımsız adaylar arasından HSYK’ya yedek üye seçilen Orhan Gödel, Bakırköy’den Erzurum Hakimliği’ne, YARSAV listesinde seçime giren Gaziantep Hakimi Süleyman Demirel ise, İzmir Hakimliği’ne getirildi. TİB’e yönelik kriptolu telefon soruşturmasını yürüten Ankara Gölbaşı Savcısı Harun Ceylan, Sincan’daki Ankara Batı Savcısı oldu.

AKMAN’A CEZA VEREN HAKİM DE SÜRÜLDÜ

RTÜK davasında eski RTÜK Başkanı ve Deniz Feneri e.V sanıklarından Zahit Akman’a “görevi kötüye kullanma” suçundan hapis cezası veren Ankara hakimi Sait Çağlar, Gebze’ye gönderildi. Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın oğlunun da adının geçtiği 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasıyla ilgili dinleme kararlarına imza atan Hakim Menekşe Uyar, İstanbul’dan Trabzon’a sürüldü. HSYK, Uyar hakkında soruşturma yapılmasına gerek görmemişti. 

SAVCILARI TUTUKLAYAN HAKİM TERFİ ETTİ

Adana’da TIR savcılarını tutuklayan Tarsus 2.Ağır Ceza Mahkemesi heyetindeki üyelerden Uğur Kalkan Bakırköy’e atanarak terfi ettirilirken, savcılara destek için adliyeye gelen Adana Hakimi Ramazan Artun Gebze’ye, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında gözaltı ve arama kararı çıkaran hakim hakim Cemil Gedikli ise Erzurum’a sürgün edildi. İstanbul’daki KCK soruşturmasını yürüten savcı İsmail Tandoğan da İstanbul Anadolu Savcılığından Sakarya’ya gönderildi.

http://www.sozcu.com.tr/2015/gundem/hsyk-onemli-gelisme-857937/