HSYK Genel Sekreterliği, Ankara Adliyesi'nde görev yapan hakim ve savcılara üst yazı, konu başlıkları ve örnek formatın yer aldığı ekten oluşan 3 sayfalık yazı gönderdi.

Üst yazıda, ''Ceza Adalet Sisteminin Etkinliğinin Geliştirilmesi Projesi'' kapsamında ekim ve aralık aylarında pilot olarak belirlenen Ankara, İzmir ve Malatya'da her biri 4 günlük 9 adliye ziyaretinde değerlendirilmek ve daha sonra yapılacak ihtiyaç analizi raporuna esas olmak üzere belirlenen konularda uygulamada oluşan sorunlar ve çözüm önerilerinin bildirilmesi istendi.

Yazıda, bu görüşlerin ''proje kapsamında planlanan faaliyet ve işlemlere kolaylık sağlamasının yanında, sorunların kanun, yönetmelik, genelge, duyuru, görüş, idari tasarruf ve meslek içi eğitim faaliyetleri ve benzeri hususlarla çözülmesine katkı sağlayacağı, eğitim materyallerinin hazırlanmasında ve kurumlar arası işbirliğinde yol gösterici olacağı'' ifade edildi.

Hakim ve savcıların, HSYK'nın internet sayfasındaki görüş bildirme formu aracılığıyla da görüşlerini iletebilecekleri bildirilen yazıda, görüşlerin 25 Eylül Salı gününe kadar iletilmesi gerektiği kaydedildi.


-Konu başlıkları-


Hakim ve savcılara görüşü sorulan konular şöyle:

1. Koruma Tedbirleri: Arama ve el koyma, yakalama ve gözaltına alma, tutuklama ve adli kontrol, iletişimin denetlenmesi, gizli soruşturmacı ve teknik araçlarla izleme.

2. Soruşturma Evresi: Ölü muayene ve otopsi, soruşturma sürecindeki adli tıp raporlarının hazırlanması ve değerlendirilmesi, yaşama hakkı ile işkence ve insanlık dışı muamele yasağının ihlali sebebiyle meydana gelen olaylarda etkin soruşturma teknikleri, özel soruşturma yöntemleri (memur ve diğer kamu görevlileri hakkındaki izin işlemleri vs), adli kolluk-savcılık işbirliği, ifade alma teknikleri.

3. Kovuşturma Evresi ve Adil Yargılanma Hakkı: Çapraz sorgu, savunma hakkı ve silahların eşitliği.

4. Organize Suçlar: Örgütlü suçlar ve terör suçları, yolsuzluk olaylarına ilişkin suçlarda soruşturma teknikleri ve el koyma (rüşvet, zimmet, resmi evrakta sahtecilik, kamu kurumunun dolandırılması, görevi ihmal veya kötüye kullanma gibi suçlarda etkin soruşturma yapma ve suç delilleri ile suç gelirlerine el koyma), bilişim suçlarında soruşturma teknikleri ve delil elde etme yöntemleri.

5. İfade özgürlüğü.


-Proje-


''Türk Ceza Adalet Sisteminin Etkinliğinin Artırılması Projesi'' ile Türk ceza adalet sisteminin Avrupa standartları bakımından etkinliğinin geliştirilmesine katkıda bulunulması amaçlanıyor. İnsan hakları standartlarının uygulanmasını iyileştirmek ve Türk ceza adalet sistemine duyulan güveni artırmak ise projenin özel hedefleri arasında yer alıyor.

Maliyetinin yüzde 85'ini AB, yüzde 10'unu Türkiye, yüzde 5'ini ise Avrupa Konseyi'nin karşıladığı proje, 12 Mart 2012'de başladı. Proje, 33 ay sürecek.


AA