İhmalden terfiye Dink cinayetinin 5 yıl süren davasındaki beraat ve tahliye kararlarına kamuoyu tepkisi sürerken cinayet sürecinin en tartışmalı ismi olan, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan raporda da “görevini ihmal” ettiği vurgulanan Ramazan Akyürek, Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı’na terfi ettirildi.

Haberi vardı Başbakanlık raporunda, Akyürek’in “süreçten haberdar olduğu” belirtilmişti. Dink suikastının planlayıcısı olarak yargılanan ve beraat eden Erhan Tuncel ifadelerinde Dink’in öldürüleceğini o dönemde Trabzon Emniyet Müdürlüğü görevini yürüten Akyürek’e bildirdiğini söylemişti.

İLHAN TAŞCI’nın haberi

Dink cinayetinde ‘ihmali’ saptanan Ramazan Akyürek, Emniyet Teftiş Kurulu Başkanı yapıldı

İnadına terfi

© İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in gerçekleştirdiği atama operasyonunda, Hrant Dink soruşturması kapsamında tartışılan isim olan Ramazan Akyürek, Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanı oldu. Başbakanlık müfettişleri tarafından hazırlanan raporda Dink cinayetinde görevi ihmal ettiği saptaması yapılan Akyürek’in İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi’nde görev yaptığı dönemde de siciline, “İrticai akımlara (Fethullah) yakın. Dikkat edilmelidir” değerlendirmesi yazılmıştı.

İLHAN TAŞCI

ANKARA - Hrant Dink cinayetine ilişkin 5 yıl süren dava sonucunda kamu vicdanını rahatsız eden beraat ve tahliye kararlarının yankısı sürerken cinayet sürecinin en tartışmalı ismi olan, Başbakan Tayyip Erdoğanın imzasını taşıyan raporda da görevini ihmalettiği vurgulanan Ramazan Akyürek Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığına terfi etti. Başbakanlığın raporunda, Akyürekin başından sonuna kadar süreçten haberdar olduğusaptaması yapılmıştı. Dink cinayetini planladığı belirtilen ve beraat eden Erhan Tuncelin Akyürekin görevlendirdiği muhbir olduğu anlaşılmıştı.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dinkin 19 Ocak 2007de katledilmesine ilişkin ikisi tutuklu 19 sanığın yargılandığı davada, Dinkin öldürülmesine ilişkin yalnızca üç sanığa ceza verilirken cinayetin terör eylemi olmadığına hükmedilmesi tartışma yaratmıştı. Karar veren heyetin başkanıdelil yoktuderken davanın savcısınındelil çoktu açıklamaları da tepkiyi derinleştirmişti.

Cinayet gününden itibaren tartışmaların odağına yerleşen isim de Ramazan Akyürek oldu. TBMM Şemdinli Olaylarını Araştırma Komisyonunda söylediği hırsız evin içindeyse kilit işe yaramazsözüyle dikkatleri üzerine çeken Sabri Uzunun görevden alınmasıyla boşalan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı görevine Akyürek getirilmişti.

Akyürekin İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesinde görev yaptığı dönemde, dönemin İstanbul Valisi Erol Çakır ikinci sicil amiri olduğu Akyürekin sicilinin düşünceler bölümüne Emniyetteki hizipleşme içinde. İrticai akımlara (Fethullah) yakın. Dikkat edilmelidir değerlendirmesini yazmıştı. Akyürekin Trabzon Emniyet Müdürü olduğu dönemde, TAYADlılara linç girişimi, Trabzonsporlu futbolcuların ev ve araçlarının kurşunlanması, rahip Andrea Santoro cinayeti gerçekleşmişti.

8 Mayıs 2006 tarihinde Emniyet İstihbarat Daire Başkanı olduktan sonra ise Akyürekin ismi Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dinkin öldürülmesiyle gündeme gelmişti. Dink suikastının planlayıcısı olarak yargılanan ve geçen günlerde beraat edip tahliye edilen Erhan Tuncelin, Akyürekin Trabzonda görev yaptığı dönemde polis muhbiri yapıldığı ortaya çıkmıştı.

Cinayeti biliyordu

Tuncel ifadelerinde Dinkin öldürüleceğini o dönemde Trabzon Emniyet Müdürlüğü görevini yürüten Ramazan Akyüreke bildirdiğini söylemişti. Büyük Abitakma ismiyle bilinen ve cinayetin azmettiricisi olduğu belirtilen Erhan Tuncel, Cinayetin olduğu 19 Ocak günü e-maillerime baktım. Ogün Samastın (tetikçi) adresi vardı bende. Ogün ve Muhittin Zenit de (Tuncelin bağlı olduğu polis) online idi. Ben de cinayet işleyen adamın internette ne işi vardiye düşündüm demişti. Akyürekin ise Dinkin öldürüleceği konusunda yapılan 11 ihbardan sadece birini İstanbula ilettiği ortaya çıkmıştı. Akyürek ve Zenit, zanlılar Yasin Hayal ve Erhan Tuncelin Dinki öldürme planlarından haberdar olmalarına rağmen gerekli mercileri uyarmayarak görevi ihmal etmekle suçlanmışlardı.

Başbakanlık Başmüfettişi Ayşegül Genç, Mehmet Akın ile müfettiş Yasemin Tuğçenin imzasını taşıyan 2 Ekim 2008 tarihli raporda, Ramazan Akyürek ile dönemin İstihbarat Dairesi C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ile ilgili şu belirlemeler yapıldı:

Hedef Şahıslar Programı ile ilgili tamime göre gerekli koruma tedbiri alınmaması nedeniyle, görevlerini gereği gibi yapmadıkları değerlendirilen Ali Fuat Yılmazer, aynı dönem ilgili merkez haber alma daire başkan yardımcıları ile Trabzon Emniyet Müdürlüğü yaptığı dönemden istihbarat daire başkanı olarak görev yaptığı döneme kadar geçen sürecin başından sonuna kadar tüm aşamalarından haberdar olan ve gerekli değerlendirmeleri yapabilme yetkisine sahip olduğu görülmeklegörevini ihmal ettiğideğerlendirilen İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve tespit edilecek diğer görevliler hakkında, görevi ihmal nedeniyle ön inceleme yapılmasının uygun olacağı kanaatine varılmıştır.

Ancak aradan geçen 5 yıla rağmen Akyürekinihmalinedeniyle yargı önüne çıkmadı.

Cumhuriyet