Haber Merkezi - Avrupa Parlamentosunun Türkiye raporu, parlamentonun Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Raporda Hrant Dink davasında çıkan son mahkeme kararının endişe verici olduğu belirtilerek, Dink davası Türkiyede hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığı için test denildi.

AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye rapor taslağı ve 461 değişiklik önergesi, Dışişleri Komisyonu’nda oylandı. AP dışilişkiler komisyonunda Türkiye rapor taslağı 7’ye karşı 54 oyla kabul edildi. Dink davasında çıkan son mahkeme kararından endişe duyulduğu kaydedilen rapor taslağında, cinayetin detaylarıyla soruşturulması ve sorumluların yargı önüne çıkarılması istendi. Rapora eklenen değişiklik önergesiyle Hrant Dink davasıyla Türkiyede hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığının test edildiğivurgulandı.

Değişiklik önergelerinde ise sivil anayasa çalışmalarına güçlü destek verilerek, Yeni anayasanın Türkiyedeki her fert ve grubun haklarını tasdik etmesi, güçler ayrılığını güvence altına alması, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına teminat getirmesi, ordu üzerinde tam sivil denetimi garanti altına alması ve Türk vatandaşlığı kavramında kapsayıcı olması vurgulandı.

Taslağa eklenen paragrafta, bazı vekilleri de etkileyen, uzun tutukluk ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında düzenlenen fezlekeden endişe duyulduğu ifade edildi. AKP’ye TMY ve TCK’yi gözden geçirmesi çağrısı yapılan raporda, Ergenekon ve Balyoz davaları parag-rafında “sanıklar aleyhine tutarsız deliller kullanıldığı iddialarından duyulan endişe” dile getirildi.

Rapordaki diğer maddeler de şöyle:

Hukukun üstünlüğü ve adaletin ruhuna aykırı eski devlet güvenik mahkemelerine benzer şekilde özel güçlerle alınan mahkeme kararları hakkında düşünülmeli. Basın özgürlüğü sorunludur. Gazetecilerin tutuklanması endişe vericidir. Tutuklu gazetecilerin tam sayısı bilinmemektedir. Tam sayıları ve açılan davaların hukuki şekli hakkında bilgi verilmelidir. Avrupa Parlamentosu temsilcileri gazetecilerin duruşmalarını izleyecektir. Kürt sorununda ilerleme yoktur. Seçilmiş parlamenterler, 16 belediye başkanı, belediye konsey üyeleri dahil binlerce Kürt aktivist tutuklanmıştır. Devletle din işlerinin ayrımı, siyasi çoğulculuk ve azınlıklara adil muamele arttırılmalıdır.

Cumhuriyet