Hopa Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan 13 sayfalık iddianamede, 12 Haziran 2011'deki seçim sürecinde AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Mayıs 2011'de Hopa'da mitingi öncesi ve sonrasında yaşanan olaylarda, Erdoğan'ın otobüsündeki Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı'nda görevli polis memuru Servet Erkan ve otobüs şoförü Hüseyin Cahit Ölmez'in de aralarında olduğu 5 kişi ''mağdur'', olay tarihinde yaşları 18'den küçük olan R.A (19), B.K (18), Y.A. (18) ''sanık'' sıfatıyla yer aldı.

İddianamede, Başbakan Erdoğan ve çay politikalarını protesto etmek için Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan gruptan bazı kişilerin, miting alanı karşısındaki bir inşaata, mitinge gelenleri tahrik edici nitelik taşıyan pankart asmak istedikleri anlatıldı.

Bu grubun, kendilerine müdahale etmek isteyen polislere taş, tuğla ve demir çubukla direndiği ve olayların daha sonra da devam ettiği belirtilen iddianamede, gruptakilerin polisin ''dağılın'' uyarılara rağmen dağılmadıkları belirtildi.

İddianamede, olaylarda, yaralanan vatandaşların ambulanslar ve kendi imkanları ile hastaneye kaldırıldığı, bu kişiler arasındaki Metin Lokumcu'nun öldüğü anlatılarak, Başbakan Erdoğan'ın bulunduğu parti otobüsünün gruptakilerce taşlanması sırasında Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı'nda görevli polis memuru Servet Erkan'ın başına taş isabet etmesi sonrası otobüsten düşerek ağır, otobüs şoförü Hüseyin Cahit Ölmez'in de hafif yaralandığı ifade edildi.

Başbakan Erdoğan'ın otobüsünün miting alanından çıkışı sırasında valilik aracına taş atan gruptakilere engel olmak isteyen polis memuru Selçuk Yavuz'un da aralarında olduğu bir çok polisin gruptakilerce dövülerek ya da taş atılarak yaralandığına işaret edilen iddianamede, olaylarda, Erdoğan'ın otobüsü, İl Emniyet Müdürünün makam aracının da aralarında bulunduğu polis araçları, AK parti İlçe Teşkilatı'na ait bir araç ile parti flamaları olan 5 ayrı araca şüphelilerce taşlanarak zarar verildiği bildirildi.

İddianamede, olaylarda kullanılan taşın, suçun işlenmesinde faile avantaj verdiği için silah olarak kabul edilmesi gerektiği vurgulanarak, olaylara karışan grup içerisinde yer alan şüpheliler B.K, R.A. ve Y.A'nın, ''yaralama'', ''Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etme'', ''kamu görevlisine görevini yaptırmamak için direnme'', ''kamu malına zarar verme'' ve siyasi partilerin araçlarına zarar verdikleri için de ''mala zarar verme'' suçlarından cezalandırılmaları istendi.

Söz konusu 3 sanığın yargılanması, Çocuk Mahkemesi sıfatıyla Hopa Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılacak.

Hopa'daki olaylarla ilgili olarak, daha önce de 60 sanığa benzer suçlardan dava açılmıştı. Olay tarihinde yaşı 18'den küçük olan 3 kişiye daha dava açılmasıyla söz konusu olaylarla ilgili olarak Hopa'da yargılanan kişi sayısı 63'e yükselmiş oldu.

AA