KÖLN - Mesut Zeyrek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Hollanda programına katılmak için Almanya'dan yola çıkan ancak Rotterdam yakınlarında polis tarafından durdurulmalarının ardından sınır dışı edilen Güleser Topuz ve Ayşe Aşut, Hollanda'nın antidemokratik tavrına karşı hukuk mücadelesi başlatacaklarını söyledi.

Hollanda polisinin başörtülü oldukları için Bakan Kaya olabileceklerini zannederek ellerinde fotoğrafla tek tek sorguladığı ve daha sonra sınır dışı ettiği Topuz ve Aşut, o gece yaşananları AA muhabirine anlattı.

Olay gecesi araçta bulunan ve sınır dışı edilerek polis eşliğinde Almanya'ya geri gönderilen iş kadını Topuz, "Elimizde silah yok, bir yere gitmek, toplantı yapmak, bu bizim en tabii hakkımız diye düşünüyorum. Onlar bize öyle bir uygulama yaptılar ki sanki biz büyük bir terör olayı yapmışız gibi, sanki Hollanda'nın sonunu getirecekmişiz gibi abluka altına aldılar ve bizi orada bir buçuk saat beklettikten sonra sizi sınır dışı ettik dediler, siz bir daha buraya giremeyeceksiniz dediler. Bunlar kabul edilebilir şeyler değil." diye konuştu.

"Hukuki hakkımızı arayacağız"

Hollanda polisinin muamelesini hak etmediklerini ve bu ülkeye karşı hukuki haklarını her platformda arayacaklarını dile getiren Topuz, "Biz 55-60 yıl önce Avrupa ülkelerine gelen Türklerin evlatları olarak Avrupa şunu bilmelidir ki artık biz burada yerleştik ve kalıcıyız. Bu antidemokratik uygulamalar bizleri incitmiştir, zedelemiştir ancak bizi birbirimize kenetlemiştir. Biz bu ülkelerde varız ve kalıcıyız, bunun bilinmesini istiyorum."

"AB kanunlarına aykırı"

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Kadın Kolları Başkanı Ayşe Aşut da "AB vatandaşı olarak bana orada hiçbir sebep sunulmadan benim sınır dışı edilmem tamamen insan haklarına, AB kanunlarına aykırı bir durum. Bu haksızlığın benim üzerimden Türk milletine yaşatıldığını düşünüyorum." şeklinde konuştu.

O gece orada yaşananların peşini bırakmayacaklarını kaydeden Aşut, "Hollanda hükümeti seçimleri için belki orada bizi bir koz olarak kullandı, bunu yaparak kendi ırkçı oylarını arttırmayı hedefledi, bunu tüm dünya gördü, bu çok aşağılayıcı bir durum. Biz Türk milleti olarak yapılan haksızlıklara karşı durmasını biliriz." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA