ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı Yalçın Topçu, 'Hocalı günümüzün meselesidir. Üzerinden beniz sene esbak ortak olay değildir. Hocalı, Parlamentoda soykırım olarak kabul edilmelidir' değerlendirmesinde bulundu.

Topçu, Hocalı katliamının 24. yılı nedeniyle meydana getirdiği açıklamada, Hocalı'daki soykırımı dünyanın görmezden geldiğini belirterek, 'Ermeni askeri birliklerinin kısaca 10 bin sözü geçen Hocalı'da meydana getirdiği soykırımı etraflı dünyanın hitabı gerekir. Genç, yaşlı, kadın, bebek demeden meydana getirilen bu katliamın enine durmaksızın tartışılması gerekir' ifadesini kullandı.

Azerbaycan Parlamentosunun 'Soykırımı tasdik' ettiğini hatırlatan Topçu, şu şekilde konuştu:

'Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'ndeki 12'si Türk, 8'i Azerbaycanlı, 3'ü İngiliz ve 2'si de Arnavut edinmek neredeyse mecmu 31 uzuv Hocalı Soykırımı'nın tanınması icap ettiğini savundu. Ama hoppadak Meksika, Hocalı'daki katliamı soykırım olarak kabul etti ve meclisinden geçirdi. Meksika senatosu 2011'de Hocalı vakalarını soykırım olarak tanıdı. Türkiye'de ne kapıyı çalarsanız çalın, etnisitesi ne olursa olsun Hocalı'daki vahşeti soykırım olarak kabul eder.'

'TBMM'de soykırım olarak kabul edilmeli'

Hocalı'daki katliamı dünyanın görmezden geldiğini tamlayan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu, açıklamasında 'Ümit ediyoruz ki milletin iradesinin özümleme edilmiş olduğu toprak de buna 'soykırım' der. Bu noktada milletvekillerinden beklentimiz, milletin gönlünü parlamentoya yansıtmalarıdır. Hocalı çağımızda mamul bulunan ortak soykırımdır. Yüz sene ilk bulunan ortak iş değildir' ifadelerini kullandı.

Azerbaycan'a ve Hocalı'ya üzerine hassasiyeti bulunan milletvekillerinden 'Hocalı Soykırımı'nın' yöntemince tanınması anlamında ortak öneri beklediklerine ayraç fail Topçu, 'Hocalıyı unutturmayacağız. Halepçe'yi de, Şam'ı da, Hama'yı da, Humus'u da, Kerkük'ü de, Tuzhurmatu'yu da, Doğu Türkistan'ı da, Ahıska'yı da, Çeçenistan'ı da, Abazya'yı da, Kosova'yı da, Bosna'yı da, Ruanda'yı da unutturmayacağız. Nerede ortak mazlum var ise bire ortak atalarımız kadar onların birlikte olacağız. Diğergamlık, kahramanlık, acıma ve ahlak bizim milletimize mahsustur. Her yere el uzatacağız inşallah. Yerli ide olarak bunları milletimize anlatacağız' ifadelerini kullandı.

Muhabir: Zafer Fatih Beyaz

Kaynak: AA