Savcılık, “hocalar ile öğrencilerin ortaklaşa hareket etmek suretiyle yapılanma içine girdiklerini” ileri sürdü. Dayanak olarak, Keskinkılıç’ın şikayeti ile aynı yöndeki gizli tanık şikayeti gösterildi.Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Osmanlıca derslerine giren Yrd. Doç. Dr. Esra Keskinkılıç’ın Kasım 2014’te bir kız öğrenciye, “Birkadın böyle kahkaha atamaz” demesi üzerine okulda eylemler başlamıştı.

Keskinkılıç’ın görevden alınması için imza toplayan öğrenciler, okulun kantininde forum düzenlemişti. Keskinkılıç da öğrenciler hakkında 28 Kasım 2014’te suç duyurusunda bulunmuş; okulda devlete ve kendisine yönelik tehdit, hakaret amaçlı broşür ve afiş asıldığını iddia etmişti.Bu sabah, Keskinkılıç’ın adını ve fotoğrafını verdiği 25 öğrenci operasyonla gözaltına alındı. Bu operasyon gerekçesi olarak, “MSGÜ’de üniversitesi yönetiminde görev alan hocalar ile öğrencilerin ortaklaşa hareket etmek suretiyle yapılanma içine girdikleri” iddiaları gösterildi.

Sorgu tutanağında Keskinkılıç’in ifadesinin yanı sıra “Füsun Okur ve “Hayal Açıkgöz” kod adlı iki gizli tanığın ifadelerine yer verildi. Fotoğraf üzerinden teşhiste bulunan Tanık Füsun Okur, öğrenciler için “Bu şahıs üniversitede PKK/KCK’nın sorumlusudur. Şahıs sosyal medya üzerinden eylem çağrılarında bulunmuştur. Her türlü yasadışı eyleme aktif olarak katılır. Keskinkılıç’ın boykot edilmesi eylemine de katılmıştır. Okuliçindeki her türlü illegal örgüte destek verip afiş asma ve broşür dağıtma faaliyetinde bulunur” dedi.

”Hayal Açıkgöz” kod adlı gizli tanık da öğrencilerin boykot ve eylemlere katılıp broşür dağıttıklarını ifade etti.Sorguda “Esra Keskinkılıç’ın boykot edilmesi olayı hakkında detaylı ifadenizi veriniz. Boykotu kim veya kimlerin talimatıyla yaptınız? Eylemi kimler organize etti? Sizinle beraber eyleme kimler katıldı? Eylem öncesi üniversiteyönetimine bilgi verildi mi? Verildi ise kimden izin alındı?” soruları yöneltidi. ŞüpheliOnur Akyol, ifadesinde, “Ben Keskinkılıç’ı tanımıyorum. Tarih öğrencisiyim. Benim derslerime girmemektedir. Boykota katılmadım. Böyle bir eylem olduğunu hatırlamıyorum” dedi. Öğrencilerin sosyal medya paylaşımları da delil olarak gösterildi.

Hürriyet