Hâkim Hatice Baysal, avukat Ömer Durak'ın masasına bırakıp gittiği 15 bin lirayı savcılığa gönderdi. Avukat reddi hâkim talep ederken, hâkim talebin reddedilmesine rağmen davadan çekildi

İstanbul Şişli'deki milyonluk bir arazinin satışına tedbir koyan kadın hakim ile tedbirin kaldırılmasını isteyen davalı avukatı arasında eşine az rastlanır bir olay yaşandı. Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde meydana gelen olay iddiaya göre şöyle gelişti. Esentepe Büyükdere Caddesi üzerindeki bin 256 metrekarelik arazinin üçte ikisine sahip olan Adalı Holding bünyesindeki Serka İnşaat şirketi ile diğer hak sahipleri Mustafa ve Cenk Muzuri arasında, araziye kat karşılığı inşaat yapılması konusunda anlaşmazlık çıktı. 6306 sayılı kanun çerçevesinde arazinin satışı yoluna gidildi. Muzuri ailesinin "hak kaybına uğrayacakları" iddiasıyla açtığı dava üzerine İstanbul 13. Asliye Hukuk Mahkemesi arazinin satışına tedbir koydu. Bunun üzerine inşaat şirketinin avukatı Ömer Durak tedbir kararını veren hâkim Hatice Fikret Baysal'ın adliyedeki odasına gitti. 'Tedbir kararının kaldırılması' talepli dilekçeyi hakime veren avukat Ömer Durak, "Ben buradayken dilekçemin okunmasını istiyorum" dedi. Ardından içinde 15 bin lira bulunan zarfı "parayı kasaya alın" diyerek hâkimin masasına koydu. Hâkim ise teminat yatırılması halinde tedbirin kaldırılacağına dair bir mahkeme kararı olmadığını, olsa bile paranın vezneye yatırılması gerektiğini belirterek avukata zarfı alıp odadan çıkmasını söyledi. Avukatın parayı geri almaması üzerine hâkim, odadan çıktı. Ömer Durak'ın gitmesinin ardından odasına geri dönen hâkim, avukatın masada bıraktığı para dolu zarfı tutanak tutarak iade edilmek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Avukat Ömer Durak, olayın ardından hakimin tedbirin kaldırılması yönündeki taleplerini her seferinde reddettiğini ve kendisini "rüşvet vermekle itham ettiğini", bu nedenle hakimin tarafsızlığından şüphe duyduklarını belirterek "reddi hâkim" talebinde bulundu.

DAVACI DA İTİRAZ ETTİ

Davacı taraf ise avukatın hâkimin odasına zarf ile para götürerek meslek ilkeleri ile bağdaşmayacak davranışlar sergilediğini, hâkimin adil bir yargılama yaptığını belirterek bu talebe karşı çıktı. Talebi inceleyen 7. Asliye Hukuk Mahkemesi, avukatın reddi hâkim talebini reddetti. Ancak bu kez hâkim Baysal, yaşanan olayın ardından şüpheye mahal vermemek için davadan çekildi. Hâkimsiz kalan dava, başka bir hâkimin atanmasının ardından görülmeye devam edilecek.


http://www.sabah.com.tr/yasam/2015/03/31/hkime-rusvet-teklifi-iddiasi