Türkiye'nin en büyük iki kenti arasındaki demiryolu ulaşımını 3 saate indirecek Yüksek Hızlı Tren'de (YHT) bilet fiyatı 70-80 lira arasında olacak.

Ankara ve İstanbul arasındaki demiryolu ulaşımını 7 saatten 3 saate indirecek Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerinde sona gelindi. Mart ayında açılması planlanan hatta bilet fiyatları 70-80 lira aralığında olacak. Yen hat sayesinde iki şehir arasındaki yolcu taşımacılığında demiryolunun yüzde 10 olan payının yüzde 78'e çıkarılması hedefleniyor.

Dünya gazetesinden Meltem Gündüz'ün haberine göre; Ankara ve İstanbul arasındaki demiryolu ulaşımını 3 saate indirecek YHT hattında, Gebze ve İzmit'te istasyon inşaatı sürüyor. Gebze-Köseköy Rehabilitasyon Projesi kapsamında 112 kilometrelik bölümde ray döşeme çalışmaları tamamlandı. Proje kapsamında YHT hattının Kocaeli kısmında Gebze ve İzmit'te istasyon inşaatlarına başlandı ve elektrifikasyon çalışmalarının yüzde 70'i bitirildi.

Elektrifikasyon tesislerinin testleri kapsamında hatta zaman zaman yüksek gerilim verilirken, Gebze-Köseköy arasında yaklaşık 200 kişinin çalıştığı hatta mart ayında seferlere başlanacak. Ankara- İstanbul Hızlı Tren Projesi, mevcut hattan bağımsız 533 km uzunluğunda 250 km/saat hıza uygun, tamamı elektrikli ve sinyalli yeni çift hatlı hızlı demiryolu yapımını içeriyor.



UÇAKTAN UCUZ OTOBÜSTEN PAHALI

Güzergahtaki yolcu taşımacılığında yüzde 10 olan demiryolu payının yüzde 78'e çıkarılması hedefleniyor. Ankara- İstanbul Hızlı Tren Hattı, Marmaray ile bütünleşerek Avrupa'dan Asya'ya kesintisiz ulaşım sağlanacak. Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi, iki etapta tamamlanacak. Projenin ilk etabı olan Ankara-Eskişehir Hızlı Tren Hattı 2009 yılında hizmete açıldı. Projenin ikinci etabı olan Köseköy-Gebze etabının temeli ise 2012'de atılmıştı. Hattın 44 km'lik Gebze-Haydarpaşa kesimi Marmaray Projesi ile yüzeysel metroya dönüşeceğinden bu kapsamda yapılıyor.

Bilet fiyatlarıyla ilgili genel ilke ise uçaktan ucuz, otobüsten pahalı olması. Bu nedenle hızlı tren bilet fiyatlarının 70-80 lira aralığında olması planlanıyor. Ankara-İstanbul istasyonları ise şöyle sıralanıyor: Ankara Gar, Sincan, Polatlı, Eskişehir, Bozüyük, Pamukova, Arifiye, Sapanca, İzmit, Gebze ve Pendik.



KARS-TİFLİS-BAKÜ YIL SONU AÇILACAK

Bu arada Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı'nda da yapım çalışmaları sürüyor. Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı'nda çalışmalar sürerken, Polatlı-Afyonkarahisar bölümünün 180 kilometrelik kısmında inşaat çalışmaları devam ediyor. Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi'nin de bu yılın sonunda devreye girmesi planlanıyor.

Kaynak: Dünya