Fatma Kaplan Hürriyet, "Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" nin TBMM'de görüşüleceğini belirterek, kayıp kaçak bedellerinin yansıtılmasıyla 36 milyon abonenin faturalarındaki yüklerinin katlanacağını söyledi.
Fatma Kaplan Hürriyet, söz konusu yasayla kayıp kaçak bedel yükü ile beraber vatandaşın mağdur edileceğini ifade ederek, "Hırsızın çaldığı elektriği dürüst vatandaştan tahsil etmek acizlik. Kanun teklifinde 'Elektriğin üretim aşamasından nihai tüketiciye ulaştırılmasına kadar oluşan bütün maliyet kalemleri tarifeye yansıtılmak zorundadır' denilerek, hırsızı yakalamak yerine hırsızın çaldığının faturasını dürüst vatandaştan tahsil etme amacı güdüyor. Hükümet burada da alışılagelmişin dışına çıkmıyor, hırsızın arkasında durmaya ve aklamaya devam ediyor" dedi.
Hürriyet, teklifin yasalaşması halinde devam eden kayıp kaçak davalarına ve tüketici hakem heyetindeki başvurularda da kayıp-kaçağın iptali ya da iadesine ilişkin başvuruların sonuçsuz kalacağını vurgulayarak, "Mahkemeler ve tüketici hakem heyetlerinin denetleme yetkisinin, itiraz edilen bedellerin düzenleyici işlemlere uygunluğunun denetimi ile sınırlanması hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmamaktadır. Bu teklif, yargı önünde hak arama özgürlüğüne, kazanılmış haklara aykırıdır. Kayıp kaçakları vatandaşa fatura etmenin yolu aranmaktadır" diye konuştu.
Hürriyet, faturalara yansıyan TRT paylarının da vatandaşın cebine yansıyacağını belirterek, "AKP faturalardaki TRT katılım payının kaldırılmasına karşı çıkarak, her yıl vatandaşın 800 milyon lirasını almaya devam edecek" dedi.

Kaynak: DHA