Hipnoz ve Bilinçaltı Değişim Uzmanı Mehmet Başkak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, zaman zaman ortaya atılan hipnozla cinsel taciz ve tecavüz iddialarının asılsız olduğunu söyledi. Hipnoz sırasında kişinin bilincinin tamamen açık olduğunu, iradesi dışında hiçbirşey yapılamayacağını belirten Hipnoz Uzmanı Mehmet Başkak, “Hipnoz bir bayılma ya da gece uykusu değildir” dedi.

Hipnoz, bayılma y ada gece uykusu değildir
Başkak, hipnoz sırasında bir kişiye tecavüz etmenin ya da oral seks yaptırmanın neden mümkün olmadığını şöyle açıklıyor:
“Hipnoz asla gece uykusu gibi bir uyku ya da bayılma değildir. Bayılmada ve uykuda bilinç tamamen kapalıdır, kişinin dış dünyaya yönelik farkındalığı, akıl yürütme ve karar verme mekanizmaları devre dışıdır. Hipnoz durumunda ise kişinin farkındalığı ve bütün algıları açıktır. Hipnoza alınan kişi, kendisine söylenen sözlerin, yapılan telkinlerin farkındadır. Kendi inanç ve değerlerine göre hipnoz uzmanının telkinlerini filtreden geçirme; telkinleri kabul etme ya da reddetme kudretine sahiptir. Hipnoz durumundaki kişi bedensel ve zihinsel bir gevşeme halindedir fakat bilinci açık olup gayri ahlaki bulduğu, onaylamadığı herhangi bir davranışı, sözü anında reddetme uyanıklığına sahiptir.”

Hipnozla bir başkasının iradesini teslim alamazsınız 
Hipnozu kısaca “Kişinin kendi isteği ve katılımıyla elde edilen bir konsantrasyon, trans halidir” diye tanımlayan Başkak, hipnozla bir başkasının iradesinin teslim alınamayacağını vurguladı. Başkak şöyle devam ediyor: “Hipnoz çevreye karşı farkındalığın azaldığı ve dikkatin belirli bir noktada yoğunlaştırıldığı bir bilinç değişikliği durumu olarak da tanımlanabilir. Dolayısıyla sanılanın aksine hipnoz altındaki kişiye, istemediği bir şey asla yaptırılamaz. Kişi herhangi bir sorununu aşmak amacıyla hipnozu kabul etmelidir ki hipnoz edilebilsin. Kişi destek verilmek ya da iyileşmesine yardımcı olunmak amacıyla hipnoz altına alınmışken, her şeyi hatırlar, farkındadır ve trans halindedir.”

Türkiye'de ve dünyada örneği yok
Hipnozla ilgili gerçeklerin psikiyatristler, adli tıp uzmanları, emniyet ve yargı mensupları tarafından da bilindiğini belirten Başkak, bu yüzden Türkiye’de zaman zaman yer alan hipnozla tecavüz iddialarıyla ilgili verilmiş bir yargı kararının olmadığına dikkati çekti. Bu konuda yurtdışı kaynaklı haberlerin de medyada yer aldığını hatırlatan Başkak, hipnoz uzmanlarının karıştığı birtakım adli olayların eksik ya da hatalı tercüme nedeniyle okuyucuya yanlış aktarıldığını ifade etti. 

Parmağınızı şıklatınca insanları köle yapamazsınız 
Başkak, hipnozla ilgili gerçekdışı iddiaların ortaya atılmasında yıllardır filmlerde, ucuz şovlarda ya da romanlarda hipnozcunun parmağını şaklattığında birini tavuk gibi gıdaklatan ya da hipnoza aldığı kişiyi istediği gibi yönlendiren bir köle durumuna düşüren kişi olarak gösterilmesinin etkili olduğunu belirtti.

İnsanların hipnozla ilgili pek az şey bildiğini kaydeden Başkak, hipnozun dünyada tıptan eğitime, spora, kişisel gelişime kadar birçok farklı alanda kullanılabilen ve doğru uygulandığında mükemmel sonuçlar ortaya çıkmasını sağlayan olağanüstü bir yardım yöntemi olduğunu sözlerine ekledi.


http://www.milliyet.com.tr/hipnozla-tecavuz-ya-da-oral-seks-askiliskiler-1921679/?ref=milliyet_anasayfa