Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Fetullahçı Terör Örgütüne (FETÖ) mali dayanaklık etmek sağlamakla suçlanan 5 isim kendince hazırladığı iddianamede, sanıkların 'himmet' ismi altında para biriktirerek 'Terörizmin Finansmanı Hakkındaki Kanunu' ile 'Yardım Toplama Kanunu'na aykırılık ettikleri belirtildi.

Başsavcılığın, FETÖ'ye 'himmet' ismi altında mali dayanaklık etmek sağladıkları sebebi öne sürülerek 5 isim kendince 'silahlı yıldırı örgütüne örgen olma', 'Terörizmin Finansmanın Önlenmesi Hakkındaki Kanuna muhalefet' ve 'zimmet' suçlarından hazırladığı iddianame, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince bildirme edildi. İddianamede sanıklar Kenan Ünal, Mesut Güneş, Mülazım Ünal, Mustafa Erkul ve İlker Kılgöz'ün müeccel suçlardan 21 sene 3'er aydan 46'şar yıla denli hapisleri arzu edildi.

İddianamede, sanıklardan Ünal'ın 'Fetullahçı Terör Örgütlenmesinin Keçiören müteahhitler abisi olduğu' savunuldu. Ünal'ın, öteki şüphelilerle 'mütevelli heyeti' oluşturduğu bildirilen iddianamede, sanıkların, esnaf ve iş adamlarından 'öğrenci bursu', 'zekat', 'himmet', 'yardım' ismi altında itibar toplayarak, örgütü akçalanmış ettikleri anlatıldı.

Kenan Ünal da birleşen kaynağın evvel Moğolistan'daki 'örgüt okulları ve kurumlarına', sonraları Afrika'daki okullara gönderildiğine arazi sunulan iddianamede, 'himmet' adıyla birleşen paranın miktarının kesme şekilde muhtemelen bulunmadığı bildirildi.

Sanıkların, paraların ehemmiyetli tarafını da servet varlığı şekilde ellerinde tuttuğu dökme iddianamede, sanıkların, 'yardım derç izni olmaksızın itibar topladıkları' anlatım edildi.

İddianamede sanıkların 'FETÖ üyesi oldukları' savunuldu. Sanıkların, teşekkül amacına müteveccih toplantılar yaptıkları, gelirlerin elbette sağlanacağı, kimlerden alınacağı üzere mevzuları karara bağladıklarına, teşekkül namına dizgeli ve sonsuz çalışkanlık yürüttüklerine arazi sunulan iddianamede, 'Kenan Ünal başkanlığında birlikte araya mevrut teşekkül üyelerinin, esnaf ve işadamlarından birleşen hamile oranda parayı, örgütün belirlediği iklim ve bölgelere göndererek, silahlı yıldırı örgütünün amacına müteveccih çalışkanlık yürüttükleri' bildirildi.

Örgütün okul, sınıf ve vatanlarını finans almak düşüncesince kullandığı dökme iddianamede, sanıkların bire birlikte zamanda, eylemleriyle 'terörizmin finansmanı' suçunu işledikleri vurgulandı.

Himmet

İddianamede 'Himmet' ayrı dolambaç altında değerlendirildi. 'Himmet'in lafız anlamının 'yardım' ve 'çalışma' olduğuna ayraç edilen iddianamede, 'Fetullahçı Terör Örgütü literatüründe ise himmet, topluluk personellerinin kafaladıkları varlıklı kişilerle mutad senelerde birlikte araya gelerek, o günün ve yapılacak hayırların öneminin vurgulanmasının peşi sıra 'metafizik gerginlik etkisi' altında 'yarı bariz çoğaltma düzeni'nde, maddesel ve ara sıra içsel vaatlerde bulunmaktır' denildi.

'Baskı ve tehdit'

Kamu ve hususi sektördeki evli teşekkül personellerinin maaşlarının yüzdelik 10, tek yaşayanların maaşlarının yüzdelik 15-20'sinin 'himmet' şekilde alındığına arazi sunulan iddianamede, 'himmet' hasretmek istemeyen yahut ihtilafa düşenlerin, çalışmış oldukları yerlerden 'organize' biçimde uzaklaştırıldıkları yahut edisyon ve tehditle 'himmet' vermeye zorlandıkları anlatıldı.

Toplanan paralarının yüzdelik 10-15'inin 'Kutsal Hoca Payı' şekilde aracısız Pensilvanya'ya, Fetullah Gülen'e göndermiş olduğu dökme iddianamede, 'bu paranın ne amaçla, ne biçimde kullanıldığını hoppadak Gülen'in bildiği, bunu tek teşekkül çalışanının sorgulayamadığı' anlatım edildi.

Sanıkların yargılanmasına doğacak günlerde başlanacak.

Kaynak: AA