MALATYA - VOLKAN KAŞİK

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe teşebbüsü sırasında 2. Ordu Komutanlığı nizamiyesinde görevli askerlerin silah çektiği dönemin Malatya Valisi Mustafa Toprak'ın, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti'nin de bulunduğu 24'ü tutuklu 76 sanığın yargılandığı davada tanık olarak verdiği ifade, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın dosyasına girdi.

Daha önce Malatya Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği ifadede 15 Temmuz darbe girişiminde yaşadıklarını ayrıntısıyla açıkladığını, o ifadelerin içeriğini aynen tekrar ettiğini belirten Toprak, ayrıca gerek kalkışmayı yapanlar gerekse kendisine silah çekenlerden şikayetçi olduğunu kaydetti.

Darbe girişiminde yaşadıklarını anlatan, sanık avukatları ve sanıkların sorularını yanıtlayan Toprak, akşam televizyonda İstanbul'da köprülerin kapandığını, askerlerin olduğunu, daha sonra da Ankara'nın üzerinden uçakların geçtiğini gördüğünü, emniyet müdürünü aradığını ve kendisine darbe kalkışması gibi bir şey olduğu konusunda bilgi verildiğini anlattı.

Vali Toprak, yetkililere bu konuda 7. Ana Jet Üssü ve havalimanıyla ilgili talimat verdiğini aktararak, "Bu saatten itibaren hiçbir hava aracı, kara hava araçları dahil hiçbiri inmeyecek ve kalkmayacak.' talimatı verdik. Bu talimatı vermemizin sebebi jet üssünde bombardıman uçaklarına ilaveten F-16'ların da bulunmasından kaynaklıydı. Bu sebeple hiçbir uçağın kalkmaması gerekiyordu. Aynı zamanda Devlet Hava Meydanları İşletme Müdürü'ne kulenin ışık ve sisteminin kapatılması talimatını verdik. Bu saatleri takiben belediyeden ve hava işletmesinden araçların hazır edilmesini istedik. Olası bir duruma karşı kamyon ve benzeri büyük iş makinelerinin hazır edilmesini istedik." beyanında bulundu.

"Bilgi verilmedi, gizlendi"

Darbe girişimi gecesi gittiği 2. Ordu Komutanlığı nizamiyesinde kendisine silah çekilmesinden sonra kriz merkezini başka bir yere taşıdıklarını, ilgililerin açık telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini kaydeden Toprak, "2. Ordu Komutanlığındaki gelişmelerden hiçbir şekilde bilgi verilmedi, gizlendi. Hain kalkışma ile ilgili bir görevlendirme listesi 22.15 itibarıyla gelmiş ve ilgili kişi tarafından görülmesine rağmen bana bu manada hiçbir şekilde bilgi verilmemiştir. Onun dışındaki alanlarda bilgi verilmediği gibi. Orada (kriz merkezi) ben de konuştum. Hem Adem Huduti hem de Avni Angun, özellikle Cumhuriyet Başsavcısı'na 'Bir liste varmış, bir görevlendirme listesi varmış, o liste nedir?' diye sorduklarına şahit oldum. Yani 22.15'te gelen şeyi neden sorarlar, onu anlamadım." ifadelerini kullandı.

"Vaziyeti idare ediyor"

Huduti'nin darbe gecesi kendisini aradığını ve "Sayın Vali, ben Ankara'dan komutanlarımla irtibat kuramıyorum, bir şeyler oluyor, ben devletimin yanındayım." gibi şeyler söylediğini belirten Toprak, aralarındaki diyaloğu şöyle özetledi:

"O zaman irtibatımızı kaybetmeyelim, bir sorun var mı?' dedim, 'Hiçbir sorun yoktur.' dedi. Saat 22.15'te darbe komisyonu belgelerinin oraya intikal ettiği görülmüş ise 2. Ordu Komutanı olarak bana, il valisine 'Böyle bir emir geldi, kanunsuzdur, geçersiz sayıyorum.' deseydi bir sorun yok. Demediğine göre durumu, vaziyeti idare ediyor. Bir taraftan eski darbeler gibi gerçekleşecek mi, öbür tarafta da televizyonlarda ciddi bir darbeye karşı vatandaşın takibi var. Gidip geliyor. İki tarafı idare olmaz diye düşünüyorum."

Kaynak: AA