HGS’de bazı araçlarda benzer plakaların yanlış okunması sebebiyle geçiş ücretleri başka plakalara kesildi. Kocaeli’nin Körfez ilçesinde yaşayan Fatih Gül, TEM Otoyolu’nun Gebze ve Kandıra gişelerinden geçiş yapmamasına rağmen ‘geçiş yapmış’ gibi HGS bakiyesinde işlem yapıldığını tespit edince konuyu HGS’yi aldığı merkeze iletti. Araştırmada, problemin sistemin plakayı yanlış okumasından kaynaklandığı belirlendi.

Fatih Gül’ün yaşadığı mağduriyetin Zaman’da 6 Şubat 2013’te yayımlanmasının ardından HGS yetkilileri harekete geçti. Konuyu araştıran yetkililer HGS geçişlerinde sistemin 090 ile biten başka bir aracın plakasını, plakadaki sıfırın ortasındaki vidanın çakılması sebebiyle 098 olarak okuduğunu ifade etti. Yetkililer bu sebeple 090 plakalı aracın her sistemden geçişinde Fatih Gül’ün 098 plakalı aracının HGS bakiyesinden düştüğünü kaydetti. Yetkililer ayrıca 090 plakalı aracın HGS’si olmadığı için geçişleri kaçak olarak algıladığını, bu durumun da Gül’ün plakasına kaydedildiğini söyledi. Problemin çözülmesinin sevincini yaşadığını belirten öğretmen Fatih Gül, “PTT genel müdür yardımcısı olduğunu söyleyen bir beyefendi aradı. Sorunun sebebini söyledi, giderildiğini ve düşen bakiyelerimin de yeniden yüklendiğini ifade etti.” dedi.

    Fatih Gül’ün yaşadığı problemin benzerleri, sikayetvar.com internet sitesine gelen şikâyetlere de yansıdı. Mağduriyetini dile getiren M.G., iki gündür arabasını kullanmadığı halde kendisine saat 16.00’da Mahmutbey gişelerden geçtiğimi belirten mesaj geldiğini belirtiyor. M.G., yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Ücret 7,25 olarak yazıyordu. Şaşırdım, arabam çalındı sandım, baktım, araç yerinde yatıyor. PTT’yi aradım, cevap alamayınca iyice telaşlandım. Karayolları Genel Müdürlüğü’nü aradım, biz ilgilenmiyoruz dediler. Daha sonra PTT ‘Saat 16.00’da sizin plakaya benzer başka bir araç geçiş yapmış. Sistem plakada yer alan FH’yi FN diye okumuş’ diye cevap verdi. Hatalarını kabul edip geçiş ücretini iade ettiler.” Aynı sitede yer alan mesajda C.B. isimli araç sahibi de bankadan HGS aldığını, Kayseri’de yaşamasına rağmen cep telefonuna Niğde’den yapılan geçiş nedeniyle 7 lira kesildiği mesajı geldiğini ifade ediyor. Kartı aldığı bankaya başvurmasına rağmen problemin çözülemediğini belirten C.B. belirtilen tarihte Niğde’den geçen aracın kamera kayıtlarının incelenmesini istiyor.

Benzer problem yaşayan H.Ö. de, polise şikayette bulunduğunu belirterek, “Aracımın plakasının sahtesi var ortada dediler. Yapılan araştırma sonrası HGS’nin yanlış okuma yaptığı ortaya çıktı.” bilgisini veriyor.

CAHİT KILIÇ - KOCAELİ-Zaman