PARİS

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin kendi iç dinamiklerinin güçlü olduğunu belirterek, "Şu bir gerçek; çevredeki gerginliklerden, çatışmalardan olumsuz etkileniyoruz. Orta Doğu'daki, Afrika'daki bazı pazarlarımız bu sıkıntılar nedeniyle önemli problemlerle karşı karşıya. Bunun olumsuz etkisi var. Fakat yine de her şeye rağmen Türkiye iyi gidiyor." dedi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) Bakanlar Konseyi Toplantısına katılan Şimşek, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Dünya ekonomisi ve toplantı ile ilgili görüşleri sorulan Şimşek, OECD tarafından bugün yayımlanan büyüme raporunun ana temasının dünyanın düşük büyüme tuzağına düşmesi olduğuna dikkati çekerek, raporda bu tuzaktan çıkmak için çözüm olarak yapısal reform yapılması, maliye ve para politikalarının daha etkin bir şekilde kullanılması gerektiğinin vurgulandığını anlattı.

Bugün katıldığı panelin de aşağı yukarı bu çerçevede gerçekleştiğini dile getiren Şimşek, günümüzde dünya ekonomisinde küresel kriz öncesine oranla daha düşük bir büyümenin söz konusu olduğunu ifade etti.

"Türkiye'nin yüzde 4'e yakın büyümesi öngörülüyor"

Türkiye'nin küresel ekonominin içinden geçtiği sorunlardan nasıl etkilendiğine ilişkin soru üzerine Şimşek, Türkiye'nin kendi iç dinamiklerinin güçlü olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Şu bir gerçek; çevredeki gerginliklerden, çatışmalardan olumsuz etkileniyoruz. Orta Doğu'daki, Afrika'daki bazı pazarlarımız bu sıkıntılar nedeniyle önemli problemlerle karşı karşıya. Bunun olumsuz etkisi var. Fakat yine de her şeye rağmen Türkiye iyi gidiyor. Zaten OECD rakamlarına bakarsanız, OECD ülkeleri bu sene yüzde 2'nin altında, yüzde 1.8 büyüyecek. Halbuki Türkiye'nin yüzde 4'e yakın büyümesi öngörülüyor. Türkiye'nin büyümesi OECD ortalamasının iki katından fazla olacak. Bu da Türkiye'nin kendi iç dinamiklerinin güçlü olduğunu gösteriyor."

Muhabir: Murat Ünlü

Kaynak: AA