PRİŞTİNE - Figen Shaban

"Kosovalı 15'liler Çanakkale'de Projesi" kapsamında Çanakkale Zaferi'nin 102. yılı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen 57. Alay Vefa Yürüyüşü'ne katılan Kosovalı öğrenci ve öğretmenler, ülkelerine yaşadıkları yoğun duyguların etkisiyle döndü.

Kosova Demokratik Türk Partisinin (KDTP) girişimleri ile Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığınca hayata geçirilen proje, aynı zamanda 23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı etkinliklerinin de bir ayağını oluşturdu.

Proje kapsamında, Kosova'daki okullarda Türkçe öğrenen 120 öğrenci, 22-27 Nisan tarihlerinde İstanbul ve Edirne'de çeşitli etkinliklere ve Çanakkale'de 57. Alay Vefa Yürüyüşü'ne katıldı.

Geziye katılan başkent Priştine'deki Elena Gjika İlköğretim Okulu öğrenci ve öğretmenleri, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, yaşadıklarından ve gördüklerinden çok etkilendiklerini anlattı.

"Çok güzel ve unutulmaz anlar yaşadık"

Okulun öğretmenlerinden Ayfer Cemail de Çanakkale gezisi kapsamında 15 yaşından 70 yaşına kadar şehit düşen atalarının yattığı yerleri görmenin gururunu yaşadığını vurguladı.

Cemail, "Gezi sırasında her nefes alışımızda şehitleri hissettik. Bu gezi bize bir mesaj verdi. Çanakkale'nin fedakarlığın, birlik ve beraberliğin, medeniyetin yeri olduğunu gördük. Bu da bize, vatanımızı ve bayrağımızı korumamız gerektiğini hatırlattı." ifadelerini kullandı.

Yedinci sınıf öğrencisi Enes İsmaili ise Türkiye'ye ilk ziyaretinin Çanakkale'yi de kapsamasının oldukça anlamlı olduğunu belirterek, "Cesur kahramanımız Seyit Onbaşı hakkında bilgi edindik. Onun ne kadar cesur, ne kadar yürekli olduğunu gördük." diye konuştu.

Sekizinci sınıf öğrencisi Tülin Ersoy da İstanbul ve Edirne'yi de çok beğendiğini ancak Çanakkale'de daha duygulu anlar yaşadığını söyledi.

Gezdikleri yerlerde tarihin hala korunduğunu görmekten mutluluk duyduğunu dile getiren Ersoy, "Şehitliklere ve Conk Bayırı'na gittik. Sabah namazını kılıp şehitlerimiz için vefa yürüyüşü yaptık. Çok güzel ve unutulmaz anlar yaşadık." dedi.

Kaynak: AA