Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar'ın adı, memleketi Mardin'de tahsil görmüş bulunduğu okullara, fariza meydana getirdiği afiyet kuruluşuna verilecek ve doğduğu ev müzeye dönüştürülecek.

Sancar'ın adının, Savur Ortaokuluna, ismi şimdi evvel 'Artuklu Anadolu Lisesi' şekilde değiştirilen Mardin Lisesine ve Bilim ve Sanat Merkezi'ne verilmesi kararlaştırıldı. Bunun birlikte Mardin'deki dört başı mamur okullarda ise 'Aziz Sancar Köşesi' oluşturulmaya başlandı.

Kent merkezinin en kıvrak caddesine Aziz Sancar ismi verilmesi düşüncesince tekâlif de değerlendiriliyor. meşhur bilgi insanının isminin Savur ilçesi Sürgücü Mahallesi'nde fariza meydana getirdiği eş sağlığı merkezine yahut kaza talih hastanesine verilmesi de planlanıyor.

Mardin Milli Eğitim Müdürü İbrahim Şişman,  muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Sancar'ın sonuç senelerde terörle anılan kentin tarafını ağız ağıza değiştirdiğini söyledi.

Kentte Aziz Sancar yerine bilgi olimpiyatları ve ayrışık etkinlikler düzenlediklerini tamlayan Şişman, dereceye giren kimi öğrencileri Vali Ömer Faruk Koçak'ın yardımı ile ABD'de Aziz Sancar'la buluşturmayı, bazılarını de İsviçre'deki CERN Bilim Merkezi'ne göndermeyi planladıklarını anlattı.

Prof. Dr. Sancar'ın başarısının arkası esna Vali Koçak'ın talimatlarıyla isminin okullara verilmesi düşüncesince çalışmalara başladıklarını aktaran İbrahim Şişman, şu şekilde konuştu:

'Sayın Valimizin bu mevzuda iri destekleri oldu. Sayın Hocamızın izinli bulunduğu okulları belirleme ettik. Savur Ortaokulu ve o zamanki ismi Mardin Lisesi bulunan Artuklu Anadolu Lisesi. Yeni açtığımız Bilim ve Sanat Merkezimize Aziz Sancar adını verdik. Şu anda bilgi merkezine namına müstahak acemi birlikte çatı yapılması düşüncesince projesi tamamlandı.'

Mardin Halk Sağlığı Müdürü Saffet Yavuz ise kendisinin de Savurlu olduğunu, üste vaktiyle Aziz Sancar ile bap komşusu olduklarını aktardı.

Sancar'ın başarısının her insanın ufkunu açtığını, yaşattığı gururun ehemmiyetli bulunduğunu dile getiren Yavuz, 'Kendisine şükran borçluyuz. O dönem, kasaba bulunan Sürgücü'deki afiyet ocağında çalışmıştı. Şu anda orada birlikte eş sağlığı merkezimiz var, başkaca kaza hastanemiz var. İkisinden birine isminin verilmesi düşüncesince çalışmalara başladık' ifadesini kullandı.

'O bizim idolümüz'

Öğrenci Betül Öktem ise Prof. Dr. Aziz Sancar'ı dayanıklı aldıklarını söyledi.

Önlüklerini giyip tecrübe yaptıklarında güçlü bundan böyle ayrımlı hissettiklerine ayraç fail Öktem, 'Bizim düşüncesince imge verici. Bizler de onun kabilinden birlikte şeyler gerçekleştirmek istiyoruz' niteleyerek konuştu.

Aziz Sancar'ı 'idol' şekilde gördüklerini kaydeden Gizem Cem ise onun başarılarının ışığında dünyada iz bırakabilecek icraat muktedir olmak düşüncesince umutlandıklarını dile getirdi.

Kaynak: AA