İZMİR

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında açılan ve 270 sanığın yargılandığı davanın öğleden sonraki oturumunda bazı tutuksuz sanıklar savunma yaptı.

Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki duruşma salonunda, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince görülen oturumda, tutuklu ve tutuksuz sanıklardan bir bölümüyle taraf avukatları hazır bulundu.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada tutuksuz sanık Yüzbaşı Hakan Yukarki, 15 Temmuz günü Alay Komutanı Albay Murat Dağlı'nın emri ile havalanacak iki helikoptere eşlik etmek üzere, Gaziemir'den, Çiğli 2. Ana Jet Üssü'ne gittiklerini belirtti.

"Haberler üzerine şüphelendim"

Tutuksuz sanık Üsteğmen Serkan Çoban ise 15 Temmuz gecesi emir üzerine Marmaris'e gidecek helikoptere eşlik edeceklerini ancak internette gördüğü haberler üzerine şüphelendiğini ve kanunsuz emir verildiğini düşündüğünü anlattı.

Çoban, kimin hain olduğunu anlayabilmek için bir plan yaptığını ancak kimseyle paylaşmadığını belirterek, şu ifadede bulundu:

"Normalde bizim kalkacak helikopterlerin arkasından çıkmamız gerekirdi ama ben motorları kapattım. Hakan Yüzbaşı bana, 'Ne yapıyorsun' dedi. Ben de bunun üzerine 'Uçmayacağım. Vatan hainliği yapamayız' dedim. Kulaklığı olan diğer helikopter pilotları da bunu duymuştur sanıyorum. Ne can güvenliği kaldı ne bir şey. Hakan Yüzbaşı'ya internetteki haberlerden bahsettim. Helikopterinin arızalı olduğunu söyleyen Yarbay Bahattin Akgül, Gaziemir'e geri dönünce biz de dönmeye karar verdik.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı derdest etmek için kalkmaya hazırlanan helikopterler bir süre pistte beklemek zorunda kaldı. Suikaste giden timleri bu şekilde engellemeye çalıştım. Beklemedikleri anda beklemedikleri bir şey yaptım. Belki bu sayede hainlerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gitmelerini geciktirdim."

Muhabir: Meriç Ürer


Kaynak: AA