İki kelime sinirlerini bozsun

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Hekimlerle yurttaşlar prim ödeyemeyen yurttaşı suçlu konumuna düşürenGenel Sağlık Sigortasına (GSS) karşıTürkiye Büyük Sağlık Hakkı Meclisinde birleşti. Meclisin açılış konuşmasında Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Eriş Bilaloğlu, “‘Sağlık haktır kelimeleri, GSS için prim ödemeyeni suçlu sayanları rahatsız etmeli. Hep birlikte sağlık haktır diyelim, bu iki sözcük sinirlerini bozsundedi.

AKPnin Sağlıkta Dönüşüm Programına ve bu programın bir parçası olan ve 1 Ocak itibarıyla uygulamaya geçen GSSye karşı 30’dan fazla kentten gelen İl Sağlık Hakları Meclisleri üyeleri ve yurttaşlar Türkiye Büyük Sağlık Hakkı Meclisini kurdu.

Meclisin açılış töreni öncesinde, Ankara Sağlık Hakkı Meclisi Anadolu Gösteri Merkezinden törenin yapıldığı Ahmet Taner Kışlalı Salonuna kadar yürüyüş düzenledi.

Ellerinde Sağlık Bakanı, eğitimsiz bıraktığın asistan, hocasız bıraktığın öğrenci, sözleşmeli yaptığın hekim, parasıyla tedavi ettiğin halk için istifa etpankartı ve Recepsilin Forte, İnsafa Gel, Enayi misin Forte?yazılı ilaç kutusu maketleri ile yürüyüş yapan sağlık çalışanları, performans sistemi ve GSSye karşı Sağlıkta ticaret ölüm demektir sloganı attılar.

Katkı payı ödemeyeceğiz

Türkiye Büyük Sağlık Hakkı Meclisinin açılış törenine CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Milletvekilleri Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, Oğuz Oyan, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ile çok sayıda siyasi parti ve sendika temsilcisi katıldı.

Açılış konuşmasını yapan TTB Merkez Konsey Başkanı Bilaloğlu, sağlık hakkı açısından işlerin uzun süredir iyi gitmediğini dile getirerek, Düzelteceğiz dediler 9 yıl önce, adına sağlıkta dönüşüm programı koydulardedi.

Bilaloğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: Sağlığı her geçen gün paralı hale getirenlere karşı aylık gelirin ya da harcaman 295 TLden fazla, prim ödemen lazım, ödememişsin, sen suçlusun denilenlerin, muhtaç ve mağdur edilenlerin, sağlık haktır demeye ve bunu diyenlerin güvenecekleri bir kuvvete ihtiyacı var. Bu kuvvet sizsiniz. Sağlık haktır kelimeleri, GSS için prim ödemeyeni suçlu sayanları rahatsız etmeli. Hep birlikte sağlık haktırdiyelim, bu iki sözcük sinirlerini bozsun.

Bilaloğlunun konuşmasının ardından meclisin Sağlık doğuştan bir haktır. Sağlık hizmeti eşit, ulaşılabilir ve parasız olmalıdır. Sağlık harcamaları ve sağlık hizmeti, katkı payı, GSS primi zorunluluğu olmadan genel vergilerden karşılanmalı. Sağlık hizmeti devletin temel görevi olmalı. Koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik verilmeli. Taşeron çalışma yasaklanmalı. Güvenceli istihdam, grevli, toplusözleşmeli sendikal haklar sağlanmalı. Performans sisteminden vazgeçilmeli kararları okundu ve tüm katılımcılar tarafından oylanarak onaylandı.

cumhuriyet