ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hedefimiz 54 ülkede, 54 büyükelçiliği Afrika'da kurabilmektir. Çünkü her ülke irili, ufaklı, ne olursa olsun bizim için bir değerdir ve her ülkenin de Birleşmiş Milletlerde, ufağı, büyüğü yok, hepsinin bir rey hakkı vardır. Dolayısıyla bizim için hepsi önem ifade ediyor, dolayısıyla bu dostluğumuzu, dayanışmamızı da bir arada sürdürebilmek için bizim Afrika ile olan bağlarımız çok daha güçlü olmalıdır diye düşünüyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Benin Cumhurbaşkanı Patrice Talon, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, baş başa ve heyetler arası gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Talon'a ziyaretlerinden dolayı teşekkür eden Erdoğan, 15 Temmuz'da Türkiye'de ordunun içerisine sızan bir grup Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubunun, asker kıyafetine bürünmüş örgütün giriştiği darbe olayının akamete uğratılması ve püskürtülmesinin ardından Talon'un yaptığı ziyaretin manidar olduğunu ifade etti.

Erdoğan, ziyaret kapsamında imzalanan 5 anlaşmayla Türkiye-Benin arasında çok farklı bir sürecin başlayacağını belirtti.

Görüşmelerin samimi bir havada geçtiğini, ikili görüşmenin ardından heyetlerin bir araya geldiğini dile getiren Erdoğan, heyetler arası görüşmede Türkiye'nin büyükelçilik binasının gündeme geldiğini ve Talon'un büyükelçilik için Türkiye'ye yeni bir yer verilmesi teklifini sunduğunu bildirdi.

Büyükelçilik binası inşaatının tamamlanmasının ardından Benin'e ziyarete gidebileceğini söylediğini aktaran Erdoğan, mimarların yerinde incelemelerde bulunmasından sonra proje çalışmasının başlatılacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Talon'un başarılı bir iş adamı olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun Benin'e çok farklı bir vizyon katacağına inandığını belirterek, "Değerli dostuma onun şahsında tüm Benin halkına, halkımın selamlarını özellikle iletiyorum." dedi.

Erdoğan, 14 yıl önce göreve geldiklerinde Türkiye'nin Afrika'daki büyükelçilik sayısının 12 olduğunu, bu sayının şimdi 39'a ulaştığını dile getirerek, "Hedefimiz 54 ülkede, 54 büyükelçiliği Afrika'da kurabilmektir. Çünkü her ülke irili, ufaklı, ne olursa olsun bizim için bir değerdir ve her ülkenin de Birleşmiş Milletlerde, ufağı, büyüğü yok, hepsinin bir rey hakkı vardır. Dolayısıyla bizim için hepsi önem ifade ediyor, dolayısıyla bu dostluğumuzu, dayanışmamızı da bir arada sürdürebilmek için bizim Afrika ile olan bağlarımız çok daha güçlü olmalıdır diye düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

'"Dostumuza düşman olana, biz dost olmayız' dediler"

En az gelişmiş ülkeler toplantısının kısa bir süre önce Türkiye'de gerçekleştirildiğini hatırlatan Erdoğan, toplantıya Afrika'dan gelen konuklarla birçok konuyu etraflıca inceleme imkanı bulduklarını belirtti. Erdoğan, "Şu anda 54 farklı Afrika ülkesinden yaklaşık 4 bin 500 öğrenci, gerek devletimizin gerekse gönüllü kuruluşlarımızın desteğiyle Türkiye'de eğitim alıyor. Bunun yanında Benin'den de 87 öğrenci şu anda ülkemizde eğitim öğretim alıyor. İnşallah önümüzdeki dönemde bu sayıyı daha da artırma imkanımız var." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kendileri de ifade ettiler ikili görüşmemizde, 'Fetonun üç tane okulu var bizde' dediler, 'Ben hemen bu okulları kapatacağım, bunları kamulaştıracağım' ve Maarif Vakfımızla, inşallah, bunları birlikte çalıştırmak suretiyle bu süreci aşmış olacağız. Şu ifade de bizler için gerçekten çok çok anlamlı, 'Bizim dostumuza düşman olana, biz dost olmayız' dediler." diye konuştu.

İki ülke arasında 90 milyon dolarlık ticaret hacmi olduğunu söyleyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Artık bu ticaret hacmini, böyle başarılı bir iş adamının başında olduğu bir Benin'le Türkiye inşallah daha ilerilere taşıyacaktır, bundan hiç endişem yok. İş adamlarımızı kısa sürede süratle Benin'e göndereceğiz ve Benin'deki iş adamlarıyla bizim iş adamlarımız şöyle ikili çalışmaları öncelikle bir başlatsınlar, karşılıklı adımlar atılabilir, üçüncü ülkelerde müşterek yatırımlara girilebilir. Bunun da başarılı adımlarını atmak suretiyle ben inanıyorum ki Benin ve Türkiye'nin Afrika'daki bu çalışmaları çok daha büyük bir zenginlik kazanır ve Afrika'da farklı bir vizyonu da böylece oluşturmuş olurlar."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Afrika'nın sorunlarına en iyi çözümlerin yine Afrikalı kardeşlerimiz tarafından getirilebileceğine inanan bir siyasetçiyim. Onların her daim yanlarında olacak yol arkadaşlarına, kara gün dostlarına ihtiyaçları olduğuna inanıyorum ve böyle bakıyorum, değerlendirmem bu." ifadelerini kullandı.

"Afrika kıtasının geleceği aydınlıktır"

Afrika açılımını başlattıkları 2005 yılını, Afrika yılı ilan ettiklerini ve o yıl Afrika'da olduklarını anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"En az gelişmiş ülkeler kategorisinde 48 ülkeden 34'ünün Afrika'dan olması, bizleri tabii ziyadesiyle üzmüştür. Bu acı tabloda esas sorumlular asırlar boyunca Afrika insanının kaynaklarını sömüren altınını, tüm madenlerini o sömürgeci ülkelerdir. Nitekim Benin de yine sömürülen ülkelerden bir tanesiydi ve şimdi bağımsızlığına kavuşmuş bir Benin olarak kendi ayakları üzerinde kalkması bizim iftihar vesilemiz olacaktır ama şunu iddia ile söylüyorum Afrika kıtasının geleceği aydınlıktır, parlaktır bundan hiç endişem yok. Afrikalı kardeşlerimiz ekonomik kalkınma bakımından da hak ettiği yerlere muhakkak gelecektir, bundan da hiç şüphem yok."

Darbe girişimi sonrasında sergilediği dayanışma dolayısıyla Cumhurbaşkanı Talon'a teşekkürlerini ileten Erdoğan, "Bu ziyaretin her iki ülke arasında aydınlık yarınlara vesile olmasını diliyorum. Bugün imzalanan bu beş anlaşma ile de güçlü bir geleceğin inşa edileceğine olan inancımı tekrar tazeliyorum." dedi.

Ortak basın toplantısı öncesinde iki ülke arasındaki protokol, anlaşma ve mutabakat muhtıraları Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Benin Cumhurbaşkanı Talon'un huzurunda imzalandı.

İki ülke hükümetleri arasında Nakdi Yardım Uygulama Protokolü, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile Benin Dışişleri ve İş Birliği Bakanı Aurelien Agbenonci imzaladı.

Eğitim Alanında İş Birliği Anlaşması ise Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile Agbenonci tarafından imza altına alındı.

İki ülke arasındaki Güvenlik İş Birliği Anlaşmasını, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Agbenonci imzaladı.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Benin Dışişleri ve İş Birliği Bakanlığı arasında Bilişim Teknolojileri Alanında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası ile Arşiv Alanında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası'na, Soylu ile Agbenonci imza koydu.

Muhabir: Enes Kaplan-Kemal Karadağ

Kaynak: AA