ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, eylül ayı ticaret hacminin, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artış gösterdiğini belirtti. Gürses, 2015 yılı Eylül ayında 41.1 milyon dolar olan ticaret hacminin, bu yılın aynı döneminde 50 milyon dolar olduğunu bildirdi. 2015'in 9 ayında 550.9 milyon dolar olan ticaret hacminin, uzun bayram tatilleri, büyük boyda yat üretim teslimatlarının ekim, kasım aylarına sarkmasıyla bu yılın aynı döneminde yüzde 17 azalış göstererek 456.7 milyon dolarda kaldığını kaydeden Zeki Gürses, son dönemdeki artış eğilimiyle 2015 yılı toplamı olan 682.5 milyon dolar ticaret hacmini yakalayacaklarını söyledi.

İLK 9 AYDA 19 YAT SATILDI

Bölge ticaretinde AB ülkelerinin payının yüzde 52, Türk Cumhuriyetleri'nin yüzde 4, İslam ülkelerinin ise yüzde 3 olduğunu belirten Gürses, 85 ülke ile karşılıklı ticaret yapıldığını aktardı. Gürses, şöyle konuştu:

"Yat sektöründe ilk dokuz ayda toplam uzunluğu 407 metre olan 19 yatın satışı gerçekleşti. Bu yatlardan 41 metre uzunluğa sahip Alya Yatçılık tarafından üretilen 'MY RÜYA' adlı yat 'En iyi Tasarım Ödülü', Sarp Yatçılık firması tarafından üretilen 46 metre uzunluğundaki 'La Passıon' adlı yat Cannes Boat Show'da 'En İyi İlham Veren Yılın Teknesi' kategorisinde ödüller kazandı. Bununla birlikte ar-ge çalışmasının sonucu olarak bölgemizde ilk kez tamamen güneş enerjisi ile çalışan 19 metre uzunluğunda katamaran yatın üretimi tamamlanarak sahibine teslim edilmiştir."

HEDEF 1.5 MİLYAR DOLAR

Yaz sezonunun sona ermesiyle birlikte sektörün ihtiyacı olan, yatları rıhtımda bağlama ile denize indirme ve çekmede kapasitesini 75 metre, 1500 tona çıkarmak için yatırım çalışmalarına başladıklarını kaydeden Gürses, "Tamamlandığında bakım, onarım anlamında da yurt dışından birçok yatın bölgemizi tercih edeceğini düşünüyoruz. Bölgemizdeki 103 firmanın 36'sı yabancı sermayeli. Bu firmalarda toplam 4 bin 149 kişi istihdam edilmektedir. Yeni yatırımlarımızla birlikte bu sayının 6 bin 500 kişiye, yıllık ticaretimizi ise birkaç yıl içinde 1.5 milyar dolar seviyelerine ulaştırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: DHA