15 Temmuz darbe girişiminin ardından binlerce hakim ve savcının Gülen Cemaati üyesi olduğu gerekçesiyle gözaltına alınıp tutuklanması ya da tasfiye edilmesinin ardından HDP harekete geçti. Parti, Cemaat mensuplarının verdiği yargı kararlarının iptali için kanun teklifi hazırlıyor.


Fotoğraf: DHA

DİHA’ya konuşan HDP Mardin Milletvekili ve anayasa hukukçusu Mithat Sancar, Cemaat üyeliği suçlamasıyla tutuklanan ve uzaklaştırılan yargı mensuplarının karar verdiği tüm davaların iade edilmesi gerektiğini savundu.

‘Yeniden yargılama yapılması gerekiyor’

mithat sancar

HDP’li vekil Mithat Sancar

Konuyu kapsamlı bir şekilde Meclis gündemine taşıyacaklarını belirten Sancar, şöyle konuştu: “Yürütülen operasyonların sadece bugüne ve yarına ilişkin bilgiye dayanarak devleti yeniden düzenleme kapsamında kalmaması gerek. Geçmişe etkilerine de, geçmişte yarattığı tahribatları da bakılması ve bu yapının operasyon kapsamında gözaltına alınanların tutuklananların yarattıkları tahribatların da düzenlemesi gerekiyor.”

Sancar, yargıdaki tahribatları düzeltmenin yolunun, söz konusu hakimlerin baktıkları davaların yeniden görülmesiyle mümkün olacağına işaret etti: “Ya da o davada görülen hükümlerin iptal edilmesi gerekiyor. İki şey öneriyoruz; ya o hükümler iptal edilsin – bir kanuni düzenleme yapılır, bu şahısların verdikleri kararlar iptal edilir – ya da eğer bunu kabul etmiyorsa AKP ve diğer o partiler o zaman ikinci seçenek olarak o davalar bitmişse bunların yeniden açılması ve yeniden yargılama yapılması gerekiyor.”


http://www.diken.com.tr/hdpden-kanun-teklifi-cemaatci-hakimlerin-verdigi-kararlar-iptal-edilsin/