HDP, Trakya’daki referandum startını HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan’ın tutuklu olduğu Edirne Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi önünden başlattı. Cezaevi önündeki açıklamaya HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, Milletvekili Erdal Ataş, Eş Genel Başkan yardımcıları Serpil Kemalbay, Sezai Temelli, MYK üyesi Çilem Öz, ESP Genel Başkanı Çiçek Otlu ile partililer katıldı. Cezaevi önünde jandarma ekiplerince geniş güvenlik önlemi alınırken, partililer üzerinde ‘Mutlaka kazanacağız, hayır, hepimiz kazanalım’ yazılı afiş açtı.

HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, referandum çalışmalarının eşit ve adil olmayan bir süreçte devam ettiğini ifade ederek, "Şu anda 6 milyon insanın seçtiği partinin eş genel başkanlarından Selahattin Demirtaş, Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan’ın rehin olarak tutulduğu bir cezaevi önünden kampanyamızın startını veriyoruz. Elbette ki, kampanya ve seçim programları özellikle diğer partiler açısından meydanlarda ve alanlarda, genel başkanların, milletvekillerinin mitingler yaptığı, halka buluştuğu bir süreçte bizim genel başkanlarımızın ve milletvekillerimizin rehin tutulduğu bir süreçte gidiyoruz seçimlere. Diğer genel başkanlar seçmenleriyle buluştuğu gibi biz ne yazık ki, seçmenlerle buluşma hakkına bile sahip değildir. Bu kadar eşitsiz, adil olmayan bir süreçte, ne yazık ki referandum çalışmalarının adil ve eşit olmadığını düşünüyoruz" dedi.

Yeni anayasanın Türkiye’ye hiçbir fayda getirmeyeceğini öne süren Buldan, çoğulcu bir anayasadan yana olduklarını belirterek,

"16 Nisan sabahı Türkiye açısından tarihi bir fırsat. Bu fırsatın halklarımız tarafından iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Edirne’de yaşayan Roman, Pomak, Kürt, Türk halkına, Alevilere, kadınlara ve çocuklara buradan bir çağrı yapıyoruz. Aydınlık, demokratik bir Türkiye için 16 Nisan sabahı tercihinizi ‘hayır’dan yana kullanınız. Biz inanıyoruz ki bu 18 maddelik anayasa taslağı Türkiye’ye hiçbir fayda getirmeyecektir. Retçi, inkarcı, milliyetçi ve faşist bir anayasa tercihine hiç kimse ‘evet’ demeyecektir. Bizlerin tercihi elbette ki, daha çoğulcu bir anayasadan yanadır. Kocaman bir 'hayır'ı 16 Nisan sabahı altın harflerle yazacağımıza inanıyoruz. Hayır, Türkiye’nin hayrına olacaktır" dedi.

Cezaevi önündeki açıklamaya katılan Ezilenlerin Sosyalist Partisi Genel Başkanı Çiçek Otlu da 16 Nisan’daki referandumda ‘hayır’ oyunu kullanacaklarını söyleyerek, "AKP’nin başlattığı terör ve baskılara rağmen, halkımız, kadınlarımız, gençlerimiz sokaktadır. Vekillerimizin, idaresiyle Mart’ı kazandığımız gibi 16 Nisan’ı da kazanacağız. Bütün halkımıza 16 Nisan’da oyuna sahip çıkmaya ve oyunu hayırlı bir şekilde kullanmasını diliyoruz" dedi. Açıklamanın ardından HDP’liler cezaevi önünden ayrıldı.

Kaynak: DHA