VAN - CEMAL AŞAN

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan hakkında, "Suç örgütlerinin isimlerini kullanarak tehditte bulunmak" ve "Kamu görevlisine görevinden ötürü hakaret etmek" suçlarından 3 yıldan 7 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Anayasa'da değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, milletvekilleri hakkındaki dosyaların gönderildiği adliyelerde davaların açılmasına devam ediliyor.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa değişikliği kapsamında dokunulmazlığı kaldırılan HDP milletvekili Botan'ın 21 Mayıs 2015'te Çatak'ta yaptığı konuşmada eski Çatak Kaymakamı Uhut Emre Koyuncu'ya tehdit ve hakarette bulunduğu iddiasıyla başlattığı soruşturmayı tamamladı. Hazırlanan iddianame, Van 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

7 yıla kadar hapis cezası talep edildi

İddianamede, yaptığı konuşmalarda Koyuncu'ya tehdit ve hakarette bulunduğu ileri sürülen Botan'ın, "Suç örgütlerinin isimlerini kullanarak tehditte bulunmak", "Kamu görevlisine görevinden ötürü hakaret etmek" suçlarından 7 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

İddianamede, Van milletvekili olarak görev yapan Botan'ın suç tarihinde yaptığı konuşmada Koyuncu'yu kastederek, "Sen de onurlu, namuslu davran o meslekten ayrıl. Namuslu adam gibi siyaset yap. Halkın demokratik iradesiyle seçilmiş muhtarlarımızı toplayıp jitemvari, Ergenekonvari... Ya kendinizi toparlayın ya da biz gerekeni yaparız. Ayın 7'sinde muhtarları kurşuna mı dizeceksiniz, bir Roboski mi yaşatacaksınız, katliamcı mısınız, katil misiniz? Burası Mezopotamya, bu dağlar da, Kato burada. Kato'dan geçmek öyle kolay değil, her baba yiğidin harcı değil, herkes haddini bilecek." şeklinde sözlerle alenen hakaret ettiğine yer verildi.

"İfade özgürlüğü sınırlarını aşan nitelikte"

Konuşmanın bütünselliğinin nazara alındığında müştekinin görevi nedeniyle Botan'ın hakaret içeren hitapları kullandığının vurgulandığı iddianamede, şu ifadelere yer verildi:

"Şüphelinin konuşmaları değerlendirildiğinde, kamu görevi ifa eden Çatak Kaymakamı olan mağdurun onur, şeref ve saygınlığını sövmek suretiyle kaldırdığı, ayrıca bölücü terör örgütü olan PKK'nın üyelerinin yuvalandığı 'Kato Dağı' göndermesiyle müştekiyi tehdit ettiği, konuşmanın içeriğinde kullanılan hitapların ifade özgürlüğü sınırlarını aşar nitelikte olduğu anlaşılmaktadır."

İddianamede, şüphelinin halen Van milletvekili olduğu, 20 Mayıs 2016 tarih ve 6718 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na eklenen geçici 20. madde gereğince, iddianameye konu olay hakkında yasama dokunulmazlığının kaldırıldığı vurgulanarak, eylemine uyan suçlardan dolayı ilgili sevk maddelerince cezalandırılması talep edildi.

Botan, daha önce de "PKK/KCK terör örgütüne üye olmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kaynak: AA