Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, genellikle dilencilik sektöründe çocuklu kadınların kullanıldığını belirterek, "Çocuklu kadınların en çok parayı getirdiğini gören şebekeler, çocukluları dilendirmektedir. Çocuklu kadınları bulmakta zorlandıkları için de küçük çocuk ve kundaktaki bebekleri günlük 50-100 TL'ye kiraladıkları da bilinmektedir. Sektörde bir yılda yarım milyar lira dönmektedir. Büyük bölümünü dilenci mafyasının kontrol ettiği bu paralar, her türlü kirli işler için finansman kaynağı oluşturmaktadır" diye kaydetti.

'MUHTAÇ OLDUĞU İÇİN YAPAN YOK DENECEK KADAR AZ'

Altan Tan, Türkiye'de insanların duygularını istismar edip dilencilik yapan şebekelerin araştırılarak bu konuda önlemler alınması için Meclis Araştırması açılmasını istedi. Önergenin gerekçe bölümünde Tan, Türkiye'deki bütün illerde dilencilik faaliyetlerinin yapıldığına dikkat çekti. "Dilenenler arasında muhtaç olduğu için bu işi yapanlar yok denecek kadar azdır" diyen Tan, insanların vicdani ve dini duygularını kullanan şebekelerin çocuklara, kadınlara ve yaşlılara dilencilik yaptırdığının altını çizdi.

'1400 KİŞİYE BİR DİLENCİ'

Komşu ülkelerindeki iç karışıklıklar sebebiyle Türkiye'de dilenci sayısının 50 binleri geçmiş durumda olduğunu dile getiren Altan Tan, şöyle devam etti:

"Bu veriye göre her 1400 kişiye bir dilenci düşmektedir. Aylık ortalama kazançları, 1500 TL ile 2 bin 500 TL arasında değişmektedir. Ramazan ayında bu kazançlar ikiye katlanmaktadır. Cami, türbe, mezarlık gibi dini duyguların sömürüleceği yerler, dilencilerin en gözde mekânları arasındadır. İstanbul'da, Ramazan ayları hariç 15 bine yakın dilenci bulunduğu tahmin edilmektedir. Her ilde olduğu gibi Ramazan ayında İstanbul'daki dilenci sayısı yüzde 50'lere varan artışlar göstermektedir. Genellikle dilencilik sektöründe çocuklu kadınlar kullanmaktadır. Çocuklu kadınların en çok parayı getirdiğini gören şebekeler, çocukluları dilendirmektedir. Çocuklu kadınları bulmakta zorlandıkları için de küçük çocuk ve kundaktaki bebekleri günlük 50-100 TL'ye kiraladıkları da bilinmektedir. İnsanların duygularını kullanarak hem küçük yaştaki çocukları dilendirmekte hem de bu paralarla kirli bir suç şebekesi kurmaktadırlar. Sektörde bir yılda yarım milyar lira dönmektedir. Büyük bölümünü dilenci mafyasının kontrol ettiği bu paralar, her türlü kirli işler için finansman kaynağı oluşturmaktadır. Böyle karlı bir sektöre insan bulabilmek için de türlü oyunlara başvurulmaktadır. Sakat olmayan kişilerin sakat gibi gösterilmesi, çocukların özellikle 0?3 yaş arası bebeklerin kaçırılması, Suriye'den gelen kişileri kandırarak dilendirmeleri gibi birçok durumla karşılaşılmaktadır."

'CİDDİ ÇALIŞMA YAPILMASI GEREK'

"İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı'nın verilerine göre 2014'te yakalanan dilencilerin sayısı ve kesilen cezalar şöyle: Avrupa Yakası'ndaki 3 bin 178 dilenciden 102'si çocuk. 26 bin 709 TL hasılata el konuldu. Anadolu Yakası'ndaki 2 bin 955 dilenciden 147'si çocuk. 17 bin 609 TL hasılata el konuldu. İstanbul'un dilencilerin gözdesi olmasının en büyük nedeni kazanılan büyük paraların olmasıdır. Devletin bu alanda ciddi çalışmalar yapması gerekmektedir. Gerçekten muhtaç olan kişilerin belediyelerce ve devletin ilgili kurumlarınca belirlenip yardımlar yapılması, suç şebekelerinin elinde bulunan çocuk, kadın, engelli ve yaşlıların da bir an önce bunların elinden kurtarılması ve gereken cezaların verilebilmesi için bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederim."

Kaynak: Birgun.net