Ekonomiden mesul Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, icra ettiği açıklamada, bahis konusu KOBİ'ler ve havayolu işletmelerine güven kolaylığı getiren kararname taslağının imzalanarak Başbakanlığı gönderildiğini söyledi.

Hazine destekli güven kefillik sistemini düzenleyen Bakanlar Kurulu sonucunda yapılacak fark ile gezim sektörünün, içre bulunmuş olduğu negatif devri minimum zararla atlatmasını amaçladıklarını özetleyen Şimşek, bu kapsamda tarifeli ticari iklim taşımacılığı hazırlamaya mezun kılınan ve Türkiye'den dünya dışına tarifeli kere aranjman izni mevcut havayolu işletmelerinin Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletiyle güven kullanabilmelerini sağlayacaklarını bildirdi.

Söz konusu havayolu şirketlerinin bu sene Hazine destekli güven kefillik sistemi kapsamında yüzdelik 75 kefillik payı ile güven kullanabileceğine ayraç fail Şimşek, şunları kaydetti:

'Sağlanacak kefillik tutarı yararlanıcı başına, filosundaki tayyare sayısı 5 ve boyun olanlara 15 milyon doları, 10 ve boyun olanlara 25 milyon doları, 20 ve boyun olanlara ise 45 milyon doları geçemeyecek. Böylece, havayolu şirketleri Kredi Garanti Fonu kefaletiyle 60 milyon dolara denli güven kullanabilecek. Firmalara kullandırılacak kredilerin vadesi minimal 6 ay, anamal ödemesiz fasıl en çok 2 sene edinmek neredeyse maksimum 8 sene olacak. Yararlanıcılardan müşterek kereye anlaşılan 5 bin liralık müracaat tutarı ve rastgele müşterek sene kalıntı kefillik tutarı üstünden yüzdelik 1 alt kurul alınacak.'

Terör mağduru KOBİ'ler elastik şartlarda güven kullanacak

Bir başka ehemmiyetli düzenlemeyi de sonuç devirde küsurat yıldırı vakalarından negatif etkilenen KOBİ'lere korumak amacıyla yaptıklarını anlatım fail Şimşek, bu çerçevede Diyarbakır, Hakkari, Mardin ve Şırnak denli illerinden rastgele birinde çalışkanlık yayınlayan KOBİ'lerin 2016'da hâlâ elastik şartlarda Hazine destekli kefillik sisteminden yararlanabileceğini bildirdi.

Şimşek, toy yürütüm ile KOBİ'lerin baştan yapılandıracakları krediler düşüncesince de Hazine destekli kefillik sisteminden faydalanabileceklerini vurguladı.

Kaynak: AA