Sağlık ve Aile Bakanlıkları harekete geçti. Sağlık Bakanlığı, Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi'ndeki 115 hamile çocuk skandalıyla ilgili soruşturma açılmamasını 181 sayılı KHK ile savundu. Peki 181 sayılı KHK ne zaman çıktı?

İSTANBUL Küçükçekmece’deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 5 aylık süreçte, yaşları 18’in altında 39’u Suriyeli 115 çocuğun hamile olduğu belirlenmesine rağmen adli makamlara bildirilmediği iddia edilmişti. Konuyla ilgili hem Aile bakanlığı hem de Sağlık Bakanlığı harekete geçti.

İddialar üzerine Aile ve Sağlık Bakanlıkları harekete geçti. Sağlık Sağlık Bakanlığı, 'hamile çocuklar ve eksik bildirime' iddialarına ilişkin soruşturma talimatı verilip müfettiş görevlendirildiğini açıkladı. Aile Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Bakanımız Fatma Betül Sayan Kaya'nın talimatıyla, 18 yaş altı gebelik vakaları ve bu vakaların adli mercilere bildirilmediği iddialarıyla ilgili inceleme başlatıldı" denildi.

38 HAMİLE ÇOCUK 15 YAŞIN ALTINDA: Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 5 aylık süreçte gelen, yaşları 18’in altında 39’u Suriyeli 115 çocuğun hamile olduğu saptanmıştı. Kayıtlara göre, hamile oldukları tespit edilen 115 çocuktan 77’sinin 15 yaşın üstünde, 38 çocuğun 15 yaşından önce hamile kaldıkları anlaşıldı. Haberde bu kayıtların polise bildirilmediği; savcılığın talebiyle sorumlu başhekim yardımcısı Dr. A. A. ve Sosyal Hizmet Uzmanı N.D. için soruşturma izni istendiği, Valiliğin 4 Aralık 2017 tarihli yazısıyla iki görevli hakkında soruşturma izni verilmediği iddiaları da yer almıştı. 

SAĞLIK BAKANLIĞI KENDİNİ 1983'TEKİ ÇIKAN KHK İLE SAVUNDU:

 Skandal iddialarla ilgili Sağlık Bakanlığı açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi: "Haber daha önce şikâyete konu olmuş, İstanbul Sağlık İl Müdürlüğümüz tarafından incelenmiştir. Medeni kanunun ilgili hükümleri, 'Erginlik, on sekiz yaşın doldurulmasıyla başlar. Evlenme kişiyi ergin kılar.', 'Erkek veya kadın on yedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.” demektedir. Ancak 181 Sayılı KHK'nın 21 inci maddesinin (a) bendine göre 18 yaş altında resmi nikahı olmayan gebelerin adli mercilere bildirimi hususu şöyle düzenlenmiştir: 18 yaş altında resmi nikahı olmayan gebeler, kamu sağlık kurum ve kuruluşlarına başvurduklarında, 15 yaşını tamamlamamış olanların (rıza olsun veya olmasın) tamamının ve 15 yaşını tamamlamış olanlar da ise cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen herhangi bir emarenin varlığı mevcut ise adli mercilere bildirimi sağlanmaktadır. Bu düzenleme uyarınca 15 yaşını doldurmuş olanların sosyal hizmet uzmanlarına bildirilmesi gerekmektedir.

O ZAMAN SORUŞTURMA AÇILMASINA GEREK GÖRÜLMEDİ AMA!: Şikayete konu olan sorumlularla ilgili soruşturma açılmasına gerek olup olmadığı hususu, yukarıdaki mevzuat hükümleri uyarınca mülki idare tarafından değerlendirilmiş ve soruşturma açılmasına gerek olmadığı kararına varılmıştır. Ancak Bakanlığımız konunun hassasiyetini dikkate alarak, konunun tekrar incelenerek soruşturulması talimatını vermiş, müfettiş görevlendirmiştir. Kamuoyunun bilgisine saygı ile sunulur."

AİLE BAKANLIĞI DA HAREKETE GEÇTİ: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın talimatıyla, Kanuni Hastanesi'ndeki skandalla ilgili inceleme başlatıldı. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Habere konu olan iddialar Bakanlığımız avukatları tarafından incelenmekte olup, adli süreç yakından takip edilmektedir. Ayrıca incelemelerin ardından gerekli psiko-sosyal destek verilerek diğer sosyal hizmet modellerinden de yararlandırılacaktır.

Bakanlığımız erken yaşta evlilikler ile mücadele çalışmalarını ülke genelinde kararlılıkla sürdürmektedir. Çocuklarımızı her türlü olumsuzluklara karşı korumak hepimizin vazifesidir. Soruşturma sürecinin sonuna kadar takipçisi olacağız."