İnternetin başta çocuklar, gençler ve aile yapısı üzerinde olmak üzere sosyal etkilerini araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) bilgisine başvurdu. BTK'nın açıkladığı verilere göre dünyada internetle ilgili en çok şikâyette bulunan ülke Türkiye oldu. BTK'ya bağlı İnternet Bilgi İhbar Merkezi'ne (ihbarweb) gelen şikâyetler 15 Mart 2012 tarihi itibarıyla 487 bini aştı.

BTK'nın açıkladığı verilere göre, internette yaşadığı sorunları ve illegal olayları ihbar eden vatandaşlar, daha çok müstehcenlik ve kumarla ilgili şikâyetlerde bulundu. İnternetin zararlı kullanılmasına da örnek olan şikâyetler içinde cincilik, çocuk oyun sitelerinde dolaşan kötü niyetli yetişkinler ve sahtekarlık gibi sebepler nedeniyle birçok ailenin dağıldığı ortaya çıktı.

Gelen bazı ihbarlar şöyle: "İlkokula giden çocuklarım x adlı oyunu oynarken puan yüklemek istemişler ve 2 telefon hattına 11 adet mesaj göndermişler, tanesi 30 TL'den 330 TL fatura geldi. Zaten kıt kanaat geçiniyorum, borcun içindeyim, şimdi nasıl ödeyeceğim?" "Linki verilen sitede görüntüm bulunmaktadır. Bunun aileme ulaşması benim hayatımın bitmesi demektir. Bu konu hakkında bana yardımcı olun, günlerdir uyuyamıyorum. İntihar etmeyi bile düşünüyorum. Çünkü bunun ailem tarafından görülmesi benim zaten öleceğim anlamına gelmektedir. Bu insanların yaptıklarını yanlarına bırakmayın, en yakın zamanda kaldırılmasını rica ediyorum, yalvarırım yardım edin."

yuvam yıkıldı, başkasınınki yıkılmasın!

"İhbar ettiğim sitenin sahibi. İlk başlarda para talep etmiyor, niyetini hep gizliyor. Etrafında yardıma ihtiyacı olan varsa bana yönlendir, diyor. Sonra bu kişileri binbir yalanlarla korkutarak kendine esir ediyor ve sürekli para talepleri başlıyor. İnsanlara 'sana büyü yapılmış, sende cin var' gibi sözlerle korkutup kendisine esir ediyor. Bu şahıs evliliğimin bozulmasına sebep oldu, yuvam yıkıldı. Allah rızası için yalvarırım bu insanı durdurun, başka yuvalar yıkılmasın, kızlarımız, eşlerimiz böylelerinin tuzağına düşmesin."

Öte yandan BTK'nın verilerine göre Türkiye, Facebook'u en çok kullanan 5 ülke arasına girdi. Buna göre, ABD'de 154 milyon kullanıcısı olan sosyal paylaşım ağının Endonezya'da 39 milyon, Hindistan'da 33 milyon, Türkiye'de 29 milyon kişinin kullandığı tespit edildi. BTK internette 1 dakikada neler olduğunu da açıkladı.

ZAMAN