Halepçe katliamının 28'inci yılı nedeniyle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yâd törenleri düzenlendi.

Dönemin Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'in direktifiyle 16 Mart 1988'de meydana gelen atak kararı öldürülmüş binlerce insan düşüncesince Halepçe, Erbil, Süleymaniye ve Duhok'ta sayaç 11.00'de ilkokul ahit hürmet duruşunda bulunuldu.

Trafiğin durduğu bu dakikalarda yurttaşlar arabalarından inerek afsun etti. İş noktayı ve evlerinde bulunanlar da sokağa çıkarak Halepçe kurbanlarını andı.

Halepçe Şehitliği'nde anma

Her sene bulunduğu kabilinden yâd etkinliklerinin merkezi bu sene da Halepçe kentiydi. Binlerce kişi, site meydanından 'Şehitlik Anıtı'na' denli yürüdü. Burada, katliamda ölenler düşüncesince Kur'an-ı Kerim okunurken, 28 sene esbak kimyevi saldırıda yaşamını kaybedenlerin yakınları abide mezarda yaş döktü.

Erbil'de hürmet duruşu

Erbil'de ise Niştiman pazarı önündeki ortada birleşen yurttaşlar hürmet duruşunda bulunarak Halepçe kurbanlarını andı. IKBY milletvekilleri de yasama kurulu uğrunda hürmet duruşunda bulundu.

IKBY Meclis Başkan Yardımcısı Cafer Eminki, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, 'Bugün, Kürtlerin yanı esna tamamı halklar düşüncesince biçimsiz ve yağız ortak gündür. Unutmamamız gerekiyor ki gene ayrımsız tehditlerle erinç karşıyayız. Bu nedenden dolayı baştan sona beraberce akıntı edip, yıldırı örgütü DAEŞ'i ortadan kaldırmalıyız' dedi.

Halepçe katliamı nedir?

Halepçe katliamı, İran-Irak Savaşı zamanında Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'in Kürtlere erinç başlatmış bulunduğu Enfal Hareketi'nin sonuç etabı namına gerçekleşti. Saddam Hüseyin, muharebede İran'a dayanaklık etmek vermekle suçlamış bulunduğu Halepçe halkının bombalanması emirini verdi. Bunun üstüne Irak ordusuna ilgili harp uçakları, 16 Mart 1988'de Halepçe semalarından halkın üstüne doğal kavara bombaları yağdırdı. Saldırıda tahminî 5 bin insan ölmüş, 7 binden ilavesi da yaralanmıştı.

Kaynak: AA