Müşavirhaber.com sitesinde yer alan habere göre SMMM Bağımsız Denetçi Eyyup Sabri Güler tarafından SMMM Başkanı Yahya Arıkan'a istifa çağrısı yapıldı.

HAKSIZ REKABETTE, HAKSIZ REKABET KURULU BAŞKANINA SUÇ ÜSTÜ ! İSTİFA ET YAHYA ARIKAN

BARBAROS BULVARI 42/7 BALMUMCU BEŞİKTAŞ İSTANBUL

SMMM YAHYA ARIKAN VE YMM MENEKŞE ARIKAN;

BU ADRESİ BİLİYOR MUSUNUZ?

BU ADRESTEN BAŞKA YERDE HİÇ İŞTİGAL ETTİNİZMİ?

AŞAĞIDAKİ FOTOĞRAFLARDA GÖRÜLEN LEVHALARDAN, MÜŞTEREK KULLANILAN BÜRODAN, 3568 SAYILI MESLEK YASASI, DİSİPLİN YÖNETMELİKLERİ, ÇALIŞMA USÜL VE ESASLARI YÖNETMELİKLERİNDEN; BİR ODA BAŞKANI, BİR HAKSIZ REKABET KURULU BAŞKANI, SMM VE YMM OLARAK HABERİNİZ YOKMU?

GEÇEN YAYINLADIĞIMIZ HABERDE OLDUĞU ÜZERE 2006 YILINA KADAR ZATEN BU ADRESİ KULLANMIŞTINIZ. AŞAĞIDAKİ FOTOĞRAFLAR VE YUKARIDA YAZDIĞIMIZ ADRES VERGİ KAYITLARINDA DA BÖYLE İSE

YILLARDIR SMMM VE YMM NİN MÜŞTEREK BÜRO KULLANMASINI, YİNE MESLEK YASASINDA VE MEVZUATTA YAZAN YMM LERİN 1. DEĞİL 3. DERECE YAKINLARININ DAHİ DEFTER, DENETİM, RAPOR, TASDİK VS İŞLEMLERİ YAPILAMAMASI YASAK ORTADAYKEN 1. DERECE BU İLİŞKİYİ NEYLE NASIL İZAH EDİYORSUNUZ?

YAHYA ARIKAN BUNU YAPARKEN YILLARDIR BİRDE HAKSIZ REKABET KURULU BAŞKANLIĞI YAPMAKTAN HİÇMİ ÇEKİNMEDİNİZ? BU VE DİĞER KONULARDAKİ HANGİ YETKİ SİZE AT KOŞTURMA HAKKI VERİYOR.

ÇİFTLİK GİBİ YÖNETTİĞİNİZ VE MESLEK ONURUNU AYAKLAR ALTINA ALDIĞINIZ, YÜZBİNLERCE HAKKI HUZURLAR ALDIĞINIZ YETMİYOR GİBİ, TIPKI BAĞIMSIZ DENETİM DE YAPTIĞINIZ MESLEK DÜŞMANLIĞI GİBİ BURADA DA ÇOK BAĞIRMANIZDAN ŞÜPHELENMİŞTİK.

BAĞIMSIZ DENETİM DAVASI 2 YIL ÖNCE SONUÇLANMIŞKEN NASIL MAYIS AYINA KADAR HALA DAVA AÇTIK DİYE KURU SIKI ATARKEN ŞİMDİDE HAKSIZ REKABET KONGRELERİ YAPIP TRİBÜNLERE OYNUYORSUNUZ.

MESLEKTAŞTAN MESLEK SAKLAYIP HAKLARINI YİYİP BİRDE BAĞIRA BAĞIRA, SIKILMADAN HAKSIZ REKABET KURULU BAŞKANLIĞINI YAPABİLMEKTESİNİZ.

BİR LAF VARDIR; YAVUZ HIRSIZ EV SAHİBİNİ BASTIRIR.

TABİİ Kİ MESLEKTEN GELİP MESLEKTAŞTAN EKMEĞİNİ YİYİP 26 YIL BAŞKANLIK YAPAN BÜYÜK İNSANLARA DA BÜYÜK SKANDALLAR YAKIŞIR.

AMA BU KEZ PABUÇ ÖYLE UCUZ DEĞİL. AT GÖZLÜĞÜNÜ BİZE TAKTIRAMAYACAKSINIZ.GERÇEKTEN BIR HAKSIZ REKABET KURULUMU YOKSA SIZE AYDA NET BİR 10.000 LİK DAHA GELİR KAYNAĞIMI BAKACAĞIZ

HER NE KADAR SİZE MUHALİFMİŞ GİBİ GÖRÜNSELER DE SADECE SİLAHŞÖRLERİNİZİN DEĞİL RAKİPLERİNİZ OLAN BAZI GRUPLARIN DA SİZE SADAKATİ BİZİ ŞAŞIRTTI. BU KONUDA KİMİN VE HANGİ GRUBUN NE OLDUĞU, BU MESLEĞİN ŞU AN HEM KİMİN ELİNDE OLDUĞUNU HEMDE BAŞTA ANA MUHALİF GRUP OLMAK ÜZERE NASIL BİR RANT, SİYASİ VE EKONOMİK ÇIKAR ÜZERİNE KURULDUĞU BU VESİLEYLE GÖRÜLDÜ.

BURADA MESLEKTAŞLARIMIZIN, ÇOLUK ÇOCUĞUMUZUN HAKKINI VE RIZKINI YILLARDIR UTANMADAN ÇALANLARLA “MIŞ” GİBİ MUHALEFET YAPAN, SESSİZ KALAN HER GÖRÜŞTEN GRUP YÖNETİCİLERİNE HAKKIMIZI HELAL ETMEDİĞİMİZİ ÜSTÜNE BASA BASA SÖYLÜYORUZ.

YAZIKLAR OLSUN. SİZ ETİK ÖĞRETECEĞİNİZE MESLEK YADA GRUP ÖNDERLİĞİ YAPACAĞINIZA DÖNÜP “BİR TANE DOĞRUM VARMI?” DİYE ÖZELEŞTİRİ YAPINIZ.

BU KONUDA;

TÜRMOBU, TÜRMOB HAKSIZ REKABET KURULUNU, İSMMMO YÖNETİM KURULUNU, İSTANBUL YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASINI, MALİYE BAKANLIĞINI VE CUMHURİYET SAVCILIKLARINI

BURADAN GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ.

MAYIS AYINDA YAPTIĞIMIZ SUÇ DUYURUSUNDAN AYRI OLARAK BU KONUYLA İLGİLİ SUÇ DUYURUSU VE DİĞER YASAL İŞLEMLERİ BİZZAT YAPACAĞIZ.

YİNE BUNA GÖZ YUMAN VE BUNDAN SONRA İŞLEM YAPMAYAN YETKİLİ KURUM VE KİŞİLER HAKKINDA DA YASAL HAKLARIMIZI KULLANACAĞIZ.

YAHYA ARIKAN; SİZİ ONURLU BİR DAVRANIŞ GÖSTERİP İSTİFAYA DAVET EDİYORUZ.

Eyyup Sabri GÜLER

SMMM-BAĞIMSIZ DENETÇİ

TÜRMOB BELKİ UNUTMUŞSUNUZDUR ŞİKAYETLERİMİZLE İLGİLİ DETAYLAR OLARAK MEVZUATTAKİ İLGİLİ HUSULARI BİLGİNİZE SUNUYORUZ (LÜTFEN FOTOĞRAFLARDAN SONRA YAZININ SONUNA KADAR İŞLENEN SUÇLARIN DETAYLARI DAHİL OKUYUNUZ)

İŞLENEN SUÇLAR; DİSİPLİN YÖNETMELİĞİNDEKİ KARŞILIKLARI VE PROSEDÜR (İlgisiz maddeler çıkartıldığında kalan maddeler sıralanmıştır)

ÖNEMLİ NOT; BU SUÇLARIN KARŞILIKLARI YANINDA MESLEK ÖRGÜTÜ BAŞKANI VE KURUL BAŞKANLARININ HAKKI HUZURLARDAKİ FAZLA HAKLARI GİBİ CEZAİ SORUMLULUKLARIDA AYRICA FARKLI UYGULANIR.

BU ARADA TURHAK (Türkiye Haksız Rekabetle Mücadele Kurulu) NUN AŞAĞIDA VERİLEN 2013 YILI FAALİYET RAPORUNUN EK 1 VE 28. SAYFASINDA VERİLEN CEZALARI MESLEKİ SUÇ İŞLEYEN HAKSIZ REKABET KURULU BAŞKANININ İYİ TETKİK ETMESİNİ DİLİYORUZ.

TURHAK_FAALIYET_20.06.2013    PDF

11657532_10153416684894241_1284460526_n

 

11657492_10153416686549241_2034837489_n

 

11657322_10153416686749241_1622960817_n

 

11650808_10153416687589241_1647580747_n

3568 SAYILI YASAYA VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİĞİNE AYKIRI DAVRANIŞLAR VE FİİLLER

SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 

İKİNCİ BÖLÜM

Meslek Mensuplarının Çalışma Usul ve Esasları

A – GENEL MESLEKİ STANDARTLAR

Meslek Ünvanı ile Yeterlilik İlkesi

Madde 4 – Mesleki ünvanları alarak, Kanunun belirttiği mesleki yeterliliği kanıtlamış olan meslek mensupları meslek ünvanlarının gerektirdiği saygı ve güvene yakışır bir şekilde hareket etmek zorundadırlar.

Dürüstlük, Güvenilirlik ve Tarafsızlık

Madde 6 – Dürüstlük, güvenilirlik ve tarafsız olma şartı mesleğin temelini oluşturur.

Meslek mensuplarının, mesleki konulardaki çalışmalarında başarıya ulaşmaları dürüstlük, güvenilirlik ve tarafsız olmaları ile mümkündür.

Meslek mensupları çalışmaları sırasında çıkar çatışmalarından uzak kalırlar ve görevlerini sürdürürken gereken mesleki özen ve titizliği gösterirler.

Sır Saklama

Madde 7 – Meslek mensupları ve bunların yanlarında çalışanlar mesleki faaliyetleri dolayısıyla öğrendikleri bilgi ve sırları mesleki faaliyetlerine son verseler bile ifşa edemezler, çeşitli kanunlarla muhbirlere tanınan hak ve menfaatlerden faydalanamazlar; ancak adli yargıya göre suç teşkil eden hallerin yetkili mercilere duyurulması mecburidir.

Adli veya idari her türlü inceleme veya soruşturma birinci fıkra hükmünün dışındadır.

Tanıklık sırrın ifşası sayılmaz.

Yukarıdaki hükümler Odalar ve Birlik personeli hakkında da uygulanır.

Sorumluluk

Madde 8 – a) Sosyal Sorumluluk:

Meslek mensupları; mesleği ifa ederken toplum ve Devlete karşı sorumluluk taşırlar.

  1. b) İşletme sahip ve yöneticilerine karşı sorumluluk:

Meslek mensupları, işletme sahip ve yöneticilerine, isabetli karar alabilmeleri için doğru ve güvenilir bilgiler sağlarlar.

  1. c) Meslektaşlara karşı sorumluluk:

 Meslek mensupları, ilgili yönetmelikler çerçevesinde ve mesleki eğitimde birbirlerine her türlü bilgiyi vermek ve aktarmak sorumluluğunu taşırlar. Mesleğin gelişmesi ve sağlam temellere oturtulması için aralarında gerekli dayanışmayı kurarlar.

Bağımsızlık

Madde 9 – Meslek mensupları, çalışmalarını kendi sorumlulukları altında tam bir bağımsızlıkla yürütürler. Bağımsızlık mesleğin temeli ve vazgeçilmez bir unsurudur.

 Meslek mensupları bağımsızlıklarına gölge düşürecek ilişkilerden ve davranışlardan kaçınmalıdırlar.

Haksız Rekabet

Madde 10 – Meslek mensupları, mesleki dayanışma sorumluluğunun bilincinde olarak haksız rekabete neden olacak durum ve davranışlardan kaçınırlar.

Meslek mensupları, başka bir meslek mensubu ile mesleki sözleşmesi devam eden gerçek ve tüzel kişilere mesleki hizmet vermeye girişemezler.

Aynı şekilde ücret ve eleman temini gibi konularda meslek mensupları birbirlerine zarar verecek davranışlarda bulunamazlar.

Ortaklık Bürosu veya Şirket Kurarak Mesleki Faaliyette Bulunma

Madde 30 – Birden çok meslek mensubu, ortaklık bürosu veya şirket kurarak mesleki faaliyette bulunabilirler.

Bu takdirde;

b) Ortaklık bürosu veya şirket ancak aynı unvana sahip meslek mensupları arasında kurulabilir.

i) (Ek:RG-22/5/2015-29363) Çalışanlar listesine kayıtlı olmayan veya farklı odanın çalışanlar listesine kayıtlı olan meslek mensupları ortaklık bürosu kuramazlar. Ortaklık büroları şube açamazlar.

Görevle İlgili Suçlar

Madde 31 – Çalışan meslek mensupları görevleri sırasında veya görevleri sebebiyle işledikleri suçlardan dolayı fiillerin niteliğine göre Türk Ceza Kanununun Devlet Memurlarına ait hükümleri uyarınca cezalandırılırlar

AYRICA; 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun’un “Kapsam” başlıklı 2 nci maddesinin 1 inci fıkrasında, “Bu Kanun’un Devletin ve Diğer Kamu Tüzel Kişilerinin genel idare esaslarına göre yürüttükleri kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevleri ifa eden memurlar ve diğer kamu görevlilerinin görevleri sebebiyle işledikleri suçlar hakkında uygulanacağı ” hükme bağlanmıştır

Çalışanlar Listesinden Silinmeyi Gerektiren Haller

 Madde 35 – (Değişik birinci cümle:R.G-21/11/2007-26707) Aşağıdaki hâllerde meslek mensubunun adı çalışanlar listesinden yönetim kurulu kararıyla silinir.

 

c) Kanuna göre meslekten çıkarmayı gerektiren cezalara çarptırılması,

e) Ruhsatnamenin verildiği tarihte, verilmemesini gerekli kılan sebeplerin varlığının sonradan tesbit edilmiş olması. (KURULDUĞU GÜNDEN BERİ AYNI OFİSİ KULLANAN YMM MENEKŞE ARIKAN AÇISINDAN İPTALİ ŞARTTIR)

E – YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERE İLİŞKİN HÜKÜMLER

Tasdik Edemeyeceği İşler

Madde 39 – Yeminli mali müşavirler kendisinin, eşinin (boşanmış dahi olsa) usul ve füruundan birinin ve 3 üncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sıhri hısımlarının veya bunların yönetici oldukları veya yönetimde görev alarak ortak oldukları firmaların işlerine bakamazlar. Yukarıda sayılan yakınlıktaki akrabaları olan (Mülga ibare:RG-22/5/2015-29363) (…) serbest muhasebeci mali müşavirlerin baktığı işleri tasdik edemezler.

F – YASAK HALLER VE İSTİSNALARI

Meslekle ve Meslek Onuru İle Bağdaşmayan Haller

Madde 42 – Meslek mensuplarının aşağıda belirtilen davranışlarda bulunmaları meslekle ve meslek onuruyla bağdaşmayan hallerden sayılır.

  1. c)  (Değişik:R.G-21/11/2007-26707) İlgili mevzuat gereğince meslektaşlarına, müşterilerine ve kanunlara göre bilgi vermek zorunda olduğu kişi ve kuruluşlara bilgi vermemek veya kasten yanıltıcı bilgi vermek,
  1. d) Kanunlara göre yapılması yasak olan işlerden herhangi birini yapmak.

e)  (Ek:R.G-21/11/2007-26707) Meslekî etik ve meslekî bağımsızlık kurallarını ihlal etmek,

Reklam Yasağı

Madde 45 – Meslek mensupları; iş elde etmek için, açık ve kapalı dolaylı veya dolaysız yöntemlerle reklamlarını yapamazlar ve yaptıramazlar.

Meslek mensupları, unvanlarını kullanarak mesleki konularda ve bilimsel nitelikte, gazete ve dergilerde devamlılık arz etmemek üzere yazı yazabilirler. Yayıncılık yapamazlar.

3568 SAYILI YASAYA VE DİSİPLİN YÖNETMELİĞİNE AYKIRI DAVRANIŞLAR VE FİİLLER

SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ  (31.10. 2000 tarih ve 24216 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır) 

İKİNCİ BÖLÜM 
Disiplin Cezaları 

UYARMA CEZASI 
Madde 5 — Uyarma cezası aşağıdaki durumlarda uygulanır: 

b) Birlikçe yayımlanan, genelge ve yönerge hükümlerine aykırı olarak, meslek disiplinini bozucu hareketlerde bulunulması, 
c) Aday meslek mensubunun, mesleğin vakar ve onuru ile bağdaşmayan işler yapmasına neden olunması veya bilerek izin verilmesi veya bu eyleme göz yumulması, 
g) Kanun ve Yönetmeliklerde öngörülen sosyal sorumluluk hükümlerine uyulmaması, 
m) (27.09.2007 tarih ve 26656 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmeliğin 2 nci maddesiyle eklenmiştir.) Yukarıda sayılanlar dışında, mesleğin vakar ve onuruna aykırı davranışlarla, görevin gerektirdiği güveni sarsıcı hareketlerde bulunulması. 

KINAMA CEZASI 
Madde 6 — Kınama cezası, aşağıdaki durumlarda uygulanır:  

c)Yeminli mali müşavirlerce, kendisinin, eşinin (boşanmış dahi olsa) usul ve füruundan birinin ve üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sıhri hısımlarının veya bunların ortak veya yönetiminde oldukları firmaların işlerine bakılması veyahut bu yakınlıktaki akrabalarından olan Serbest Muhasebecilerin ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin baktığı işlerin, tasdik edilmesi, 
j) Yeminli Mali Müşavirlerce, kendi defterleri hariç, defter tutulması, muhasebe bürosu açılması veya muhasebe bürosuna ortak olunması, 
o) Oda ve birlik kurulları başkan ve üyelerinin; bu görevleri dolayısıyla kanun ve yönetmeliklere aykırı davrandıklarının tespit edilmesi, 
q) Bu Yönetmelikte yer almayan; 3568 sayılı Kanuna aykırı diğer eylemlerde bulunulması ve Birlikçe çıkarılmış diğer yönetmelik hükümlerine ve zorunlu meslek kararlarına uyulmaması
s) (27.09.2007 tarih ve 26656 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmeliğin 3 üncü maddesiyle eklenmiştir.)Birlik Genel Kurulunca belirlenen ”büro standartları”na uyulmaması, açılan işyerlerinin bağımsız büro şeklinde olmaması, başka bir serbest meslek faaliyeti veya ticari faaliyet ile iç içe olması,
u) (27.09.2007 tarih ve 26656 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmeliğin 3 üncü maddesiyle eklenmiştir.) Üçüncü kişilere ücret ya da herhangi bir çıkar sağlanması veya vaat edilmesi sureti ile iş alınması, 
ü) (27.09.2007 tarih ve 26656 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmeliğin 3 üncü maddesiyle eklenmiştir.)Mevzuat hükümlerinin emredici kurallarına aykırı davranmak sureti ile rekabette avantaj yaratılması, 
y) (27.09.2007 tarih ve 26656 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmeliğin 3 üncü maddesiyle eklenmiştir.) Bir diğer meslek mensubunun çalışanlarına ve vekillerine onları işlerini yerine getirirken yükümlülüklerine aykırı davranmaya yöneltebilecek çıkarlar sağlayarak veya önererek doğrudan veya dolaylı olarak menfaat sağlaması. 

GEÇİCİ OLARAK MESLEKİ FAALİYETTEN ALIKOYMA CEZASI 
Madde 7 – (27.09.2007 tarih ve 26656 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmeliğin 4 üncü maddesiyle değişen şekli.) Geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma cezası, her bir eylem için altı aydan az, bir yıldan çok olmamak üzere aşağıdaki hâllerde uygulanır.  

b) Çalışanlar listesinde kayıtlı bulunan meslek mensuplarınca sahip olunan unvanla Kanunun 2 nci maddesinde yer alan işlerin yürütülmesi amacıyla gerçek veya tüzel kişilere bağlı ve onların işyerlerine bağımlı olarak açık veya gizli hizmet sözleşmesi ile çalışılması. 
c) Meslek mensuplarınca; meslek mensubu olmayan veya mesleği yapmaları yasaklanmış kişilerle Kanun ve yönetmelik hükümlerine aykırı olarak işbirliği yapılması.  
g)Yeminli mali müşavirlerce, tasdike ilişkin yasal düzenlemelerdeki ilke ve kurallarla, ilan olunmuş norm ve standartlara kasten aykırı davranılması veya tasdik yetkisinin kasten gerçeğe aykırı olarak kullanılması
Yeminli Sıfatını Kaldırma Cezası 
Madde 8 — Yeminli Mali Müşavirlerin, mükerrer şekilde, tasdike ilişkin yasal düzenlemelerdeki ilke ve kurallarla, ilan olunmuş norm ve standartlara kasten aykırı davrandıklarının veya tasdik yetkilerini mükerreren kasten gerçeğe aykırı olarak kullandıklarının anlaşılması ve bu durumun mahkeme kararı ile kesinleşmesi halinde, Yeminli sıfatını kaldırma cezası verilir ve mühürü geri alınır. 

MESLEKTEN ÇIKARMA CEZASI 
Madde 9 — Meslekten çıkarma cezası aşağıdaki hallerde uygulanır: 

Uyarma ve kınama cezaları dışındaki geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma, yeminli şifalının kaldırılması ve meslekten çıkarma cezalarının, bu Yönetmeliğin 29 uncu maddesine göre kesinleşmesinden sonra Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirler iş kabul edemez ve mühür kullanamazlar.
(27.09.2007 tarih ve 26656 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmeliğin 6 ncı maddesiyle eklenmiştir.) Mesleki faaliyetten alıkoyma, yeminli sıfatının kaldırılması ve meslekten çıkarma cezalarının yargı organlarınca iptal edilmesinin kesinleşmesi ve ilgilinin istemi hâlinde durum ilgili kurum ve kuruluşlara bildirilerek Oda ve Birlik internet sayfasında yayımlanır. 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM 
Disiplin Kovuşturması 

Genel Hükümler 
Madde 14 — (27.09.2007 tarih ve 26656 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmeliğin 7 nci maddesiyle değişen şekli.) Meslek onuruna veya mesleki standartlara aykırı eylem ve davranışlarda bulunanlarla, görevlerini yapmayan veya kusurlu olarak yapan veyahut görevinin gerektirdiği güveni sarsıcı hareketlerde bulunan meslek mensupları ve aday meslek mensupları hakkında; muhasebe ve müşavirlik hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesi amacı ile durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre Kanunda yazılı disiplin cezaları uygulanır. 

Oda ve Birlik Kurulu Üyeleri Hakkında Soruşturma 
Madde 16 — Oda kurullarının başkan ve üyeleri hakkında (bu görevleri ile ilgili olarak), ilgili oda genel kurulunun disiplin soruşturmasına karar vermesi halinde; bu odanın disiplin kurulu, Kanun ve bu Yönetmelik hükümlerine göre gerekli inceleme ve araştırmaları yaparak kararını verir.

(08.01.2002 tarih ve 24634 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğinin 1 inci maddesiyle değişen şekli.)Birlik kurulları başkan ve üyeleri hakkında yapılacak soruşturma ise, Birlik Genel Kurulu’nun kararı üzerine Birlik Disiplin Kurulu’nca yapılarak karara bağlanır.

İhbar ve Şikayet 
Madde 17 — İhbar veya şikayet sözlü veya yazılı olmak üzere iki türlü yapılır.
a) Sözlü ihbar veya şikayet : Herhangi bir kişinin oda veya birlik kurullarına başvurarak, hakkında ihbar veya şikayette bulunduğu meslek mensubunu belirtip iddialarını açıklaması ile yapılmış olur.
b) Yazılı ihbar veya şikayet : Odalara veya Birliğe verilecek dilekçe ile yapılır. (27.09.2007 tarih ve 26656 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmeliğin 8 inci maddesiyle eklenen cümle.) İhbar veya şikâyette bulunanın kimliği, adresi ve imzası bulunmayan ihbar ve şikâyetler işleme konulmaz.
 

Disiplin Soruşturmasına ve Kovuşturmaya Yer Olmadığına İlişkin Kararlara İtiraz 
Madde 21 — İlgili oda yönetim kurulu veya disiplin kurullarının, kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin kararlarına karşı; bu kararların bildirim tarihinden itibaren 30 gün içinde şikayetçi tarafından Birlik Disiplin Kuruluna itiraz edilebilir.

Oda Yönetim Kurulunca kovuşturma açılması gerekli görülen hallerde Oda Disiplin Kurulunca soruşturmaya yer olmadığına karar verildiği takdirde, Yönetim Kurulu tarafından bildirim tarihinden itibaren 30 gün içinde Birlik Disiplin Kuruluna itiraz edilebilir.

Birlik Disiplin Kurulu tarafından dosya üzerinde yapılacak inceleme sonunda şikayet, ihbar veya istem konusu incelemeye değer görülürse, ilgili oda yönetim veya disiplin kurulu kararı kaldırılarak, disiplin kovuşturması açılması için dosya tekrar ilgili odaya gönderilir. Birlik Disiplin Kurulunun bu kararı kesindir.

(08.01.2002 tarih ve 24634 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğinin 2 nci maddesiyle eklenmiştir.) Birlik Disiplin Kurulu tarafından şikayetçinin itirazı red edilirse şikayetçi red kararına karşı idari yargı merciine başvurabilir.

Kovuşturma Yetkisi ve Zamanaşımı 
Madde 33 — Kovuşturmanın dayandığı ihbar veya şikayetin sabit olduğu veya Cumhuriyet Savcısının kovuşturma isteminde bulunduğu yahut kovuşturmayı oluşturan eylem ve davranışın re’sen haber alındığı tarihte meslek mensubu hangi odanın çalışanlar listesinde veya meslek kütüğünde kayıtlı ise; disiplin kovuşturmasına karar verme ve kovuşturmayı yürütme yetkisi ilgili odaya aittir. 

Oda başkanları, yönetim ve disiplin kurulu üyeleri; kendileri hakkında başlatılan kovuşturmalarla ilgili görüşme ve kararlara katılamazlar.


http://www.musavirhaber.com/haksiz-rekabette-bu-kez-haksiz-rekabet-kurulu-baskanina-suc-ustu-istifa-et-yahya-arikan/