Yaklaşık 12 milyon insanımız geçen zaman içinde ihtiyaçlarını karşılamak için bankalardan araç, ev ve benzeri ihtiyaçları için tüketici kredisi kullanmış bulunuyor.Bankalar müşterilerine tüketici kredisi verir iken dosya masrafı adı veya başka adlarla bir kısım paralar haksız biçimde keserek bu parayı siz tüketicilere ödemektedirler.

 Son zamanlarda Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri  bu haksız kesilen paraların geriye doğru 10 yıllık miktarının iadesi konusunda kararlar veriyor.
Gönül ister ki  haksız alınan bu paralar için tek tek her kredi kullanan banka müşterisi tüketici  yasal yollara başvurma zorunda bırakılmadan yasa ile  geriye dönük haksız olduğu bildirilen kesintiler sahiplerine iade edilsin.

Maalesef sermaye ve para  “güçlü” geliyor ve sorunu  kökten çözecek kanun çıkarılmasına engel oluyor.

Tek tek sizi  yormadan bankalar bu parayı vermiyor,çünkü  milyonlarca lirayı herkes dava açmadığı için kullanmaya devam ediyorlar.

Haksız  alınan kredi kartı aidatı sorunu da bu  şekilde devam ediyor.

Sadece  yasal yola başvuranlar  usulsüz alınan paralarını geri alabiliyor.

DOSYA MASRAFI NEDİR ?

Bankadan kredi alırken imzaladığımız sözleşmelerde bize dayatılan ve ödemek zorunda bırakıldığımız, ne için ödediğimizi dahi bilmediğimiz  bedellerin bize tekrar iade edilmesidir.

Bankaya bir dilekçe vererek hangi ad altında ne kadar  masraf kesildiğine dair belge ve bilgi isteyin.

Bankalar bu bilgileri vermek için  bile işi zora sokmak için sizden para isteyeceklerdir.Makbuz karşılığı bu parayı da verip bilgileri alın, sizden alınan bu haksız parayı da ödemek zorunda kalıyor bankalar.

İADESİ MÜMKÜN OLAN MASRAFLAR

1-) Dosya masrafı  ücreti

2-) Kredi tahsis ücreti                                                  

3-) İstihbarat Ücreti  

4-) İpotek Fek Ücreti  

5-) Yapılandırma Ücreti

6-) Kredi Kullandırım Ücreti

İADESİ MÜMKÜN OLMAYAN MASRAFLAR

1-) İpotek Tesis ücreti

 2-) Ekspertiz Ücreti

3-) Hayat Sigortası Ücreti

4-) Erken Kapatma Ücreti                     

“TİCARİ KREDİLER” de alınan masraflarla ilgili olarak gerek mahkeme gerek hakem heyetine başvuru mümkün değildir.

Aslında İadesi mümkün olan masraflar yukarıda sayılanlarla da sınırlı değildir.

Çünkü bankalar çeşitli isimler altında haksız olarak müşterilerinden bedeller tahsil etmektedirler.

Bu nedenle dosya masrafının sadece “masraf” adı altında gösterilmesi veya başka bir isim altında gösterilmesi mümkündür.

DOSYA MASRAFI İADESİ İÇİN NE YAPILMALI?

Dosya masrafı iadesi aslında çok kolay ve pürüzsüz bir süreçtir. Kendiniz bu süreci başlatıp takip edebileceğiniz gibi bir avukattan da yardımı alabilirsiniz.

Önce yukarıda sözünü ettiğimiz gibi kredi aldığınız banka şubesinden masrafınızı ve bu masrafın türünü gösterir bir belge almanız gerekmektedir.

Bu belge  bir dekont şeklinde olabileceği gibi, ödeme planı da olabilir.        Bazı bankalar bu tür bir belgeyi size vermekte güçlük çıkarabilirler. Ancak unutmayın ki böyle bir belgeyi kanunlar gereği size vermek zorundadırlar. 

Bankadan almış olduğunuz dekont veya ödeme planı ile doğrudan ikametgahınızın bulunduğu yer “TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ” ne veya “TÜKETİCİ MAHKEMESİ” ne gidip başvurunuzu yapabilirsiniz.

Başvuru için masrafı gösterir belge dışında bir de başvuru yaptığınız makama hitaben bir dilekçe gerekmektedir.

Mahkemeye başvuru için ise bir dava dilekçesi gerekmektedir.

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ – TÜKETİCİ MAHKEMESİ

Şayet masrafınız 2015 yılı itibariyle 2,200 TL nin altında ise başvurmanız gereken yer İlçe Tüketici Hakem Heyeti Olacaktır.

Bu miktarın üzeri için Tüketici Mahkemesine başvurmanız gerekecektir.

Hakem heyeti kararları mahkeme ilamı niteliğinde olup icra takibine konu yapılmaktadır.

Kredi sözleşmesinde tüketici aleyhine olan hükümler geçersizdir.

Matbu sözleşmelerde sizinle müzakere ve söz hakkı verilmemiş olması,masraflar ve kesintiler konusunda bilgilendirme eksikliği ile işlemlerin tüketicinin kendi  yazası ile tarih ve imza koyması eksiği sözleşmeyi tüketici açısından bağlayıcı kılmamaktadır.

Av. AHMET ÇOLAK / Ekspres Gazetesi