Fikri Haklar Mahkemesi Hakimi Hazal Zengingül, “Bir şarkı yayınlarsanız dünyadaki tüm şarkıların telif bedelini ödemek zorunda kalabilirsiniz” diyerek FSEK’in 68 ve 76’ncı maddelerinin iptali için AYM’ye başvurdu.

Kemal Sunal’ın ailesinin açtığı davada verdiği “Aile, geriye dönük 5 yıllık süreyi kapsayan gösterimlerinden telif alabilir” kararıyla adını duyuran İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi Hakimi Hazal Zengingül, bu kez tüm kitle iletişim araçlarını ilgilendiren bir konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Hakim Zengingül, mahkemesi kanalıyla yaptığı “iptal” başvurusunda, Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği’-nin (MESAM), 2011 yılında özel bir TV kanalına açtığı davada, talep edilen miktarın 2 katı tazminat ödenmesine hükmettiğini belirtti.

Verdiği kararın, Yargıtay tarafından, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun (FSEK) 68 ve 76’ncı maddeleri uyarınca bozulduğunu bildiren Zengingül, “Yargıtay içtihatlarına göre, hakimin davacının istediği tutarın makul olup olmadığını kontrol yetkisi yok. Bu nedenle, uygulamada tüm davalarda üst sınır ‘3 kat artış’ talep ediliyor ve aynen hüküm altına alınıyor” şikayetinde bulundu ve bunun Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti. Hakim Zengingül, yasaya göre TV’de bir şarkı izinsiz çalınırsa yalnız yerli meslek birliğinin değil, TV’nin dünyadaki diğer meslek birliği repertuvarlarını da bir süre kullanmış sayıldığını, bu nedenle talep edilen miktarın üç ile çarpıldığını bildirdi. Zengingül “3 kat fazlasını isteyebilir” ve “tüm eserlerin haksız kullanıldıağına karine teşkil eder” ibarelerinin iptalini istedi.