TÜRKER KARAPINAR/MİLLİYET

ÖSYM tarafından 6 Mayıs 2012'de yapılan avukatlıktan yargıçlığa geçiş sınavına 1589 aday katıldı. 271 aday 70 puan barajını geçerek başarılı sayıldı. Sınavın yapıldığı günden sonra basında ve sosyal paylaşım sitelerinde ve kamuoyunda, önceleri soruların anormal derecede zor olduğu konuşuldu. Daha sonra sınav sonuçlarıyla ilgili kesinlik içeren tahminler ortaya atıldı. Tartışmalar, yazılı sonuçların açıklanmasından sonra daha da çeşitlendi.

Bunun üzerine CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu üzerine soruşturma başlatan Ankara Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Tezel, 5 Mart 2013'te, ÖSYM ve Adalet Bakanlığı görevlileri hakkında "işleme koymama" kararı verirken, sınava giren adaylardan T.O., İ.Ü., Ü.S., M.Ş.K., A.A.K., S.K., T.B., F.A., M.D. ve S.B. hakkında da, "kovuşturmaya yer olmadığına" karar verdi.

Kart:  Yeni  gelişme ne?

Takipsizlik kararı, 'müşteki' sıfatı bulunan CHP'li Atilla Kart'a da gönderildi. Ancak Kart, takipsizlik kararına karşı itiraz süresini geçirdiğinden dolayı itiraz hakkını kullanamadı.

Karar, ÖSYM ve Adalet Bakanlığı tarafından da itiraz edilmediğinden 15 gün içinde kesinleşti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, 17 ve 25 Aralık operasyonlarının ardından iktidar ile cemaat arasındaki 'paralel yapı' tartışması sürerken, takipsizlik kararıyla neticelendirilen soruşturmayı  yeniden  açtığı öğrenildi. Mevzuata göre savcılıklar, takipsizlik kararı verilen soruşturmalarda suçun işlendiğine veya gerçekleştiğine yönelik  yeni  bir delilin varlığının ortaya çıkması halinde soruşturma başlatabiliyor. Kart, savcılığa başvurarak, soruşturmanın  yeniden  başlamasına neden olan gelişmenin ne olduğunu sordu.


Yanlış işlemle doğru cevap

ALİYE ÇETİNKAYA/SABAH

ÖSYM tarafından yapılan avukatlıktan hakim ve savcılığa geçiş sınavında kopya çekildiği iddiaları yeniden araştırılacak. 6 Mayıs 2012'de yapılan sınavla ilgili ÖSYM "Kopya var" raporu vermiş ancak savcılıktan takipsizlik kararı çıkmıştı. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, 2012 sınav sorularının belli bir gruba servis edildiği iddiasıyla ÖSYM ve Adalet Bakanlığı yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunmuş, savcılık soruşturma başlatmıştı. Bu gelişmeler üzerine ÖSYM sınavı iptal etmişti. Hakim ve savcılık için sınava giren avukatların  başvurusuyla  Ankara 2'nci İdare Mahkemesi, iptalin yürürlüğünü durdurmuştu. 8 aylık inceleme sonrası savcılık takipsizlik kararı vermişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ortaya çıkan  yeni  bilgi ve belgeler  doğrultusunda soruşturmayı resen  yeniden  başlattı.

GÖRMEZDEN GELİNEN O RAPOR

Sınavın iptalinin ardından ÖSYM'nin hazırladığı raporda belirlenen 10 şüphelinin sınav kağıtları incelendi, iptal edilen sınav ve sonrasındaki sınav sonuçları arasında kıyaslama yapıldı. İşte ÖSYM'nin hazırladığı rapordan satır başları:

6 Mayıs 2012'deki sınavın 23 Ekim 2011'de yapılan sınava göre daha zor olduğu, buna rağmen bazı adayların ilk sınavdan 40 puan daha fazla puan aldığı saptanmıştır.

Sınavda özellikle derece yapmış bazı adaylar, soru kitapçıkları üzerinde hiçbir işlem, yazılı muhakeme ya da karalama yapmaksızın matematik sorularında yüzde 100 doğru yapmışlar ya da yaptıkları karamalarda ulaştıkları / ulaşamadıkları  sonucu değil, farklı şıkkı işaretlemişlerdir.

Sınavı üstün başarı ile kazanan evli 4 çiftin cevap kağıtlarındaki tıpkılılık yanında puanlarının da birbirlerine yakın ve yüksek puanlar olduğu görülmüştür.

10 şüphelinin sınav sonuçları değerlendirilirken, sınav kağıtlarında yanlış sonuca ulaşılan matematik sorularında doğru şıkların işaretlendiği de belirlenmiştir.

Sınavın güvenliğinin ihlal edildiğinin anlaşıldığı, sınav sorularının sınavdan önce bir çok aday tarafından elde edildiği kanaati ile sınavın  yenilenmesine  karar verildi.