ANKARA - BDP ’li üyelerin hakimlerin mesleki ve sosyal çıkarlarını korumak için sendika, vakıf kurmasına ilişkin önerisi ile CHP ’nin örgütlenme hakkı verilmesine dair yeni anayasaya madde eklenmesi isteği Ak Parti ve MHP ’nin, “dernek kurma maddesinde düzenleme yapıldığı” gerekçesiyle itirazına takıldı.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda, “Hakimlik mesleği ve teminatı” maddesinde kısmi anlaşma sağlandı. Yazılan maddeye göre hakimler azlolunamayacak, kendileri istemedikçe 67 yaşını bitirmeden emekli olamayacak. Hakimler yargı faliyeti dışında resmi ve özel hiçbir görev alamayacak. Ancak MHP “Hakimlerin Adalet Bakanlığı’nda görevlendirilmesinin anayasa hükmüyle engellenmesini” istedi. Bu öneriye diğer partiler destek vermedi.

BDP’nin metne, “Hâkimler, mesleki ve sosyal çıkarlarını korumak ve geliştirmek, insan haklarının etkin korunmasını sağlamak, hak ve özgürlüklerle ilgili yargı politikalarına katkı yapmak amacıyla dernek, vakıf ve sendikalar şeklinde örgütlenme hakkına sahiptir” şeklinde yeni bir fıkra eklenmesine ilişkin önerisi tartışıldı. CHP’li üyeler, hakimlere örgütlenme hakkı verilmesini isterken bu iki öneriye Ak Parti ve MHP, “dernek kurma maddesinde düzenleme yapıldığı” gerekçesiyle karşı çıktı.

Komisyonda anlaşmalı yazılan fıkralara göre, hakimlerin nitelikleri atanmaları, özlük hakları, görevlerinin ve görev yerlerinin geçici veya sürekli olarak değiştirilmesi, haklarında disiplin kovuşturması açılması, disiplin cezası verilmesi, görevleriyle ilgili veya görevleri sırasında işledikleri suçlardan dolayı soruşturma yapılması ve yargılanmalarına karar verilmesi, meslekten çıkarmayı gerektiren suçluluk halleri ve meslek içi eğitimleri, diğer özlük işleri yargı bağımsızlığı hakimlik güvencesi esaslarına uygun olarak kanunla düzenlenecek.