Kararı veren hakim Arzu Canikoğlu

ÇORUM - Çorum'da bir tavukçuluk firmasında çalışan ve lenfoma hastası olan Yücel Bolatçı, bir bankadan 4 bin TL kredi kullandı. Ancak geçen yıl işten çıkarılınca kredi taksitlerini ödeyemedi. Faizlerle birlikte 6 bin TL olan borç üzerine, banka ile Bolatçı yeniden yapılandırma konusunda anlaştı. Ancak işsiz olduğu için kredi taksitlerini yine ödeyemedi. Bunun üzerine de banka avukatları, Yücel Bolatçı hakkında Çorum İcra Mahkemesi'ne 'Borçlunun ödeme şartını ihlal' suçundan dava açtı. Mahkeme , borçlunun taahhüt tarihinden sonra işsiz kaldığı ve makul sebeple taahhüdü yerine getiremediği gerekçesiyle beraatine karar verdi. Ancak banka avukatlarının Çorum Asliye Ceza Mahkemesi'ne yaptığı itiraz üzerine beraat kararı kaldırılarak dosya Çorum İcra Mahkemesi'ne gönderildi.

'ÇALIŞARAK BORCU ÖDEMESİ İMKANSIZ'

Yeniden hakim karşısına çıkan Yücel Bolatçı'nın lenfoma hastası olduğuna ilişkin raporlar mahkeme heyetine sunuldu. Dosyayı yeniden inceleyen mahkeme , Bolatçı'nın hasta ve çalışamayacak durumda olması nedeniyle 'cezalandırılmasına yer olmadığına' karar verdi. Kararda şöyle denildi:
"...borçlu vekilince borçlunun lenfoma hastası olduğuna ilişkin tıbbi rapor ve belgeler ibraz edilmiştir. Borçlunun mahkememizce gözlemi sonucunda içinde bulunduğu durumun çalışarak borcu ödemesini imkansız kılacak ağırlıkta olduğuna dair vicdani kanaat oluşmuş, her ne kadar beraat kararımızın kaldırılmasına ilişkin Asliye Ceza Mahkemesi kararı kesin karar ise de; mahkememizce yeniden borçlunun sağlık durumunun ağırlığı gerekçesi ile beraat vermek gerekmiş, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur. Her ne kadar borçlunun hakkında borç ödeme şartını ihlal suçundan dava açılmış ise de yargılama dosyasındaki bilgi ve belgelerin incelenmesinde, suçun oluşmadığı anlaşılmakla borçlunun cezalandırılmasına yer olmadığına karar verdi."

'CEZAEVİNE GÖNDERMEK CİNAYET OLUR'

Mahkeme Hakimi Arzu Canikoğlu, kararı açıklamasının ardından şu değerlendirmeyi yaptı: "Benim vicdanım kanser hastası bir insana ceza verip cezaevine göndermeyi kaldırmaz. Şuan bu insan lenfoma hastası yani kan kanseri. Bütün saçları dökülmüş, normal vücut ağırlığının çok altına düşmüş, işten de çıkarılmış, sağlık durumuna bakarsanız yeniden bir işe girmesi ve çalışması mümkün değil, mal varlığı da araştırıldı ve hiçbir şeyi yok. Bu insanı cezaevine göndermek cinayet işlemek gibi bir şey olur." (DHA)