Üye hakim, “Mahkemede hem köşe yazarı hem de milletvekili olarak bulunuyorsunuz. Ancak şunu da unutmamalısınız ki; mahkeme kürsüsü bu iki faaliyeti bir arada yapabileceğiniz bir mecra değildir.

Mahkeme boks torbası değildir” dedi. Amacını aşan sözler İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın dünkü duruşmasında söz verilen Balbay, milletvekili olarak, insanlar adalet ararken kendini tutsak hissetmeyeceği bir Türkiye özlemi dilediğini belirterek konuşma süresinin yeterli olmadığını savundu.

Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese “Biz kimseyi tutsak etmeyiz” uyarısında bulundu. Balbay'ın, “Burada yaşanan hukuksuzluk...” şeklindeki ifadesi üzerine Özese, “Bakın! İşte bunlar amacı aşan sözler. Mahkeme hukuksuzluk yapmaz” dedi.

Balbay'ın, bu sözlerinin ardından üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu, ikazda bulunmak için söz aldı. Haşıloğlu, şöyle konuştu: ‘Siz günlüklerden bahsedin’ “Milletvekilliği teklif edilirse bile kabul etmeyeceğinizi söylediniz zamanında. Ancak ilerleyen süreçte vekil seçildiniz. Mahkeme heyetini görmezden geliyorsunuz. Kendi hakkınızdaki suçlamalara cevap vermek yerine farklı mecralara çekilecek konuşmalar yaparsanız size verilen konuşma süresinde hakkın kullanılacağı bir mecradan çıkılırsa mahkeme bu duruma müdahale eder.

Konuşma yapmak için çıkan sanıklar, Türk milleti adına yargılama yapan mahkememize yönelik ağır hakaretler edinceye kadar konuşmalarınıza müsamaha edildi. Mahkemeye hakaret edin diye o kürsü size verilmiyor. İddianamede darbe günlükleri olarak nitelendirilen belgelerle darbeye teşebbüs ettiğiniz öne sürülüyor.

Naip hakim ön raporunu inceleyerek hukuki durumunuzu etkileyecek savunma yapabilirsiniz. Siz günlüklerden bahsedin. Konuşacak çok şeyiniz var. Mahkeme boks torbası değildir. Mahkeme sizin kişiliklerinizi zedeleyecek ifadeler kullanmazken sizler de savunma kapsamında konuşmalısınız.” Haşıloğlu'nun açıklamalarının ardından konuşmasına devam eden Balbay, yüzde 50 oy alarak milletvekili seçildiğini anlatarak, “Burası milletvekilinin yargılanacağı yer değildir.

Halkın güvenini kazanmış bir kişinin tutuklu yargılanacağı yer değildir” diye konuştu. Özese ise Balbay'a tutuklandığında milletvekili olmadığını hatırlattı.

BUGÜN GAZETESİ