ÖSYM, 4 çiftin bire bir aynı cevap anahtarı verdiği, bir yıl önce barajı geçemeyen 26 adayın bir yıl sonra ilk 50’ye girdiği, yanlış cevaplar üzerinde birleşilen, yüksek matematik puanlarına rağmen kitapçıkta hiç karalama yapılmadığı tespit edilen avukatlıktan hakim ve savcılığa geçiş sınavını iptal etmişti. Ancak mahkeme, bir adayın açtığı davada “kopya çekildiğine ilişkin somut delil yok” diyerek iptal kararını durdurdu. Böylece sınav geçerli hale geldi.

Kopya çeken 4 evli çift hakim adayı
Vatan gazetesinden Kemal Göktaş’ın haberine göre, Ankara 2. İdare Mahkemesi, ÖSYM’nin şaibeli sonuçlar alındığı gerekçesiyle Avukatlar İçin Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Sınavı’nın iptal edilerek tekrarlanması ile ilgili kararının yürütmesini durdurdu.

Durdurma kararına ÖSYM’nin yaptığı itirazın reddedilmesi halinde 4 evli çiftin tıpatıp aynı cevap kağıdını sunması başta olmak üzere, birçok şaibe bulunan sınavı kazanan adaylar hakim ve savcı adayı olacak. İptal edilen sınavı kazanan bir avukat, “Sınavın tekrar edilmesini gerektirecek hiçbir sebep olmadığı, somut delil bulunmadığı, emek harcayarak kazandığı hakkının objektif saptamalar olmaksızın hiçe sayılmasının hukuka aykırı olduğu” gerekçesiyle ÖSYM’nin “sınav tekrarı” kararına karşı dava açtı. Davacı avukat, dava dilekçesinde, “ÖSYM’ce yapılan hemen hemen her sınavda kopya iddialarının olmasına karşın sınav iptali yönünde işlem tesis edilmediğine” vurgu yaptı.

Matematikte yüzde 100 başarı şaşırttı
ÖSYM ise savunmasında, “internetteki tartışma ortamlarında sınav sonuçları ile uyumlu tahminler yapıldığı”nı belirterek, bunun üzerine 6 Mayıs 2012 günkü sınav ile 23 Ekim 2011’deki ilk sınav arasında istatiksel karşılaştırma yapıldığını anlattı. ÖSYM, iptal edilen sınavın daha zor olmasına rağmen, barajı geçen aday dağılımının başarı barajı puanının (70 puanın) hemen üstünde değil, 80 puan ve üzerine yayıldığına dikkat çekti.

Savunmada, belirleyici sorulardan bazılarında yanlış cevap üzerinde birleşildiğinin görüldüğüne ve derece yapan bazı adayların soru kitapçıkları üzerinde hiçbir işlem ya da karalama yapmaksızın matematik sorularını yüzde 100 doğru yaptığı belirtildi. Ancak bu savunmaya rağmen mahkeme, sınav sorularının sınavdan önce bir kısım adaya ulaştırıldığına dair bir bulgu elde edilemediğine işaret etti. Mahkemenin 17 Ekim 2012’de verdiği bu kararın ardından ÖSYM, Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz etti. İdare Mahkemesi’nin ÖSYM’nin itirazını reddetmesi halinde şaibeli sınav geçerli sayılacak ve yeni bir sınav yapılamayacak.

solhaber