Milliyet Gazetesi'nin haberine göre;

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU / Ankara

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde, Bursa’da avukatlık yapan Halil Atlı, Eskişehir AnadoluÜniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezunolduğundan bu yana 8 kez hâkimlik ve savcılık yazılı sınavını kazanmasına rağmen herdefasında mülakatta elendi. Yazılı sınavlarınbirinde 5., bir başkasında 17. olan Atlı, bubaşarılarına rağmen mülakatlarda, “İfade kabiliyetinin iyi, algılama kabiliyetinin kötüolduğu”, “Genel kültür sorularını bilemediği” gibigerekçelerle seçilmedi. Atlı’ya bu mülakatlarda, “Künde sanatını anlatınız?”, “Noel babanın yaşadığı antik kent?”, “Pritzker Mimarlık ödülünü alan ilkkadın mimar kimdir?” gibi soruların yöneltildiği öğrenildi.

8 kez mülakata girdi ama...

Yakın zamanda, belirli kurum ve partilerde görev yapan eşlerin benzer puanlarla sınavı kazanması, şaibe ve kopya iddialarıyla gündeme gelen hakimlik ve savcılık sınavlarıyla ilgili trajikomik bir insanhikayesi ortaya çıktı.

2004’te Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Diyarbakır Ergani doğumlu Atlı, “Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı” yazılı sınavında 8 kez başarılı olmasına rağmen mülakat sınavlarınıntamamında başarısız sayılarak elendi.

Atlı’ya elendiği sınavlarda, “Künde sanatı nedir?”, “Noel babanın yaşadığı antik kentin ismi nedir?”, “Pritzker Mimarlık ödülünü alan ilk kadın mimar kimdir?” gibi genel kültür soruları yöneltildi.

2010’da yazılı sınavı kazanmasının ardından tekrar mülakata çağrılan Atlı, yine başarısız sayılması üzerine sınavın iptali için Ankara 12. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme, 11 Ağustos 2010’daverdiği kararında, mülakat sınavında verilen yanıtların ses ve görüntülü kayıt altına alınmaması nedeniyle, “mülakat sınavında başarısız sayılması” işleminin iptaline karar verdi. Bunun üzerine, mülakat yenilendi. Ancak sonuç değişmedi. Bunun üzerine yeniden dava açan Atlı’nın iptal talebi mülakatın görüntüleri izlenmeden reddedildi. Kararda, “Komisyon üyelerinin takdir yetkilerinikullandıkları anlaşılmıştır” denildi.

Atlı, 8. mülakatında, sorulara yanıt vermeyerek, jüriye, “Soracağınız soruları bilsem dahi alınmayacağım, biliyorum” dedi. Bunun üzerine jüri üyeleri Atlı’yı ön yargılı olmakla suçladı. Atlı, buna rağmen protesto ederek sorulara, “bilmiyorum” yanıtını verdi.

Artık umudu kalmamasına rağmen sınavlara girmeye devam ettiğini söyleyen Atlı, geçen yıl yapılan yazılı sınavı yine kazandı. Atlı, bu sınavın mülakatında da başarısız bulundu. Atlı, sınavda yaşananları şöyle anlattı:

“Kendimi tanıttıktan sonra bunun 9. mülakatım olduğunu, ne yapsam da beni almayacaklarını bildiğimi söyledim. Bunun üzerine komisyon başkanı ‘o eskidendi, artık öyle değil’ dedi. Ben de kendisine ‘eskiden olan bir şey değil, Aralık ve Şubat aylarında iki ayrı mülakata girdiğim, iki mülakatım da iyi geçmesine rağmen başarısız sayıldım, mülakattan ağlayarak çıkan adayların mülakat sonuçları açıklanınca başarılı olduklarını gördüm’ dedim. Bunun üzerine komisyon başkanı, kimi insanların sevinçten, kimilerinin ise üzüntüden ağladıklarını o kişilerin mülakatı iyi geçtiği için ağladığını söyledi.”