İzmir'deki Karabağlar Polis Merkezi'nde, Temmuz 2011'de gözaltına alınıp dövüldüğü iddia edilen Fevziye Cengiz'le ilgili olarak dört polis memuru hakkında açılan'işkence ve eziyet ile Cengiz'in görevli polis memurlarına karşı basit yaralama ve hakaret davasına devam edildi. İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Hakan Uğur, yetkisinin kaldırılması sebebiyle karar vermesinin etik olmadığını belirterek duruşmayı erteledi.


İzmir'deki Karabağlar Polis Merkezi'nde, Temmuz 2011'de gözaltına alınıp dövüldüğü iddia edilen Fevziye Cengiz'le ilgili olarak dört polis memuru hakkında açılan'işkence ve eziyet ile Cengiz'in görevli polis memurlarına karşı basit yaralama ve hakaret davasına devam edildi. İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Hakan Uğur, yetkisinin kaldırılması sebebiyle karar vermesinin edil olmadığını belirterek duruşmayı erteledi.

Karabağlar'daki eğlence mekanlarına yönelik polis ekiplerinin 17 Temmuz 2011'de yaptığı denetimde kimliksiz olduğu, izinsiz çalıştığı ve polise mukavemette bulunduğu gerekçeleriyle hakkında işlem yapılmak üzere polis merkezine götürülen Cengiz'in darp edildiği iddia edilmiş ve karakoldaki güvenlik kamerasının kaydettiği görüntüler basına yansımıştı. Fevziye Cengiz savcılığa giderek suç duyurusunda bulunmuş, polisler de mukavemette bulunduğunu öne sürerek kendisinden şikayetçi olmuştu. Cengiz'in görevli polis memurlarına karşı basit yaralama ve hakaret suçlarını işlediği iddiasıyla yargılandığı dava, polislerin işkence suçundan yargılandığı davayla birleşmişti. Müşteki sanık Fevziye Cengiz 16,5 yıl hapis, müşteki sanık polisler B.S., H.Y. ve T.D. işkence ve eziyet suçundan 4 ile 9 yıl arasında hapis, polis memuru N.A. ise olaya göz yumduğu iddiasıyla 1 yıl 6 ay hapis cezası talepleriyle yargılanıyor. Bir önceki duruşmada mütalaasını açıklayan Savcı Göksel Er, işkenceyle suçlanan üç polis memurundan H.Y. ve B.S.'ye 1,5 aydan 1 yıl 1 aya kadar, olay sırasında perdeleri kapatan polis memuru N.A. için 3 aydan 9 aya kadar hapis cezaları talep etti. Kamera görüntüleriyle dayak yediği ortaya çıkan Fevziye Cengiz hakkında ise polislere hakaret ettiği ve direndiği gerekçesiyle 2 yıl 1 aydan 8 yıl 9 aya kadar hapis cezası istedi. İki polis tarafından yere yatırılıp kelepçelendikten sonra dakikalarca dövülen Cengiz'in gözaltına alınırken hakaret ettiği, tırmaladığı ve ittiğini belirten Savcı Er, görüntülere yansıyan olayı işkence olarak saymama gerekçesini ise, "Sanık polisler işkence kastıyla değil, kendilerine hakaret edilmesinden duydukları kızgınlıkla bu suçu işlemişlerdir." sözleriyle açıkladı.

Karar çıkması beklenen davanın bugünkü duruşmasına 16,5 yıl hapis cezası talebiyle yargılanan müşteki sanık Fevziye Cengiz ve avukatları, 4 ile 9 yıl arasında hapis cezası istenen müşteki sanık polis B.S. ve avukatı katıldı. Savcı Göksel Er, bir önceki celse yaptığı mütalaasını tekrarladığını, avukatlar ise mütalaaya katılmadıklarını söyledi. HSYK kararnamesiyle görevi değiştirilen Mahkeme Başkanı Mustafa Hakan Uğur, duruşmada karar açıklamayacağını bildirdi. Yetkisinin değiştiğini belirten Uğur, “Geçici yetkiyle çalışıyorum. Giderayak böyle bir dosyada karar vermem etik olmaz.” dedi ve duruşmayı, 2014 Ekim ayına erteledi.

CİHAN