25 Aralık yolsuzluk soruşturması haberleri nedeniyle gözaltına alınan 7 gazeteci ile aynı operasyon kapsamında gizli tanık olduğu iddia edilen kapatılan Karşı gazetesinin İmtiyaz Sahibi Turan Ababey ve 1 polis dün serbest bırakıldı. Gizli tanık Ababey’in ifadesine Cumhuriyet ulaştı. İstanbul Başsavcılığı’na gizli tanık Ayçiçeği kod adıyla ifade veren Ababey, ifadesinde Karşı gazetesinin amacının yanlış olan her şeyi eleştirmek olduğunu belirterek, “Bu hangi parti, ideoloji olursa olsun yanlışları eleştirmek amacıyla kurulmuştu. Zaman zaman bu gazetede cemaatin istediği haberler yazılmaya başladı. Hükümet aleyhine tapeler yayımlandı” dedi. Karşı gazetesine haberleri, Tuskon’un danışman firmasından Y. isimli kişinin getirdiğini öne süren Ababey, “Y. Tuskon’un danışman firmasından getirdiklerini E.E’ye teslim ediyordu. Aynı şekilde CD’leri E.E ve U.K. da getiriyordu. Haberler bazen gönderdikleri çiçeklerin saksısında geliyordu. Bazen çikolata kutusunda CD ortamında geliyordu. Y’nin getirdiği belgelerin yayımlanması için tartışma çıkıyordu. E.E. ısrarla yayımlanmasını istiyordu. Mehmet Bozkurt da istemiyordu. Bunun üzerine E.E. Turan’a ‘Bunlar hükümeti düşürecek, Erdoğan’ı Lahey’de savaş suçlusu olarak yargılatacak belgeler’ diyordu. Bunları yayımlarsak Tuskon gazeteye yardımcı olur. Para verir, gazete zengin olur” diyordu. 17-25 Aralık tapelerinin bulunduğu CD’leri U.K. ve E.E. getirdiler. E.E. Samanyolu TV’de programlara da katıldı” ifadelerini kullandı.

 

Gazeteciler serbest

Soruşturma kapsamında önceki gün gözaltına alınan gazetenin o dönemki sorumlu yazıişleri müdürü Mehmet Bozkurt, haber müdürü Murat Kazancı, muhabiri Emre Erciş adli kontrol ile serbest bırakıldılar. Gazeteciler Değer Özergün, Bayram Kaya, Kutlu Esendemir ve polis memuru Mesut Babacan ise savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı.

 

'Borç silinir' vaadi yapıldı

Hakkında fezleke hazırlanan Karşı gazetesinin eski Genel Yayın Yönetmeni CHP Milletvekili Eren Erdem ise, Ayçiçeği kod adlı gizli tanığın gazetenin imtiyaz sahibi Turan Ababey olduğunu belirtti. Erdem, “Turan Ababey’e, Yıldıray Oğur tarafından para teklif edildi, Başbakan’dan özür dilemesi halinde borçlarının ve vergi borçlarının kapatılacağı vaat edildi. Bu şahıs bunları kabul ederek bu operasyonların bir parçası oldu. A Haber’de yaptığı açıklamalarla başlattı bunları. Bu şahıs AKP’ye teslim olmuş, bir dönemin önemli gazetecilik başarısını lekelemeye çalışıyor” dedi. Dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM’ye dilekçe vereceğini söyleyen Erdem, şöyle devam etti:

 

‘Fezleke bekliyorum’

“Bu gizli tanık, gazetenin sahibidir. Kendisi, daha önce de çeşitli TV kanallarında şahsımı hedef göstermişti. Böyle bir adamı ve CHP ile mücadele ekseninde siyaset üretmek adına her şeyi yapabilecek çevreleri davaya dahil ederek, şahsıma yönelik kumpas örmeye çalışan savcının elinde, benim ‘hükümete darbe, terör örgütüne üye olma’ gibi suçlar ile ilgili bir tek delil olmadığı çok açık biçimde ortadadır. Ben, bu hususta çok rahatım. Dün gazetecilik yaptım. Bugün siyaset yapıyorum. Her ikisini de yiğitçe, mertçe yaptım, yapıyorum.”

“Milli iradenin temsilcisi olarak, bu kumpasçı savcı ile hesaplaşmak ve onu tarihin mahkûmu yapmak için heyecan ve dört gözle fezlekemi bekliyorum” diyen Erdem, “Dokunulmazlığımı kaldırmayan, sahte gizli tanıklarla beni yargılamak için dokunulmazlığımı indirmeyen namerttir. Bu anlayıştan korkan, korkup hakikatleri söylemekten geri duran da namerttir” ifadelerini kullandı.

 

Manşetin intikamı

Yargılanma nedeni olarak Karşı gazetesinin “Senin önüne yatarım Reza” manşeti olduğunu kaydeden Erdem, “Erdoğan ABD’ye gidiyor, adeta kapı önünde bekliyor Obama ile görüşmek için. Tüm bu algı operasyonları, büyüyen krizi örtmek, üste çıkmak ve toplumsal muhalefeti yok etmek için yapılmaktadır. Bu operasyonlara asla boyun eğmeyeceğiz. Ben, gazetecilik yaptığımı rahatlıkla ispat ederim de, bakalım savcı benim darbeci ya da terör örgütü üyesi olduğumu nasıl ispat edecek” dedi.

Cumhuriyet