ABDÜLKADİR SELVİ 

Balyoz'da aldığı ceza Yargıtay tarafından onanan MHP Milletvekili Engin Alan'ın milletvekilliği düşerse, CHP'li Mehmet Haberal ile Mustafa Balbay'ın durumu da tehlikeye girecek. Kılıçdaroğlu'nun iki vekili kurtarmak için dokunulmazlıkla ilgili düzenlemelerin de yer aldığı 60 maddelik Anayasa paketini desteklemesi gerekiyor.

Meclis Genel Kurulu'nda Irak tezkeresi nedeniyle ateşli tartışmalar yapılıyordu.

Ancak kulislerin gündemi farklıydı.

Güneşli bir hava olunca milletvekilleri kulisler yerine Meclis bahçesinde oturmayı tercih etmişlerdi.

Güneydoğu milletvekillerinin bulunduğu masalarda sohbetin konusu demokratikleşme paketi ve yerel seçimlerdi.

Yerel seçimlere 5.5 aydan fazla bir zaman var ama siyasetin kulağına kar suyu kaçmış. Tüm yollar Roma'ya çıkar misali Meclis'te tüm yollar seçimlere çıkıyor.

Öbek öbek yapılan sohbetlerin konusu kimi masada yerel seçimler, kiminde ise Balyoz kararıydı. İktidar ve muhalefet kulisinin en çok konuşulan konusu MHP Milletvekili Engin Alan'ın durumuydu.

Çünkü herkes biliyor ki, bugün MHP'li Engin Alan yarın CHP'li Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal…

Peki Engin Alan'ın durumu ne olacak, milletvekilliği düşürülecek mi?

YARGITAY ONARSA ENGEL YOK

Dün gün boyu bu sorunun cevabını aradım.

Çünkü ortada karmaşık bir durum var. Baştan uyarayım eğer CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu zamanında harekete geçmezse, Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın Ergenekon davasından aldıkları karar Yargıtay'ca onandığı zaman, milletvekilliklerinin düşürülmesinin önünde hiçbir engel kalmıyor.

Bir anlamda Haberal'la Balbay'ın kaderi Kılıçdaroğlu'nun elinde?

Nasıl mı?

Öncelikle bu soruya cevap vermeden önce Engin Alan konusuna açıklık getirmek istiyorum.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ve Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ile konuştum. Onun dışında hukuk bilgisine ve siyasi tecrübesine güvendiğim isimlerle, parti yöneticileriyle görüştüm.

KEMAL AKTAŞ'IN DURUMU

Konuştuğum bu isimlerle, Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş'ın durumunu, Kemal Aktaş'tan Engin Alan'a oradan Balbay ve Haberal'a uzanan hukuki zinciri masaya yatırdık.

Kemal Aktaş'ın milletvekilliğini düşüren tezkere TBMM Başkanlığı tarafından bekletildiği ve Genelkurul'da okunmadığı için düşürülmedi.

Aktaş'ın fezlekesi bir süre tutuldu, durumunun 3.Yargı Paketi'ne girdiği tespit edilince, Genel Kurul'da okutularak milletvekilliği düşürülmedi. Çünkü Aktaş, 2 yıl 3 ay hapis cezası almıştı. 3.Yargı Paketi'nde terör ve propaganda suçlarından 5 yıla kadar olan ceza ertelemesinden yararlandı.

PKK propagandasından cezaya çarptırılan Kemal Aktaş'ın milletvekilliği düşürülmedi de PKK ile mücadele eden Engin Alan'ın milletvekilliği düşürülecek mi? Engin Alan'la, Kemal Aktaş'ın tabi olduğu suç nevi farklı? Hukuku demogoji ve hamasete kurban etmeden tartışmalıyız bu tür konuları.

HUKUKİ DURUM

Milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili hukuki prosedür TBMM İç Tüzüğü'nün 135.Maddesi'nde düzenleniyor. 'Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne seçilmeye engel bir suçtan dolayı hüküm giyen' kişinin milletvekilliğinin düşürüleceği hükmünü düzenliyor.

'Milletvekili seçilme yeterliliği' ise Anayasa'nın 76.Maddesi'nde düzenleniyor.

Zimmet, rüşvet ve irtikap diye sıralanan suçlar arasında,'Darbe' ya da 'darbeye teşebbüs' yer almıyor.

Bir zamanlar Başbakan Erdoğan'ın milletvekilliği de bu maddeye dayanılarak engellenmişti.

Fikir suçlarının ilanihaye milletvekili seçilmenin önündeki engel olmaması için Anayasa'nın 76. Maddesi CHP'nin de desteğiyle değiştirildi. 2002 yılında yapılan bu değişiklikle Başbakan Erdoğan'ın milletvekili seçilmesinin önündeki engel kaldırıldı.

Ama oraya, 'Terör' tanımı eklendi. Engin Alan, terör ve darbe suçlarından mahkum olduğu için Anayasa'nın 83. ve 84. Maddesine göre fezlekesinin Meclis'e gelip, Genel Kurul'da okunduktan sonra milletvekilliğinin düşürülmesi gerekiyor.

ENGİN ALAN'IN VEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLECEK Mİ?

AK Parti kulislerinde iki farklı görüşün de dile getirildiğine tanık oldum. Anayasa gereği dönem sonuna bırakılacak, Genel Kurul'da okunup, milletvekilliği düşürülmesi gerekir diyenler de. Engin Alan sadece Balyoz'dan mahkum olmadı aynı zamanda Ergenekon'dan da 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

MUSTAFA BALBAY VE HABERAL'IN DURUMU

Bugün MHP'yi ilgilendiren durum yarın CHP'nin başına gelecek. CHP Milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın mahkum olduğu Ergenekon davasının temyiz kararının önümüzdeki yıl kesinleşmesi bekleniyor. Balbay ve Haberal, 'Ergenekon terör örgütüne üyelik' ve 'darbe suçundan' cezaya çarptırıldılar. Yargıtay da cezaları onadığı taktirde, milletvekilliklerinin düşürülmesi gerekecek.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE BAĞLI

Peki Balbay ve Haberal'ı kurtarabilecek bir formül yok mu? Var.

Hem de CHP milletvekillerinin kaderi CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun elinde.

Haberal ve Balbay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin formülü TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda AK Parti, CHP ve BDP'nin uzlaştığı, dokunulmazlıkla ilgili düzenlemenin de yer aldığı 60 maddelik Anayasa paketinde yatıyor.

Başbakan Erdoğan, yeni Anayasa yapılamıyorsa, üzerinde anlaşmaya varılan maddelerin değiştirilebileceği önerisini getirmişti. Daha sonra vazgeçse de bu MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin önerilerinden biriydi.

Eğer Kemal Kılıçdaroğlu, 60 maddelik değişikliğe destek verirse, bir taşla birkaç kuşu birden vurmuş olacak.

Hem CHP Milletvekilleri Balbay ve Haberal'la, MHP Milletvekili Engin Alan'ın kurtarılmasını sağlayacak hem de seçimler öncesinde uzlaşma adına siyaset karnesine büyük bir puan yazdıracak.

Başbakan Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu elele verip, Türkiye'ye 60 maddelik de olsa bir Anayasa değişikliği kazandırdıkları taktirde ise bundan demokrasimiz kazançlı çıkacak.

Ülkede gerilim düşmesi, siyasi iklimin yumuşaması adına da büyük bir adım atılmış olacak.

Takdir Kemal Bey'in. Bunları yapmaz yarın Balbay ve Haberal'ın milletvekilliği düşürülürse, kimseyi suçlamaya hakkı olmaz.