Günün Hukuk Sorularından biri şuydu...

İpoteğin kaldırılmasını ve takibin durdurulmasını talep edebilir mi?
A bankaya konut kredisi için başvurur ve talebi kabul edilir. A daha sonra daireyi B'ye satarken B konut kredisini ödenmeyen bakiyesini sorar, banka verdiği cevapta konut kredisinden kalan borcun 5000 TL olduğunu yazılı olarak bildirir. B bunun üzerine daireyi satın alır.. Bir süre sonra banka A'nın bankaya olan başka borçlarından ötürü ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile takip başlatır. Bu gelişme üzerine bankanın müşterisine konut kredisi sözleşmesi yerine genel kredisi sözleşmesi imzalattığı anlaşılır. Burada daireyi satan A ve satın alan B bankaca yanıltılmıştır.

SORU: A veya B Tüketici Mahkemesine başvurarak ipoteğin kaldırılmasını ve takibin durdurulmasını talep edebilir mi?

Soruya verilen cevap ;

Konut Kredisi, Gene İşlem Koşulu

Burada, banka konut kredisi kullandırırken müşteriye konut kredisi ile sınırlı kredi sözleşmesi yerine genel kredi sözleşmesi imzalatıyor ve gayrimenkul üzerindeki tasarruf hakkını kendi lehine, müşteri aleyhine genişletiyor.

A ve B banka tarafından yanıltılıyor. A sözleşmeyi aldığı konut kredisi için imzaladığını sanıyor, B A’dan daireyi satın alırken, konut üzerindeki ipoteğin konut kredisi ile sınırlı olduğunu düşünerek satın alıyor.

Burada 6098 sayılı BK’nın Genel İşlem Koşulları başlığı altında düzenlenen 20-25. maddelerinin uygulama alanı bulması düşünülemez mi?

Bu soruya Türk Hukuk Sitesi’nde verilen cevaplar ise;

1-Sayın meslektaşım;
Siz sadece ödenmeyen kredi bakiyesini sormuşsunuz. Banka da doğal olarak sadece kalan ev borcunu söylemiştir.
Bu durumda talepleriniz için kalan bakiye borçları ödemeniz sonra da ipoteğin kaldırılması yönünde talepte bulunmanız gerekiyor.

2-Taşınmaz üzerindeki ipotek anapara ipoteği değil mi? Sözleşmede borçlunun bankaya olan başka borçlarından dolayı ipoteğin devam edeceğine dair bir madde mi var?

3-Büyük ihtimalle üst sınır ipoteğidir. Çünkü anapara ipoteği olsaydı sonradan miktar artmazdı diye düşünüyorum. Üst sınır ipoteği de doğmuş ve doğacak olan borçlar için devam eder. Sözleşmeye böyle bir madde konmasına gerek yok.

Not: Günün hukuk ve ceza soruları sizden cevap bekliyor…

http://www.avukatlarportali.com/forum/ adresine giriş yaptıktan sonra sağ tarafta bulunan KAYIT butonuna tıklayarak. Burada ki forum koşullarını kabul etmeniz halinde karşınıza gelecek olan üye kayıt formunu doldurmanız yeterli olacaktır. Üyelik bilgileriniz vermiş olduğunuz mail adresine gönderilecektir. Üyeliğiniz ise maksimum 24 saat içerisinde sitenin admin'i tarafından aktif edilecektir.