SEUL-Tevfik Durul

Güney Kore'de başkent Seul'de bulunan Hanyang Üniversitesi Kültürel Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve İslam Tarihi Araştırmacısı da olan genel sekreter Türkiye-Kore Dostluk Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Lee Hee Soo, Türkiye ile Güney Kore arasında diplomatik ilişkilerin 60. yılında ikili ilişkiler, Kore Savaşı, FETÖ'nün darbe girişimi ve Kuzey Kore gerginliğine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Lee, Kore'de en çok sevilen milletler arasında Türklerin üst sıralarda bulunduğunu vurgulayarak, "Türkiye’nin, Kore halkının gönlündeki yeri sarsılmaz." ifadesini kullandı.

Kore Harbi sırasında 15 bin Türk askerinin kendilerine yardım etmek için geldiğini anımsatan Lee, "Güney Kore’nin kurtuluşu için kahraman Türk askerinin yaptığı fedakarlığı hiçbir zaman unutmayacağız ve gelecek nesillerimize aktaracağız." diye konuştu.

Lee, Kore Harbi sırasında Amerikan askerinin ülkelerinde bazı olumsuz ve istenmeyen davranışlara da imza attığını dile getirerek, Mehmetçik'in ise sadece kahramanlık ve yiğitlik ile bir insanlık dersi verdiğini vurguladı.

Mehmetçik'in, 1950-1953'de Kore yarımadasındaki savaş sırasında tek bir olumsuz davranışına rastlanmadığı gibi Türk Tugayı etrafında toplanan Koreli yetimler için okul açtığına ve eğitim fırsatı verdiğine işaret eden Lee, "Dünya tarihinde bir ülke askerinin diğer bir ülkede bu denli hümanist davranışlar sergilediği örneklere rastlamak pek mümkün değil." dedi.

FETÖ’nün darbe girişimi

Türkiye’de FETÖ’nün hain darbe girişimi ve Güney Kore’de devlet başkanının görevden alınarak tutuklanmasına sebep olan "Choi Skandalı" nedeniyle 2016’da karşılıklı temasların doğal olarak sekteye uğradığını anlatan Lee , iki ülkenin zorlukları atlatarak ilişkileri kuvvetlenmesi için gerekli iradeyi ortaya koyacağına inandığını dile getirdi.

Lee Hee Soo, FETÖ’nün hain darbe girişimine de değinerek,"21. yüzyılda demokrasiyle yönetilen bir ülkede, seçimle başa gelmiş meşru hükümeti devirmek için kendi devletine karşı ayaklanmak, meclisini bombalamak, yüzlerce masum sivilin canına kıymak kesinlikle kabul edilemez." değerlendirmesini yaptı.

"Osmanlı’nın kuruluşundan bu yana dış güçler, Türklerin bölünmesi ve parçalanması adına faaliyetlerini kesintisiz sürdürüyor." ifadesini kullanan Lee, "Büyük Türkiye ve aziz Türk milletinin, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da karşılaştığı her zorluğun altından kalkacağına hiç şüphem yok." diye konuştu.

Kaynak: AA