ANKARA - ZUHAL DEMİRCİ

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Pule Isaac Malefane, futbol tutkusunu başkentteki diplomatlarla düzenledikleri halı saha maçlarıyla giderdiğini belirterek, "Ankara'da boş vakitlerimde yerel takımların maçlarına gidiyorum ve futbol oynuyorum. Farklı ülkelerden diplomatlarla haftada bir gün bir araya gelerek, halı saha maçı yapıyoruz." dedi.

Büyükelçi Malefane, Ankara'ya dair izlenimlerini, yoğun diplomasi gündeminin ardından boş vakitlerini nasıl değerlendirdiğini ve futbol merakını AA muhabirine anlattı.

Ankara'ya büyükelçi olarak 2016 yılının şubat ayında atandığını belirten Malefane, ülkeye geldikten ve ortamı gördükten sonra Türkiye hakkında sahip olduğu yanlış izlenimlerin ortadan kalktığını belirtti. Malefane, "Türkiye'nin dost bir ülke ve yaşamak için oldukça heyecan verici bir yer olduğunu gördüm. Türkiye'ye geldiğimde sıcak bir ortamla karşılaştım. Yabancıları hoş karşılayan, barış ve uyum içinde yaşayan insanların olduğu bir yer." diye konuştu.

Hem Türkiye'nin hem de Güney Afrika'nın zengin tarihi ve kültürel mirasa sahip olduğunu belirten Malefane, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin başlangıcının da Osmanlı dönemine dayandığına işaret etti. Malefane, ülkesindeki Türk diasporasına da değinerek 2 binden fazla Türk kökenli kişinin Güney Afrika'da yaşadığını ifade etti.

Türkiye'de bulunan Güney Afrikalıların büyük çoğunluğunun ise eğitim gören öğrencilerin oluşturduğunu söyleyen Malefane, Ankara ve İstanbul'da yaklaşık 120 Güney Afrikalı öğrencinin bulunduğunu kaydetti. Malefane, bu öğrencilerle bir araya gelmek için elçilik olarak farklı etkinlikler düzenlediklerini dile getirdi.

Halı saha maçlarının diplomat golcüsü

Büyükelçi Malefane, başkentin yoğun diplomasi trafiğinin elverdiği zamanlarda futbol ve golf oynadığını, eşiyle duvar tenisine gittiklerini ve hafta sonları çocuklarının spor aktivitelerine ve diğer etkinliklerine katıldığını belirtti.

Futbol oynamayı çok sevdiğini vurgulayan Malefane, "Ankara'da boş vakitlerimde yerel takımların maçlarına gidiyorum ve futbol oynuyorum. Farklı ülkelerden diplomatlarla haftada bir gün bir araya gelerek halı saha maçı yapıyoruz." dedi.

"Türk futbolundan keyif alıyorum. Ankara'da Osmanlıspor ve Gençlerbirliği'nin maçlarına gitmek için zaman ayırıyorum. İstanbul'da da Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe'nin maçlarına gidiyorum." diyen Malefane, Güney Afrikalı oyuncu Tokelo Rantie'nin Gençlerbirliği takımında oynadığını anımsattı.

Malefane, "Güney Afrikalı daha çok futbolcunun Türkiye'ye gelip buradaki takımlarda oynamasını istiyoruz. Aynı şekilde Türk futbolcuların da Güney Afrika'ya gelip, buradaki takımlarda oynamasını bekliyoruz." diye konuştu.

Büyükelçinin favori yemeği "kokoreç"

Güney Afrikalı Büyükelçi, İzmir, İstanbul, Antalya, Adana, Mersin, Bursa, Konya ve Çanakkale gibi Türkiye'nin birçok şehrini gezme fırsatı bulduğunu, böylelikle Türkiye tarihi ve halkı hakkında daha fazla bilgi sahibi olduğunu anlattı.

Türkiye'nin hem Asya'nın hem de Avrupa'nın tecrübesini hissettirdiğini söyleyen Büyükelçi, Türk mutfağına ilişkin de, "(Daha önce görev yaptığı ülkelerin mutfağıyla kıyaslandığında) Daha hafif. Türk yemeklerine alışmak kolay oldu. Özellikle kokoreçi çok seviyorum." dedi.

"Mandela, bütün dünya için barışın simgesi"

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin unutulmaz devlet adamı Nelson Mandela'ya da değinen Büyükelçi Malefane, "Mandela, sadece Güney Afrika için değil, bütün dünya için barışın simgesi ve ilham kaynağı. Mandela, birbirimizin farklılıklarını, farklı görüş ve fikirlerini kucaklamamız gerektiğini öğretti. Mandela, birbirimize karşı çalışırsak, başarılı olamayacağımızı öğretmek için de ilham kaynağı oldu." dedi.

Kaynak: AA