PRETORYA - Hüseyin Erdoğan/Ömer Kılıç

Güney Afrika Maden ve Tabii Kaynaklar Bakanı Mosebenzi Zwane, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güney Afrika ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştiğini ancak hala gerçek potansiyeli yansıtmadığını ifade etti.

Zwane, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştiğini ancak hala gerçek potansiyeli yansıtmadığını ifade etti.

Daha önce iki defa Türkiye'deki maden sektörü temsilcileriyle toplantı yaptıklarını dile getiren Zwane, "Fakat henüz anlaşma imzalama aşamasına gelmedik. Mücevher işlemede engin bir deneyimine sahip olan Türkiye, bu deneyimini gençlerimiz ve büyümekte olan girişimcilerimizle paylaşabilir. Biz de sürekli ve kaliteli maden tedarik ederek iş birliği yapabiliriz." diye konuştu.

Türkiye'nin bölge dışı ülke olarak Afrika Kalkınma Bankasına (ADB) üye olmasının Türk yatırımcılara ADB’nin altyapı geliştirme ihalelerine katılma fırsatı sunduğunu anımsatan Zwane, Türkiye bölgede iş yapmak isterse bu bağları ve Güney Afrikalı girişimcilerin bölgedeki bilgi ve deneyimini kullanarak üçüncü ülkelerde ortak iş yapabileceklerini kaydetti.

Zwane, Güney Afrika'nın elektrik üretiminde kömürün payının yüzde 80 olduğuna işaret ederek, kalan yüzde 20'lik payın nükleer, doğalgaz, hidroelektrik enerjiden karşılandığını belirtti.

Ülkesinin 2015'te imzalanan Paris İklim Değişikliğiyle Mücadele Anlaşması'na taraf olduğunu ifade eden Zwane, elektrik üretiminde kullanılan kömür oranının 2030'a kadar yüzde 46'ya düşeceğini ve yenilenebilir enerji oranını da yüzde 26'ya çıkaracaklarını söyledi.

Güney Afrika, maden kaynaklarını Türklerle işleyip satmak istiyor

Güney Afrika'nın dünya maden üretiminde önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Zwane, şöyle konuştu:

"Bu kaynaklar, ülkedeki yoksulluk ve işsizlik sorunlarını çözmek için ekonomik faydaya dönüştürülememiştir. Sadece diğer ülkelere ham mineral tedarik ederek büyüyemeyeceğimizi kabul ediyoruz. Hükümetimiz, madenleri Güney Afrika'nın ekonomik kalkınma anahtarı olarak tanımladı. Sonuç olarak sanayileşme ve maden zenginleştirme stratejisini benimsedik. Hiçbir zaman bir yatırımcının gelip madenleri ham madde olarak çıkarıp satmasını istemedik. Maden ürünlerini işleme, geliştirme ve diğer pazarlara ulaştırmada Türkiye ile ortak olmayı umut ediyoruz. Türk hükümeti ve şirketleri, istikrarını sağlayan Güney Afrika'ya daha fazla yatırım yapmalı."

Zwane, ülkesinde büyük yatırım potansiyeli bulunduğuna işaret ederek, Güney Afrika'nın, madencilik endüstrisinde yılda yaklaşık 20 milyar dolar satın alma bütçesine sahip olduğunu bildirdi.

Sermaye malları üretebilen, karlı, sağlıklı, güvenli ve çevre açısından ihtiyatlı bir madencilik endüstrisiyle ilgilendiklerini dile getiren Zwane, "Türk şirketlerini Afrika'nın mineral endüstrisinde etkin üretim ve zenginleştirmenin yanı sıra mal üretimi ve gerekli hizmetlerin sağlanması alanlarında yatırım için Güney Afrika'ya davet ediyoruz." dedi.

Zwane, Güney Afrika'da ticaret, tarım, turizm ve madencilik alanında da yatırım imkanlarının bulunduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hükümetimiz, imalat ve cevher geliştirme programlarını desteklemek için çok çalışıyor. Bunun sonucunda elektrik üretim kapasitesine 4 bin 800 megavat ekledi. Ayrıca yatırımcının işini kolaylaştırmak için 'One-Stop Investment Shop' adlı sadece bir yerde ve bir kerede şirket kaydını, kanuni dönüşüm gereksinimlerini, enerjiye erişim ve özel vergi önlemlerini kapsayan işlemleri yaparak şirket kurmalarını sağlayan mekanizma oluşturuldu. Güney Afrika, bütün Afrika kıtasında iş yapabilme olanağını kolaylaştırmak için altyapı ve ekonomiyi geliştirdi. Kıtada bulunan birçok uluslararası şirketin bölge müdürlükleri de ülkemizde bulunuyor."

Kaynak: AA